Maria Kesänen

Maria Kesänen

Alkukesän kukkivat koristepensaat

Kukkivat koristepensaat tuovat loistoa ja väriä alkukesän puutarhaan. Monet pensaista ovat näyttäviä sekä yksittäiskasvina että ryhmissä. Kukkivista pensaista saa myös upeita aidanteita ja tilanjakajia.

Perennat ja kesäkukat tuovat loistoa nekin, mutta suuri pensas tai pensasryhmä on puutarhan todellinen katseenvangitsija. Valitsemalla hieman eri aikaan kukkivia lajeja ja lajikkeita saat nauttia kukkien ja tuoksujen huumasta mahdollisimman pitkään.

Syreenit

Helppohoitoiset syreenit ovat varma merkki kesän saapumisesta. Ne sopivat sekä perinteiseen pihapiiriin että modernimpaan pihaan. Upeasti kukkivat syreenit ovat suomalaispihojen yleisin koristepensas ja alkukesän tuoksuista puhuttaessa moni mainitseekin juuri syreenin.

jalosyreeni_ludwig_spath
Jalosyreeni A. Ludwig Späth hurmaa suurilla kukkatertuillaan.

Syreenejä löytyy rungollisista pikkusyreenistä massiivisiin koristepensaisiin. Ensimmäisinä kukkaan puhkeavat perinteiset pihasyreenit, joita seuraavat erilaiset näyttävät jalosyreenit. Hieman myöhemmin vuorossa ovat puisto- ja unkarinsyreenit. Syreenien kukinnan päättää likusterisyreeni, joka ilahduttaa harsomaisilla, kermanvalkeilla kukilla heinäkuussa. Voit lukea lisää syreeneistä aikaisemmin ilmestyneestä artikkelistamme Syreeni valloittaa puutarhassa kukillaan ja tuoksullaan”.

Pensasangervot

Erilaiset angervot kukittavat pihaa pitkin kesää. Pensasangervot ovat helppohoitoisia ja niiden lajikevalikoima on todella runsas. Lajikkeita löytyy matalasta ja pienestä lamopensasangervosta pallomaisiin keijuangervoihin sekä korkeisiin pajuangervolajikkeisiin. Norjanangervo, koivuangervo ja idänvirpiangervo ovat kaikki hyviä aidannekasveja. Niiden kukinta on näyttävä ja talvenkesto hyvä.

kukkivat-koristepensaat
Angervot sopivat niin yksittäiskasveiksi kuin osaksi näyttävää aidannetta.

Angervoista löytyy sekä eri värein kukkivia lajikkeita että näyttävillä lehdillä varustettuja koristepensaita. Eri pensasangervolajikkeita istuttamalla kukinnasta saa nauttia toukokuusta pitkälle syksyyn. Osalla pensasangervoista on myös todella näyttävä syysväri.

kukkivat-koristepensaat-idänvirpiangervo
Idänvirpiangervot kukkivat alkukesästä, heti norjanangervojen jälkeen.

Marjaomenapensas

Marjaomenapensas ilahduttaa puutarhassa kesäkuun alussa. Herkät vaaleanpunaiset kukkanuput aukeavat valkoiseksi, tuoksuvaksi kukkapilveksi. Syksyllä pensaaseen muodostuu koristeelliset punaiset marjaomenat, jotka säilyvät pensaassa aina alkutalveen saakka. Ne ovat erityisen näyttäviä lumista maisemaa vasten.

Lumipalloheisi

Reheväkasvuinen lumipalloheisi kukkii runsaasti kesäkuussa. Aluksi pallomaiset kukat ovat raikkaan limenvihreät. Ne muuttuvat vähitellen suuriksi ja todella näyttäviksi valkoisiksi kukkapalloiksi. Kukinta kestää pitkään, joten näistä kannattaa nauttia myös maljakossa.

kukkivat-koristepensaat
Lumipalloheisi ilahduttaa pitkäkestoisella kukinnallaan kesäkuussa.

Kukkivat koristepensaat ovat monikäyttöisiä puutarhan kasveja. Kokoon ja kasvutapaan tutustumalla löydät myös pieneen pihaan tai jopa ruukkukasvatukseen sopivia pensaita. Kokeile ja yhdistele rohkeasti!

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: