Maria Kesänen

Maria Kesänen

Aitoviikuna – satoa myös ruukkukasvatuksessa

Aitoviikuna on eksoottinen ja trendikäs huonekasvi, jonka koristearvo perustuu suuriin ja näyttäviin lehtiin. Otollisissa olosuhteissa aitoviikuna tuottaa myös makoisaa satoa. Suomen oloissa ei kovin suurta, mutta sitäkin herkullisempaa. Vai kuka voisi vastustaa omalta terassilta poimittuja meheviä, makeita ja auringon kypsyttämiä viikunoita?

viikunasatoa-ruukkukasvatuksessa
Aitoviikunasta on mahdollista saada makoisaa satoa myös Suomen oloissa.

Aitoviikuna viihtyy talvet viileässä ja pimeässä, sillä kasvi menee talvella lepotilaan ja pudottaa lehtensä. Ideaali talvehtimislämpötila olisi noin +5 astetta. Kesällä kasvi taas rakastaa lämpöä ja valoa, eli aseta viikuna valoisaan paikkaan, mutta älä suoraan auringonpaisteeseen. Porottava paahde vaurioittaa herkästi isokokoisia lehtiä.

Kasvin saa kyllä menestymään myös normaalissa huoneenlämmössä, mutta satoa saadakseen aitoviikuna tarvitsee selkeän lepokauden. Viileästä ja pimeästä varastosta huoneenlämpöön nostettu aitoviikuna alkaa puskea lehteä varsin nopeasti. Hedelmät puolestaan muodostuvat lehtihankoihin, alkuvaiheessa varsin huomaamattomina.

Aitoviikuna ruukukasvatuksessa, hoida näin

  • Istuta kasvi myyntiruukkua tilavampaan ruukkuun.
  • Kastele aitoviikunaa kesäaikaan säännöllisesti. Älä anna mullan kuivua kokonaan.
  • Suojaa kasvi suoralta auringonpaahteelta.
  • Lannoita kasvia muutaman kerran kuukaudessa.
  • Talven tullen siirrä kasvi pimeään ja viileään, esimerkiksi noin +5 asteiseen varastoon.
  • Talvehtivaa kasvia ei tarvitse hoivata lepokauden aikana.
  • Karaise eli totuta kasvi ulkoilmaan ja valoon keväällä pikku hiljaa.
aitoviikuna
Aitoviikuna viihtyy kesällä valossa ja lämmössä.

Aitoviikunan hedelmien kypsyminen

Kypsyvä hedelmä alkavat punertua hedelmän alaosasta kantaa kohden. Viikunan hedelmät eivät jälkikypsy, eli emokasvista irrotettuaan ne eivät enää jatka kypsymistä kuten vaikkapa tomaatit. Sadonkorjuun kanssa on siis oltava tarkkana. Raa’aksi jäänyt viikuna ei maistu oikeastaan miltään. Hedelmä vaihtaa väriä vihreästä violetiksi suhteellisen nopeasti, mutta anna hedelmien jatkaa kypsymistä vielä tämänkin jälkeen. Kypsän yksilön tunnistaminen on aluksi hieman arpapeliä. Hedelmän tulee olla pehmeä ja kuoren jo aavistuksen verran kurttuinen. Viikunan hedelmät vaurioituvat helposti, joten älä testaile kypsyyttä liian kovin ottein. Jos viikuna kasvaa ulkona taivasalla, kypsyvä sato on hyvä suojata linnuilta.

viikunan-hedelmät-ruukkukasvatuksessa
Kypsät viikunat ovat meheviä ja makeita.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: