Koristelhevä

8 valokuvausvinkkiä kasvikuvaukseen | Podcast #121

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

pioni-sarah-bernhardt-versoileva

Tässä on Versoilevan 8 valokuvausvinkkiä kasvikuvaukseen. Ota haltuun niksit ja onnistu puutarha- ja kasvikuvissa! Monet valokuvauksen perusperiaatteista ovat melko yksinkertaisia, ja kuvista tulee parempia, kun niitä hyödyntää. Opettele vinkki tai kaksi kerrallaan. Kun alkeet ovat hyvin hyppysissä, on helppo opetella valokuvausta lisää. Tässä artikkelissa käymme läpi 8 vinkkiä, joilla saat parempia kuvia kasveista.

1. Suorista horisontti

Vino taivaanranta ja rakenteet kasvien taustalla tekevät kuvasta levottoman. Huomio kohdistuu helposti horisonttiin kasvin sijaan, jos linjat eivät ole suorassa. Kiinnitä huomiota myös kasvin kasvutapaan. Jos varsi tai runko on selvästi erottuva, kuvaa siten, että kasvi on mahdollisimman realistisessa asennossa – kuin katsoisit sitä suoraan edestä päin. Jos linjaus on yhä vino, kun kuvat on ladattu tietokoneelle, voi horisontin suoristaa kuvankäsittelyohjelmassa. Useimmissa kännyköissä on mahdollisuus muokata kuvia jälkikäteen.

2. Valitse mihin tarkennat

Kuvasit sitten järjestelmäkameralla tai kännykällä, on tärkeää valita mihin tarkentaa. Voit tarkentaa esimerkiksi tiettyyn kasvin osaan tai koko kasviin niin, että tausta jää pehmeäksi. Joskus puutarhakuvissa toimii koko kuvan tarkennus. Jos omistat järjestelmäkameran, opettele käyttämään manuaalisäätöjä. Kuvan aukko määrittää miten suuri alue kuvasta tarkentuu. Kaunis pehmeä ja epäterävä tausta luodaan käyttämällä kamerassa mahdollisimman isoa aukkoa. Aukko on isoimmillaan silloin, kun aukkoarvon lukema on pienimmillään.


Järjestelmäkamerassa on hyvä opetella myös manuaalinen tarkennus. Se luo eniten vapauksia tarkentamiseen. Silloin voit vaikuttaa eniten lopputulokseen. Manuaalitarkennus on helpoin kohteille, jotka pysyvät vakaasti paikoillaan. Jos tarkoitus on kuvat vaikka perhosta ja kukkaa, automaattitarkennus varmempi valinta.

3. Sommittele

Tutki kuvattavaa kasvia ja taustaa kameran linssin läpi. Mihin suuntaan kasvi on edukseen, minkä suunnan tausta korostaa kasvia haluamallasi tavalla. Luonnollisen ilmeen saa vihertävällä kasvitaustalla. Puutarha on läsnä kuvissa, kun taustalla näkyy joku rakenne. Ei haittaa, vaikka rakenteet olisivat taustalla epäterävänä. Hyödynnä myös kuvan etualan elementtejä. Heinät tai lehtevä oksa etualalla muuttuu epäteräväksi, kun tarkennat taustalla olevaan kasviin. Tämä on myös tapa korostaa kuvattavaa kasvia.

4. Hyödynnä eri valo-olosuhteita

Kasvikuvat ovat parhaimmillaan, kun kuvaat ilman salamaa. Mitä valoisampaa, sitä pienemmällä ISO-arvolla voit kuvata. ISO-arvo kertoo kameran valoherkkyydestä. Mitä isompi luku, sitä valoherkempi kuva, mikä mahdollistaa pimeämmällä kuvaamisen. Huomioi kuitenkin, että ISO-arvon nosto lisää kohinaa kuvassa.


Hyvä keli aloittelijalle on puolipilvinen tai pilvinen kesäpäivä. Silloin valo on tasainen ja kuva ei pala niin helposti puhki. Tasaisessa ja hajavalossa on myös se etu, että värit erottuvat silloin kirkkaimmin. Kun taitoa karttuu, saat mielenkiintoa kuviin erilaisilla valoilla ja varjoilla, jotka eivät ole niin tasaisia. Muista kokeilla kuvasta eri keleillä ja eri kellonaikaan. Eri korkeudelta ja eri voimakkuudella tuleva auringonvalo luo erilaisia tunnelmia. Esimerkiksi elo-syyskuun matalalta kajastava alkuillan valo on puutarhakuvissa usein mitä upein. Keskikesällä valo on kauneimmillaan juuri ennen auringonnousua.

Valoisa aamu ja ilta ovat hyvää aikaa harjoitella myös bokeh-elementin luomista. Bokeh on valokuvaustermi, joka tarkoittaa kuvan terävyysalueen ulkopuolisten alueiden sumeita kohtia. Valoisalla kelillä kuvan taustalle muodostuu ikään kuin valopilkkuja. Bokeh-elementtiin vaikuttaa valo-olosuhteiden lisäksi objektiivi. Erilaisilla kameroilla ja objektiiveilla, syntyy erilainen bokeh.

5. Mene lähelle

Kasvikuvauksessa on tärkeää mennä lähelle. Tutki kasvia ja sen habitusta. Mitä pienempi kasvi, sen tärkeämpää on polvistua tai mennä jopa maaten. Kasvin olemus ja kasvutapa tulee parhaiten esille, kun kuvaat kasvia ikään kuin edestä päivän. Kokeile kuitenkin kaikki kuvaussuuntia. Joskus suoraan ylhäältäpäin kuvattu kukka voi olla upea kuvassa.

8-vinkkiä-kasvikuaukseen_versoileva
Kun kuvaat kukkapenkkejä tai istutuksia, laskeudu polviasentoon. Harva istutus on edukseen kuvattuna seisoma-asennosta ylhäältä alaviistoon.

6. Tarkista myös tausta

Mieti mitä haluat kuvassa viestiä, mihin haluat huomion tarkentuvan. Usein puutarhassa lojuu erilaisia työkaluja, multapusseja, kottikärryjä sun muuta tavaraa. Ne voivat toki olla myös tehokeino. Usein kasvi- ja puutarhakuvat ovat rauhallisia, kun taustalla ei ole perheen auto tai kasa työkaluja.

alppiruusu_versoileva

7. Kasvikuvauksessa tärkeintä on luonnollisuus

Kasvikuvauksessa tavoitellaan useimmiten luonnollisuutta ja realistisuutta. Se ei tarkoita, etteikö kuva voisi olla kaunis. Hyvin erottuvat yksityiskohdat, selkeästi havainnoitava habitus ja kasvin oikea väritys ovat sitä, mitä useimmat tavoittelevat. Harjoittele myös jälkikäsittelyä. Ylikäsittely vääristää helposti kasvin värejä, jolloin tunnistaminen käy hankalaksi.

8. Ole omaperäinen

Muiden kuvista on hyvä inspiroitua. Satsaa kuitenkin siihen, että luot oman tyylisi. Kuvaa kuten itse haluat. Paljon kuvanneilla on jokaisella oma kädenjälkensä, joka parhaimillaan on tunnistettava ja erottuva. Omaperäisissä kuvissa olennaista on niin kuvan ottaminen kuin jälkikäsittely. Omaleimaisesta tyylistä on myös etua, jos jaat kuvia sosiaalisessa mediassa.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli