Maria Kesänen

Maria Kesänen

Adventtikynttilöiden aikaan

Tänä vuonna ensimmäinen adventtisunnuntai osuu joulukuun puolelle, sillä sitä vietetään 2.12. Vielä on siis viikko aikaa viritellä adventtikynttilät valmiiksi. Ensimmäinen adventti on esimakua joulusta ja monelle siitä alkaa se ”oikea” joulun odotus. Adventtikynttilöiden aikaan on mukava muistella adventin perinteitä ja merkitystä.

adventtikynttilöiden aikaan
Adventti alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja päättyy jouluaattoon.

Adventtikynttilöiden merkitys

Adventtikynttilät tuovat loisteellaan ihanaa valoa vuoden pimeimpään aikaan. Jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään yksi kynttilä enemmän. Valon määrä kasvaa, mitä lähemmäs joulua tullaan. Jokaisella neljällä adventtikynttilällä on oma merkityksensä. Ensimmäinen adventtikynttilä symboloi joulun odotusta ja toinen on jouluilon sytyttäjä. Kolmas adventtikynttilä on joulurauhan tunnus ja neljäs on rakkauden kynttilä, joka sytytetään Marian muistoksi. Lähteestä riippuen adventtikynttilät voivat myös merkitä toivoa, rauhaa, rakkautta ja iloa, tässä järjestyksessä.

adventtikynttilät-eukalyptus
Yksinkertaiset ja kauniit adventtikynttilät voi askarrella vaikka lasipulloon.

Adventtikynttilöitä voi ostaa valmiiksi numeroituina tai tavalliset kynttilät voi tuunata mieleisikseen. Yllä kirkkaat lasipullot on täytetty vedellä ja pulloon on sujautettu raikkaalta tuoksuva eukalyptuksen oksa. Pullonsuuhun on aseteltu valkoinen kruunukynttilä ja yksinkertainen adventtikynttelikkö on valmis!

adventtikynttilöiden aikaan
Valon määrä kasvaa, mitä lähemmäs joulua tullaan.

Adventin perinteitä

Adventtikynttilöiden perinne on alkujaan Saksasta ja se kulkeutui meille Suomeen Ruotsin kautta. Aikoinaan adventin, eli jouluun valmistautumisen tunnusmerkkejä olivat askeettinen elämä ja joulupaasto. Valmistaututuminen kesti 40 vuorokautta. Nykyään adventti alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja päättyy jouluaattoon. Askeettisuus ja paasto ovat vaihtuneet puurojuhliin ja pikkujouluihin, sekä iloiseen yhdessäoloon.

adventtikynttilät-koristeita
Vain mielikuvitus on rajana adventtikynttilöiden koristelussa.

Jouluun valmistautuminen on todellista askartelijan kulta-aikaa. Adventtikynttilöiden koristelussa, mallissa ja muodossa saa toteuttaa itseään juuri niin paljon kuin haluaa. Käytä hyödyksi kotipihan sammaleet, kukkaruukut ja keittiön maustelaatikot. Muista kuitenkin, että koristeet syttyvät helposti tuleen, eli älä koskaan jätä kynttilää vartioimatta!

adventtikynttilät-diy
Adventtikynttilöiden koristaminen on mukavan rentoa puuhaa.

Skimmian ja eukalyptuksen kauniit lehdet ja kukkatertut ovat täydellisiä adventtiaskarteluun. Ne sopivat luonnollisesta tyylistä pitävälle ja säilyvät hyvinä pitkään.

eukalyptuskranssi-adventti
Eukalyptuksesta ja kuusenkynttilöistä syntyy hyvältä tuoksuva adventtikranssi.

Monilla kynttilät palavat alkusyksystä kevääseen, mutta erityisen läheisesti ne liittyvät joulun aikaan. Kynttilän kajo on joulun perinteisin valo. Onhan sillä oma juhlapäiväkin, kynttilänpäivä.

Tunnelmallista adventtiaikaa!

Ps. Versoilevan jouluinen sisältö löytyy nyt etusivun ”Versoilevan joulu” palkin takaa. Käy inspiroitumassa ja nappaamassa ideoita!

4 kommenttia artikkeliin ”Adventtikynttilöiden aikaan”

    • Hei!
      Tämä olikin itselleni uutta tietoa. Olen aikaisemmin kuullut ainoastaan, että kynttilänpäivä on kirkollinen juhlapäivä, joka juontaan juurensa keskiajalle. Kynttilänpäivänä vihittiin silloin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät.

      Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: