Lue 5 ohjetta aloittelevalle sisällöntuottajalle, ja ota sosiaalinen media haltuun. Oletko haaveillut bloggaamisesta tai muusta sisällöntuotannosta? Artikkelista löydät Versoilevan Katin ja Johannan neuvot, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun puntaroit vaihtoehtojasi.
1. Valitse oikeat kanavat sisällöntuotantoon?
Sosiaalisen median kanavia on paljon. Monikanavainen sisällöntuotanto on tänä päivänä se juttu. Hyödynnä sinulle sopivaa kanavapakettia liikenteen ohjaamiseen. Lähes jokainen mainostaa ainakin Instagramissa ja Facebookissa uutta blogipostausta, podcastjaksoa tai videota.
Moni pohtii onko bloggaamisen aika jo ohi? Blogeja luetaan yhä paljon, vaikka ne eivät elä enää samanlaista nousukautta kuin 10 vuotta sitten. Harkitse onko blogi kanava, johon kannattaa tällä hetkellä eniten satsata. Jos kirjoittaminen on sinulle ykkösjuttu, voi blogi hyvinkin olla se paras ratkaisu.
Blogin ilmeellä ja sisällöllä on iso merkitys. Käytetyimmät alustat ovat yhä Blogger ja WordPress. Surffaile muiden blogeja ja katso millaisesta ulkoasusta pidät. Keksi jotain omaperäistä ja erotu. Blogialustoissa ei ole yhtä selvää voittajaa. Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Omat mieltymykset selviävät kokeilemalla. Bloggeriin ja WordPressiin voi molempiin muokata ilmeen itse tai ostaa valmiin templaten. Niitä löytyy helposti googlaamalla. Jos haluat panostaa ammattimaiseen ilmeeseen, satsaa myös omaan domainiin, eli verkko-osoitteeseen. Netistä löytyy paljon ohjeita, mistä sellaisen voi ostaa ja miten oma domain asennetaan. Blogata voi myös ilman omaa domainia. Jokainen alusta tarjoaa ilmaisen domainin, jossa lukee myös blogialustan nimi.
Tutustu kanaviin ja mieti itsellesi sopiva paketti:
Valitse vain kanavia, joihin jaksat panostaa. Oli kanava mikä hyvänsä, se toimii vain, jos tuotat sinne laadukasta sisältöä säännöllisesti. Valitse mieluummin vähemmän kuin enemmän. Kanavien määrää voi aina lisätä, kun edelliset hallitsee hyvin. Tee kanavista visuaalisesti ja sisällöllisesti yhteneväiset. Tunnistettavuus on tärkeää.

2. Panosta laadukkaisiin kuviin
Monissa kanavissa visuaalisuus ja laadukkaat kuvat ovat tärkeässä roolissa. Mitä kuvapainotteisempi kanava, sitä parempia kuvien on oltava. Hyvät kuvat vaativat laadukkaat välineet. Tasokas kännykän kamera saattaa olla parempi ratkaisu kuin halpa järjestelmäkamera. Jos kuvaat järjestelmäkameralla, satsaa myös kuvankäsittely ohjelmiin. Lightroom ja Photoshop ovat käytetyimmät kuvankäsittelyohjelmat.
Opettele ainakin nämä kuvankäsittelyn perussäädöt:
- valkotasapaino (WhiteBalance)
- valotus (Exposure)
- kontrasti (Contrast)
- terävöitys (Sharpening)
- värikylläisyys (Saturation)
- suoristus (Transform)
- linssivääristymien korjaus (Lens Corrections)
- rajaus (Crop)
Tutustu näihin ilmaisiin kuvankäsittelyäppeihin:
Tutustu järeämpään kuvankäsittelyyn ja luo omia asetuksia:

3. Brändää itsesi ja verkostoidu
Sosiaalisessa mediassa tärkeintä on erottua ja luoda jotain omaa. Mieti millaista sisältöä haluat tuottaa. Pistä persoonasi peliin ja anna sen näkyä. Mieti mitä sanottavaa sinulla on, mihin haluat ottaa kantaa ja minkä aiheen parissa haluat tulla tunnetuksi? Mieti myös omat rajasi. Kaikkea ei tarvitse jakaa sosiaaliseen mediaan. Jokainen päättää itse miten paljon henkilökohtaista elämäänsä avaa.
Sisällöntuottajan on hyvä verkostoitua. Verkosto tarjoaa vinkkejä, vertaistukea ja apua. Jokainen tarvitsee neuvoja jossain vaiheessa – oli kyseessä sitten hinnoittelu, joku tekninen ongelma tai inhoittavat kommentit. Mieti myös mitä annettavaa sinulla on verkostollesi.
4. Tuota laadukasta sisältöä
Tuota laadukasta sisältöä kaikkiin kanaviin. Rajaa aihe huolella ja mieti napakka tulokulma. Opettele kirjoittamaan hyviä otsikoita, joissa on tarttumapintaa. Mene heti aiheeseen. Satsaa hyvään aloitukseen. Se määrittää luetaanko / katsotaanko julkaisu loppuun. Kukaan ei jaksa kuunnella alkuun historian luentoa. Taustoittaa voi kesken postauksenkin. Luo kuvilla tunnelmaa ja täydennä aihetta visuaalisella materiaalilla. Käytä tarvittaessa infograafeja. Viimeistele julkaisun hakukoneoptimointi, jotta sisältösi löytyy myös orgaanisten hakujen kautta.

5. Toimi ammattimaisesti
Jos tavoitteesi on saavuttaa isompi yleisö ja mahdollisia yhteistöitä, on toimittava ammattimaisesti. Laadi suunnitelma ja strategia miten pääset tavoitteeseesi. Juhli myös pieniä etappeja niin homma pysyy mielekkäänä.
Käytä hyväksesi apuohjelmia. Tehosta päivitystahtia ajastimella. Asenna Google Analytics ja seuraa mitattavia tavoitteita. Moni yhteistyökumppani kysyy juuri Google Analyticsin lukuja. Helpota myös ostamista. Tee mediakortti, jossa kerrot palveluistasi, kanavistasi, seuraajamääristäsi ja hinnoistasi.
Valitse itsellesi sopivin ajastusohjelma:
Miten hyödynnät 5 ohjetta aloittelevalle sisällöntuottajalle artikkelia?
Varaa itsellesi riittävästi aikaa ja pohdi omia kiinnostuksenkohteitasi, vahvuuksiasi ja jo olemassa olevia verkostojasi. Tutustu huolella jo olemassa olevien sisällöntuottajien tuottamaan sisältöön ja mieti miten voisit erottua joukosta. Tee huolellista esivalmistelua, mieti tulevien kanaviesi nimet, kuvaustekstit ja asiakaslupaukset. Tarkista valitsemasi nimiehdotuksen saatavuus eri kanavissa ja mahdollisessa ostetussa domainissa. Luo kanavat ennen kuin joku muu nappaa nimiehdotuksesi. Tee yksityiskohtainen ja huolella aikataulutettu suunnitelma työskentelysi tueksi. Kääri hihat ja ryhdy töihin. Tämä on antoisaa ja mukaansatempaavaa! Voit lukea lisää aiheesta artikkelista Ammattina sisällöntuottaja | Podcast #48