Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Ainavihanta marjakuusiaita luo arvokkuutta pihapiiriin

Tuuhea ja ainavihanta marjakuusiaita tuo tuulahduksen Keski-Eupoopan ja Britanian puutarhoista. Arvostettu ja näyttävä marjakuusiaita pysyy ympärivuotisesti vihreänä ja kauniina. Sen koristearvoa lisäävät helppo muotoiltavuus ja tuuhea kasvutapa. Hidaskasvuinen aita vaatii kasvattajaltaan kärsivällisyyttä, mutta lopputulos yllättää ja ilahduttaa.

marjakuusiaita
Mustion linnan orangerian sisäänkäyntiä reunustaa komea marjakuusiaita.

Marjakuusiaita luo pihaan ainutlaatuista tunnelmaa

Tuuhea ja hidaskasvuinen marjakuusi kestää erityisen hyvin leikkaamista ja sen muotoiltavuus on hyvä. Kasvaessaan aita muodostaa tiiviin, näyttävän ja lähes panssarimaisen vihreän pinnan. Perinteisen, suorakaiteen muotoisen aidan lisäksi marjakuusen muotoiltavuus mahdollistaa myös yksilöllisemmät aitaratkaisut. Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella leikkaamisella aitaan voi leikata esimerkiksi kaariholvin muotoisia osia patsaille tai kauniille ruukuille. Sisääntulokohtiin voi muotoilla levennyksiä tai korkeuseroja, mikä saa kokonaisuuden näyttämään viimeistellymmältä ja kauniimmalta. Matalana aitana marjakuusta voi käyttää puksipuuaidan tavoin rajaamaan istutusalueita tai muototarhan osia. Monipuolisuudessaan marjakuusi on vertaansa vailla ja mahdollistaa puutarhan suunnittelijan mielikuvituksen lähes rajattoman käytön.

Marjakuusi toimii erinomaisesti puutarhan tai pihaan rajaamiseen ympäristöstään, puutarhan eri huoneiden ja tilojen erottamiseen toisistaan sekä yksittäisinä muotoon leikattuina pensaina ja puina. Marjakuusi luo pihapiiriin kaivattua vihreyttä myös talvisaikaan kun ympäröivä kasvillisuus on kuihtunut.

Marjakuusiaita
Ainavihannan marjakuusiaidan päällä lepää liuskavatukan köynnöstävä oksa.
marjakuusiaita
Marjakuusiaita kestää hyvin leikkaamista ja muotoilua.

Marjakuusen hoito

Marjakuusi viihtyy parhaiten puolivarjoisalla tai varjoisalla kasvupaikalla. Liiallinen ja paahtava auringonpaiste saa litteät neulaset herkästi kellastumaan. Marjakuuset viihtyvät parhaiten ravinteikkaassa, syvämultaisessa, kalkitussa ja vettä hyvin läpäisevässä maassa. Pitkäikäinen marjakuusi vaatii erityistä huolenpitoa kunnolliseen juurtumiseen asti. Marjakuusi on istuttamisen jälkeen muutaman ensimmäisen vuoden herkkä liialliselle kuivuudelle ja riittävästä kastelusta pitääkin huolehtia. Kunnollisen juurtumisen jälkeen marjakuuset ovat helppohoitoisia ja pitkäikäisiä. Niiden talvenkestävyys on hyvä ja oikein leikattuina aidat kestävät hyvin myös lumikuormaa.

Pensasaidanteista ja puutarhan pensaista voit lukea lisää artikkelista Puutarhan puut ja pensaat | Podcast #39

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: