Koristelhevä

10 x amppelikasvi sisälle | Podcast #105

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Mikä olisi ihana amppelikasvi sisälle? Kokosimme tähän artikkeliin 10 ihastuttavaa amppelikasvia ja niiden hoito-ohjeet pääpiirteittäin. Alanpäin köynnöstävät ja ryöppyävät viherkasvit luovat sisustukseen rehevää, viidakkomaista tuntua. Niiden avulla voi kotona rajata tiloja toisistaan tai luoda jännittävää näkösuojaa vaikkapa ikkunan eteen.

1. Kultaköynnös

Kultaköynnös on monipuolinen ja ihastuttava amppelikasvi sisälle. Kultaköynnöstä kastellaan kerrallaan runsaasti ja mullan pinta saa hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä. Nopeakasvuiset kultaköynnökset viihtyvät hyvin hajavalossa tai jopa hieman varjoisessa kasvupaikassa.

amppelikasvi sisälle, kultaköynnös variegata
Valkokirjavalehtinen kultaköynnös on kaunis korkeassa ruukussa.
amppelikasvi sisälle, limevihreä kultaköynnös
Kultaköynnöksestä löytyy lukuisia lajikkeita. Tässä kellertäväkuvioinen kultaköynnös.

2. Hopeaköynnös

Hopeaköynnös on tarkka huoneilman lämmön suhteen. Normaali huonelämpö on tälle viileälle aralle kasville juurikin sopiva. Valitse hopealehdelle vedoton ja valoisa paikka. Hopealehden multa ei saa koskaan kuivua, joten kastele kasvia säännöllisesti.

hopeaköynnös
Hopeaköynnös kasvattaa nimensä mukaisesti hopakuvioisia lehtiä.
hopeaköynnös
Hopeaköynnös kasvaa reippaasti pituutta, joten sen voi asettaa vaikka korkean kaapin päälle kasvamaan.

3. Kääpiökissus eli varjoköynnös

Kääpiökissus eli varjoköynnös on oiva amppelikasvi sisälle. Sen verhomainen kasvutapa tekee siitä erityisen ihastuttavan esimerkiksi ikkunan edessä. Säännöllinen sumuttelu ja kastelu saavat tämän köynnöstävän amppelikasvin viihtymään.

kääpiökissus
Kääpiökissus eli varjoköynnös on nopeakasvuinen köynnös.
kääpiökissus
Kääpiökissus viihtyy pohjoisen puolen ikkunalla.

4. Juoru

Juorut lukeutuvat helppohoitoisten viherkasvien joukkoon. Ne viihtyvät niin valoisassa kuin hieman hämärämmässäkin paikassa. Oleellisinta nopeakasvuisten juorujen hoitamisessa on reipas ja säännöllinen kastelu. Mulla annetaan kuitenhin hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä, jotteivät hennot juorujen versot mätänisi. Viihtyessään juoru kasvaa voimakkaasti.

juoru amppelikasvi sisälle
Juoru on helppohoitoinen ja sitkeä huonekasvi.
Juoru
Juorun eri lajikkeilla on erilaiset lehdet.

5. Kultaimarre

Kultaimarre on nimestään huolimatta hopalehtinen huonekasvi. Se kuuluu sanikkaisiin ja rakastaa vettä. Kultaimarteen multa ei saa koskaan kuivua, tällöin kasvi kuolee. Talvella huoneilman ollessa kuiva sumuttele tätä ihanuutta säännöllisesti.

Kultaimarre amppelikasvi sisälle
Kultaimarre on varsinainen vesikasvi. Sen saa parhaiten viihtymään sännöllisen kastelun avulla.
Kultaimarre
Viihtyessään kultaimarre kasvattaa runsaan ja alaspäin laskeutuvan kasvuston.

6. Korallikaktus

Korallikaktukset ovat lämpöön tottuneita viherkasveja. Talvisin ne viihtyvät parhaiten normaalissa huoneenlämmössä, jopa lähellä takkaa ja muita mahdollisia lämmönlähteitä. Kasvupaikan tulisi kuitenkin olla valoisa, ei kuitenkaan aivan suoraan auringonpaisteessa. Korallikaktusta kastellaan säännöllisesti. Multa voi kuitenkin aavistuksen kuivahtaa kastelukertojen välillä.

korallikaktus amppelikasvi sisälle
Komea korallikaktus kasvaa pituutta valtavasti.
korallikaktus
Korallikaktuksen leveälehtinen lajike on hidaskasvuinen.
Korallikaktus ja hiuskorallikaktus
Korallikaktusten hiuskorallikaktus kasvattaa erittäin siron ja tuuhean kasvuston.

7. Herttalyhty

Herttalyhty viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Sen herkät vitjamaiset varret ja sydämen muotoiset lehdet tekevät kasvista vähintäänkin ihastuttavan. Herttalyhtyä kastellaan säännöllisesti, mutta multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Herttalyhty
Herttalyhdyn kasvutapa on herkkä ja graafinen.
Herttalyhty
Herttalyhty viihtyy aurinkoisessa kasvupaikassa.

8. Kääpiököynnösviikuna

Kääpiököynnösviikuna on toiselta nimeltään vesifiikus, mikä antaakin viitteitä kasvin vedentarpeesta. Kastele tätä hurmaavaa köynnöskasvia säännöllisesti, niin ettei sen multa pääse koskaan kuivahtamaan. Talvella huoneilman liiallinen lämpö saa kasvin varisuttamaan lehtiään.

kääpiököynnösviikuna
Kääpiököynnösviikuna eli vesifiikus on tarkka kastelun suhteen. Älä päästä kasvia koskaan kuivumaan, sillä silloin se saattaa kuolla.
Kääpiököynnösviikuna amppelikasvi sisälle
Kääpiököynnösviikuna kasvattaa verhomaisen kasvuston.

9. Helmivillakko

Helmivillakko on yksi kauneimmista amppelikasveista. Sen mehikasville ominaiset pullurat, lähes pallomaiset lehdet roikkuvat kuin helminauhoina. Helmivillakko on vaatimaton, vähäiseen kasteluun ja aurinkoiseen kasvupaikkaan tyytyvä huonekasvi. Talvet se viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa ilman erityistä kastelua. Lämmin huoneilma talvella saattaa koitua tämän ihanuuden kohtaloksi.

Hernevillakko
Herne- ja helmivillakko ovat kuivuuteen tottuneita mehikasveja.
helmivillakko
Helmivillakko on sisustuksellinen viherkasvi, mikä kasvattaa pitkiä roikkuvia helminauhoja.

10. Pennimuori

Pennimuori on herkkä, vitjamainen pikkuköynnös. Pennimuoria löytyy sekä vihreälehtisenä, että kirjavalehtisenä. Tämä pikkuinen köynnöskasvi rakastaa niinikään säännöllistä kastelua, mutta multa saa hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä. Valitse pennimuorille valoisa paikka, johon ei kuitenkaan pääse aurinko paistamaan.

pennimuori
Suloista pennimuoria löytyy kirjavalehtisenä ja yksivärisenä.
pennimuori
Pennimuori rakastaa valoa ja säännöllistä kastelua.

Jos innoistuit viherkasveista niin Versoilevan viherkasvit -arkistosta löydät lisää inspiroivia juttuja niin yksittäisistä viherkasveista, niiden hoidosta kuin vaikkapa viherkasvitrendeistä.

2 kommenttia artikkeliin ”10 x amppelikasvi sisälle | Podcast #105”

  1. Viimeisessä kuvassa on Peperomia prostrata, pennimuori on Peperomia rotundifolia var. pilosior. En tiedä on P. prostratalla vielä suomenkielistä nimeä, englanniksi hän on string of turtles.

    Vastaa
  2. Kiitos nimetön huomiosta. Itsekin ehdin jo ihmettelemään, kun oma juuri pennimuoriksi tunnistamani kasvi ei vastannutkaan tuota kuvaa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli