Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

5 vinkkiä | Helpot syksyiset kukka-asetelmat

Syksyiset kukka-asetelmat syntyvät helposti ja edullisesti hyödyntämällä luonnon materiaaleja. Syksyn ruskettamat saniaiset, heinät ja siemenkodat toimivat erinomaisesti kukka-asetelmien lisukkeena, samoin tuulen tiputtamat männyn oksat. Luonnonmateriaalit luovat kukka-asetelmiin rentoutta ja hieman hyggehenkeä.

1. Syksyiset kukka-asetelmat muuntuvat helposti saniaisilla ja köynnöksillä

Luonnon tarjoama materiaalikirjo tekee kukka-asetelmien tekemisestä jännittävää. Syksyiset kukka-asetelmat muuntuvat helposti erilaisilla luonnonmateriaaliyhdistelmillä. Rustiikkiset, sään ruskettamat saniaiset luovat asetelmiin hieman boheemia tuntua. Kuivunut saniainen asettuu kauniisti maljakkoon ja pitää erinomaisesti ryhtinsä. Asetelman luonne muuttuu kun rennosti maljakosta rypsähtelevä köynnös laskeutuu kauniisti pöytäpinnalle. Kukka-asetelmien tekoon kannattaakin varata reilusti luonnonmateriaaleja ja kokeilla millaisen vaikutelman erilaiset materiaalit asetelmaan luovat.

syksyiset kukka-asetelmat
Yksi oksa valkoisia krysanteemeja riittää vallan mainiosti pienen syksyisen kukka-asetelman rungoksi.
Syksyiset kukka-asetelmat
Yhdellä kuivuneella saniaisen oksalla saa luonnonmukaista ilmettä asetelmaan.
Syksyiset kukka-asetelmat
Kukka-asetelmaan saa rentoa rypsähtelevyyttä lisäämällä maljakkoon oksan kelloköynnöstä.

2. Tee kukka-asetelma laakeaan kulhoon

Perinteisen maljakon sijaan kannattaa ottaa laakeat kulhot esiin ja testata syksyistä kukka-asetelmaan laakeaan maljaan. Kulhon pohjalla voi käyttää oasissientä kukkien tukemiseksi. Jos oasista ei ole niin silloin kukat sekä luonnonmateriaalit kannattaa asetella spiraalimaisesti ristiin laakean kulhon pohjalle. Kulhomainen ja laakea astia tekee kukka-asetelmasta leveän ja matalan. Tällainen asetelma näyttää parhaalta esimerkiksi lipaston päällä, olohuoneen paraatipaikalla.

Syksyinen kukka-asetelma
Laakeaan kulhoon saa suloisen asetelman muutamalla leikkoneilikalla, piikkiaralian siementertulla ja kuivuneella saniaisella.
syksyiset kukka-asetelmat
Runsaampi ja täyteläisempi kukka-asetelma syntyy käyttämällä reilummin syksyn rusehtamia oksia ja siementerttuja.

3. Poimi tuulen tiputtama männyn oksa maljakkoon

Suomen luonto, lenkkipolkujen varret ja metsät tarjoilevat runsain mitoin pieniä tuulen puista tiputtamia männynoksia. Luonnon muovaamassa oksassa on ripaus rosoisuutta ja karuutta, mikä saa oksan näyttämään maljakossa suorastaan veistokselliselta. Havun vihreyttä voi korostaa lisäämällä maljakkoon valkokukkaisia leikkoja. Kukkien muodot kannattaa valita havunoksan muotokielen mukaisesti.

Syksyinen kukka-asetelma
Tuulen tiputtamat männyn oksat muodostavat kauniin pohjan valko-vihreälle kukka-asetelmalle.

4. Yhdistele heiniä ja siemenkotia kukka-asetelmaan

Metsän reunat ja ojan pientareet tarjoilevat melkoisen kattauksen erilaisia kellertävään ja ruskeaan vivahtavia heiniä. Heinät luovat syksyisiin kukka-asetelmiin ripauksen hyggehenkeä. Heinien ilmavat röynyt tekevät asetelmista myös ilmavan tuntuisia. Kiehtovuutta asetelmaan saa harmaanruskeilla unikon siemenkodilla tai maitohorsman spiraalimaisilla siemenvanoilla. Ilmavaan asetelmaan sopii erinomaisesti erilaiset varpumaiset leikkokukat, kuten vahakukat.

hyggekimppu
Rento ja syksyinen kukka-asetelma syntyy yhdistelemällä heiniä ja unikon siemenkotia varpumaisiin leikkoihin.
unikon siemenkodat
Unikon siemenkotien lempeä harmaus ja heinien kullan hohto luovat kukka-asetelmaan luonnollisuutta.

5. Tee syksyinen kranssi leikoista ja saniaisista

Syksyn suloisuutta voi tuoda kotiin myös itse tehdyillä kransseilla. Kranssin tekoa helpottaa valmiit metalliset tai rottinkiset kranssipohjat. Halutessaan pohjan voi kiepauttaa myös taipuisista oksista. Leikkokukat ja luonnonmateriaalit on helppo kiinnittää kranssipohjaan ohuella metallilangalla tai erillisellä sidontaa varten olevalla sidontateipillä. Lopuksi kranssin voi viimeistellä kauniilla silkkinauhalla.

syksyinen kranssi
Saniaiset, piikkiaralian siementertut ja leikkokukat sopivan mainiosti syksyiseen puolikranssiin.
Syksyinen kranssi
Syksyinen kranssi on helppo kieputella metalliseen krassikehikkoon. Sidonnan voi viimeistellä leveällä silkkinauhalla.
Syksyinen kranssi
Syksyinen puolikranssi koristaa kauniisti vaikka olohuoneen seinää.

Syksyiset kukka-asetelmat tuovat palan luontoa kotiin

Retkeily luonnonhelmassa suo upeat mahdollisuudet kerätä kukka-asetelmiin kauniita luonnonmateriaaleja. Luonnonmateriaalit tuovat palan syksyä ja syksyn lämpöä kotiin. Värisävyt ovat lempeä pehmeitä ja luonnollisia, mikä inspiroi yhdistelemään joukkoon muutamia leikkokukkia. Luonnonmateriaalien keräämisessä on kuitenkin hyvä muistaa jokamiehenoikeudet. Ennen materiaalinkeruuretkeä voit tarkistaa jokamiehenoikeudet oheisesta linkistä.

2 kommenttia artikkeliin ”5 vinkkiä | Helpot syksyiset kukka-asetelmat”

  1. Oasis aiheuttaa mikromuovia! Asetelmat voi toteuttaa kanaverkon tai kukkasiilim avulla helposti ja kestävästi ilman kertakäyttöistä muovia.

    Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: