Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

10 kauneinta joulukukkaa

Joulunaika lähestyy huimaa kyytiä ja on aika puntaroida mitkä ovat 10 kauneinta joulukukkaa? Joulukukkien tarjonta on vuosi vuodelta laajentunut. Lukuisia joulukukkia löytyy kukkakaupoista niin perinteisinä lajikkeina kuin erikoisuuksina, myös värikirjo on kattava. Onko sinun joulukukkasi perinteinen punainen tai valkoinen vai mahtuuko jouluusi vaikkapa oransseja, keltasia tai vaaleanpunaisia kukkia?

1. Amaryllis tarjoilee matkan jouluun

Amaryllis on ehdottomasti perinteisimpiä joulukukkia. Sen muhkeat sipulit ilmestyvät kauppoihin jo lokakuun lopulla. Kukkien värikirjo on valtaisa. Valkoisen ja punaisen lisäksi amarylliksesta löytyy lohenpunaisia, vaaleanpunakukkaisia, limen sävyisiä ja vihertäväkukkaisia lajikkeita. Aivan erikoisimmat lajikkeet pitää tilata ulkomailta mutta kotimainen tarjontakin on melko kattavaa. Ihana Amaryllis -artikkelista löydät vinkkejä amarylliksen onnistuneeseen kasvattamiseen.

amaryllis 10 kauneinta joulukukkaa
Matka jouluun taittuu rattoisasti amaryllisten kanssa. Niiden kasvua voi ihailla useita viikkoja ennen joulua.
amaryllis
Amaryllisten väri ja lajikekirjo on melkoinen ja jokaiseen makuun löytyy varmasti juuri oikea.

2. Hyasintti vesiviljelyssä tai ruukussa

Voimakkaasti tuoksuva hyasintti saa kokonaan uuden ulottuvuuden kun sitä kasvattaa hyasinttimaljakossa. Vesiviljelyssä hyasintin valkeat juuret näkyvät kauniisti läpi maljakosta ja kukista muodostuu terhakkaat ja kauniit. Vesiviljelyn lisäksi hyasintti sopii erinomaisesti myös ruukkuihin ja joulukukka-asetelmiin.

Hyasintti
Hyasintit toimivat erinomaisesti myös vesiviljelyyn.
hyasintti
Voimakkaasti tuoksuva hyasintti pärjää mainiosti myös viileässä eteisessä.

3. Ylellinen jouluruusu ihastuttaa

Jouluruusu on sisustuksellinen joulukukka. Tuuheat jouluruusumättäät näyttävät hienostuneilta niin yksittäiskukkina kuin kukka-asetelmissakin. Tasaiseen kosteuteen tykästynyt jouluruusu viihtyy parhaiten hieman viileässä tilassa. Valkokukkaisten lajikkeiden lisäksi jouluruusua on saatavana hienostuneena vanhanroosana. Jouluruusu on oiva vieminen myös lahjaksi.

jouluruusu
Upean jouluruusun voi joulun jälkeen istuttaa ulos.
jouluruusu
Jouluruusu toimii kauniisti yhteen valkoisten hyasinttien kanssa.

4. Pointsettia, joulutähti tai minijoulutähti

Joulutähti on joulun suosituin joulukukka. Sen lajikekirjo on melkoinen ja kaupoista saattaakin löytää lempeän oransseja, kellertäviä tai pilkullisia joulutähtiä. Kookkaan joulutähden rinnalle ovat tulleet myös minikokoiset joulutähdet, jotka näyttävät erityisen ihastuttavilta hieman hyggehenkisissä jouluasetelmissa. Ihanista joulutähdistä voit lukea lisää artikkelista Joulutähti on joulun tähti.

joulutähti 10 kauneinta joulukukkaa
Perinteisen joulutähden voi myös istuttaa läpinäkyvään lasipurkkiin.
joulutähti
Minikokoiset joulutähdet voi istuttaa laakeaan ruukkuun.
joulutähti 10 kauneinta joulukukkaa
Perinteisten valkoisen ja punaisen joulutähden rinnalle on jalostettu lukuisia muitakin sävyjä.

5. Suloinen syklaami pitää viileästä

Syklaamin viattomuus ja kukkien selkeälinjaisuus viehättää. Joulun aikaan kuuluu puhtaan valkoinen syklaami. Sen valkea kuulaus on suorastaan häikäisevää. Parhaimmillaan syklaamit ovat vihreiden lisukekasvien tai pienten havujen seurassa. Vihreyttä vasten kukkien kauneus korostuu entisestään. Syklaamit kärsivät herkästi liiallisesta kastelusta. Niitä kannattaakin kastella aluslautasen kautta.

Kerrotut syklaamit
Syklaamien kauneus perustuu upeisiin kukkiin. Kerrotut syklaamit ovat erityisen viehättäviä.
syklaami
Valkoinen syklaami toimii upeasti jouluisiin kukka-asetelmiin.

6. Joulukaktus kukkii seuraavanakin jouluna

Erilaiset kukkivat lehtikaktukset kuuluvat jouluun. Marraskuun- ja joulukuunkaktukset kukkivat pitkään ja hartaasti. Niiden ihanuus piilee monivuotisuudessa. Kerran hankittu joulukaktus kukkii oikeanlaisella hoidolla joulusta toiseen, ja parhaimmillaan pitkäikäinen kaktus seuraa sukupolvelta toiselle.

joulukaktus
Joulukaktus kukkii kauniisti joulusta toiseen.

7. Ruukkutulppaani ihastuttaa

Tulppaanit kuuluvat erottamattomasti jouluun. Yleisimmillään tulppaaneja nähdään leikkotulppaaneja. Viime vuosina kauppoihin ja torille on ilmestynyt myyntiin myös ruukkutulppaaneja. Muhkea ruukkutulppaani pysyy pitkään kauniina ja sen kukintaa voi pitkittää pitämällä sitä öisin viileässä tilassa. Ruukkutulppaani on myös viehättävä pikkuvieminen vaikka ystävälle. Joulu- ja lehtikaktukset | Podcast #62 jaksosta ja artikkelista löydät paljon lisää tietoa näistä ihanista kaktuksista.

tulppaani
Joulun alla saattaa löytää torilta ruukkuihin istutettuja tulppaaneja.

8. Ardisia hehkuu punaisena marjoja

Keski Euroopassa yleinen joulukasvi ardisia on ollut viime vuosina hyvin saatavilla myös Suomessa. Ardisia punaisena hehkuvat marjat roikkuvat runsaina tummanvihreän lehdistön alapuolella. Ardisia pitää tasaisesta kosteudesta ja runsaasta valosta.

ardisia
Ardisia tekee terttumaiset punaiset marjat, jotka pysyvät kauniina pitkään.
10 kauneinta joulukukkaa, ardisia
Ardisiaa on saatavana myös kermanvalkeilla marjoilla.

9. Gaultheria eli joulupuolukka kestää pitkään kauniina

Joulupuolukka eli gaultheria on joulun ajan varpukasvi. Kestävä varpukasvi tuo jouluasetelmiin ripauksen luonnonmukaisuutta ja rentoutta, sillä joulupuolukka muistuttaa nimensä mukaisesti metsissä kasvavaa puolukkaa. Muhkeat marjat eivät kuitenkaan ole syötäviä.

joulupuolukka, gaultheria
Joulupuolukka eli gaultheria on kestävä joulun varpukasvi.
Gaultheria, 10 kauneinta joulukukkaa
Joulupuolukka sopii kauniisti vaikkapa syklaamien seuraksi.

10. Vihreyttä huonemännyllä

10 kauneinta joulukukkaa sarjan viimeisenä on ei niinkään joulukukka vaan raikasta vihreyttä tarjoileva huonemänty. Huonemänty muistuttaa perinteistä männyntainta, mutta sen neulaset ovat pehmeät. Huonemänty tuo graafisuutta ja selkeyttä sisustukseen. Yksittäiskasvina se tuo kotiin ripauksen ihastuttavaa vehreyttä ja hienostuneisuutta. Huonemänty toimii upeasti myös pienenä pöytäkuusena.

huonemanty
Huonemänty muistuttaa perinteisen männyn tainta.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: