Koristelhevä

5 vinkkiä | kevättyöt puutarhassa | Podcast #135

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kevättyöt puutarhassa, sipulikukat kukkivat.

Puutarhamieli herää varhain keväällä. Ensimmäiset kevättyöt puutarhassa kutsuvat pariinsa ja mieli herää kevääseen. Mutta mistä kevättöistä olisi hyvä aloittaa ja mitä ainakin olisi hyvä tehdä? Viiden vinkin sarjalla pääset hyvin alkuun puutarhan kevättöiden suhteen ja puutarhasi kiittää sinua myös kesällä.

kevättyöt puutarhassa, pihan haravointi.
Siisti puutarha on helppohoitoinen.

1. Aloita puutarhan kevättyöt haravoinnilla ja siistimisellä

Lehtien haravointi ja tuulen pudottamien risujen kerääminen kuuluu monen puutarhurin kevättöihin. Talven lumikerroksen alla olleet lehdet ovat jo hieman hapertuneet ja tarjonneet suojaa maan pieneliöille ja kastemadoille. Kevään tullen karkeimmat lehti- ja risukasat onkin syytä haravoida pois nurmenleikkuun helpottamiseksi. Maatuvat lehdet ja risut toimivat erinomaisena maanparannusaineena suurten pensaskasvustojen alla, joten haravointijäte on syytä napata hyötykäyttöön.

Haravointijätteestä ja maatuvista lehdistä voi tehdä myös muhevaa multaa ja maanparannusainetta. Voit koota suuremmat lehtikasat ja haravointijätteet puutarhan kasvimaan tai lavatarhan lähettyvillä olevaan puutarhakompostiin ja valmistaa omaa multaa puutarhaan. Maatuva komposti on myös ekoteko puutarhan hyönteisille ja pieneliöille.

kevätttyöt puutarhassa, haravointi.
Runsas lehtikate suojaa kasveja kevään yöpakkasilta.
Haravoinnnista kertyneet lehdet voi hyödyntää maatuvana katteena istutusalueilla.

2. Siivoa talventörröttäjät ja kukkapenkit

Kun nurmikot ja käytäväalueet on haravoitu on aika siirtyä istutusalueiden pariin. talventörröttäjät voi huoletta leikata alas ja silputa maanparannusaineeksi varttuvien perennojen ja pensaiden alle. Tässä yhdeydessä voit tarvittaessa lisätä istutusalueiden juurelle uutta multaa tai palanutta kompostia. Uuden mullan ja kompostin lisääminen parantaa kasvualustan pieneliötöimintaa, lisää maanperään tarpeellista humusta ja viimeistelee istutusalueen ilmeen. Istutusalueet hyötyvät myös kevyestä ilmaamisesta. Voit pienellä istutuslapiolla tehdä kukkapenkkiin pientä maan muokkauta ja parantaa näin maan ilmavuutta.

kevättyöt puutarhassa, kukkapenkkien kunnostus.

3. Tee puutarhan kevätlannoitus ja kalkitseminen

Siistitty puutarha kaipaa uutta voimaa kasvukauteen. Puutarhan kevätlannoitus tehdään pitkävaikutteisella kevätlannoitteella. Tutustu huolella lannoitepussin annosteluohjeisiin ja lannoita puutarhan nurmi- ja istutusalueet huolella. Istutusalueilla lannoitteen voi kevyesti sekoittaa pintamustaan.

Kalkitseminen huolehtii maaperästä. Suurin osa puutarhojemme kasveista viihtyy kun maanperän pH on 6-7. Kalkitus nostaa maan pH:ta oikealle tasolle ja parantaa maan rakennetta. Kalkitusta maaperästä kasvit saavat paremmin oikeat ravinteet ja hivenaineet käyttöönsä.

Huomioi puutarhan kasvien erilainen lannoituksen ja kalkituksen tarve. Älä kalkitse happaman maan suosijoita kuten: alppiruusuja, atsaleoja, pensasmustikoita ja havuja.

Lannoitettu ja hyvin hoidettu puutarha kiittää rehevyydellään ja runsaalla sadolla.

4. Tee huoltoleikkaukset omenapuille ja pensaille

Varhainen kevät, maalis-huhtikuu ovat parasta aikaa puutarhan puiden ja pensaiden huoltoleikkaukselle. Jokainen leikkauskerta on kuitenkin rasite puulle taipensaalle, joten leikkaustarve onkin syytä suunnitella huolella etukäteen. Helpoin tapa tehdä siistiminen on ottaa kuolleet oksat pois. Reilumpi leikkaaminen tarvitsee aina asiantuntijan puoleen kääntymistä, sillä pahimmillaan leikkaushaava voi sairastuttaa puun tai kiihdyttää versojen kasvamista.

Omenapuiden ja hedelmäpuiden maltillinen leikkaus parantaa satoa sekä ohjaa oksastoa haluttuun suuntaan.

Hedelmäpuiden satoa voi parantaa oikealla leikkauksella.

5. Nauti puutarhan keväästä ja voimistu

Kaikesta työn määrästä huolimatta kevättyöt puutarhasta kannattaa ottaa rennosti. Kaiken kiireen ja tohinan keskellä on syytä hetkeksi pysähtyä ja kuunnella keväisen luonnon ääniä, tarkkailla lintujen ja pieneliöiden puuhia ja huoltaa omaa itseään. Kevään vehreys ja kasvunihmeet ovat omiaan antamaan hyvää energiaa ja iloa pitkäksi aikaa.

Muista nauttia keväästä puutarhan hoidon lomassa!

Kevättyöt puutarhassa tuovat iloa ja helpottavat kesän hoitotarvetta

Omien voimien ja puutarhan hoitotarpeen mukaan toteutetut kevättyöt luovat kauneutta ja viimeisteltyä ilmettä puutarhaan. Näiden lisäksi varhain keväällä tehdyt parannus ja kunnostustyöt usein kantavat satoa koko kasvukauteen. Hoitotoimenpiteet helpottavat kesän ja rehevän kasvukauden toimia ja pitävät puutarhan vuodesta toiseen hyväkuntoisena ja helppohoitoisena. Kevättyöt puutarhassa toimivat parhaimmillaan niin puutarhan kuin puutarhurin mielen virkistäjänä. Lisää puutarhan kevättöistä voit kuunnella Versoilevan aiemmasta aihesta käsittelevästä podcastista.

Versoilevan kevättyöt puutarhassa artikkelit:

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli