Koristelhevä

Amarylliksen kasvatus | Podcast #61

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

amarylliksen kasvatus

Amarylliksen kasvatus on helppoa. Suuret ja hyväkuntoiset sipulit tuottavat 3-5 viikossa kauniit ja suuret kukkaset. Uusimmassa podcastissa jutustelemme amarylliksista, niiden kasvattamisesta ja tietysti myös joulunodotuksesta. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella tai seuraamalla meitä Spotifyssä.

Amarylliksen kasvatus
Amarylliksen sipulista jätetään 1/3 näkyviin silloin kun sipuli istutetaan multaan.

Näin kasvatat amarylliksesta kauniin

Valmiin, jo nupullaan olevan amarylliksen lisäksi kaupoista voi ostaa muhkeita amarylliksen sipuleita. Sipulit on valmiiksi kylmäkäsitelty eli preparoitu. Niitä on pidetty luonnollista talvilepoa vastaavissa olosuhteissa 8-10 viikon ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että sipulit lähtevät nopeasti kasvuun ja ovat valmiit kukkimaan istutuksen tai maljakkoon laittamisen jälkeen. Riittävän lämpimässä ja valoisassa sipuli kehittää upeat kukat jopa 3-5 viikon kuluessa.

Amarylliksen kasvatus

 • Valitse amarylliksen sipulille pieni ruukku, joka on vain 2 cm leveämpi kuin sipuli.
 • Ennen istuttamista pidä sipulin juuria 2-3 tuntia vedessä. Varo kastelemasta sipulia.
 • Istuta sipuli tuoreeseen multaa, siten että 1/3 sipulista jää näkyviin.
 • Aseta ruukku valoisaan ja lämpimään (+22 -27°C)
 • Kastele maltillisesti. Sipuli ei tarvitse paljoa vettä.
Amarylliksen kasvatus
Suuret ja hyväkuntoiset amarylliksen sipulit tuottavat suuria kukkia.
amarylliksen kasvatus
Sipulien juurien annetaan imeä vettä pari kolme tuntia ennen istuttamista.

Amaryllikset asetelmissa

Vihreät sammaleet, tammenterhot, kuihtuneet heinät ja saniaiset sekä muut luonnonmateriaalit sopivat kauniisti yhteen amaryllisten kanssa. Istutusruukkuun voi tehdä kauniin jouluisen asetelman sammaleista, pienistä koristekärpässienistä ja ketusta. Hyggehenkisempään kokonaisuuteen voi käyttää kauniin rusehtavia saniaisia, käpyjä ja heiniä.

Amaryllis jouluasetelma
Kauniin asetelman saa yksittäisestä sipulista, sammaleista ja muutamasta koristeesta.
Amaryllis kranssi
Herkän vaaleanpunaiset amaryllikset sopivat kauniisti myös kuihtuneiden heinien tai saniaisten kanssa.

Amaryllikset maljakossa

Amaryllikset näyttävät kauniilta myös maljakoissa. Sipuleita varten myydään erillisiä amaryllismaljakoita, joissa itse sipuli pysyy kuivana ja vain juuret saavat kosketuksen maljakossa olevaan veteen. Amaryllikset ovat kauniita myös leikkokukkina. Maljakossa niiden kestävyys on yllättävän hyvä. Kauniita asetelmia saa myös ripustamalla amaryllikset väärin päin ja käyttämällä onttoa vartta maljakkona. Varresta kukka saa itselleen virkistävää vettä ja säilyy pitkään kauniina.

Amaryllis leikkokukkana
Amarylliksen vartta voi käyttää maljakkona kun kukkavanan kääntää ylösalaisin.
Leikkokukka amaryllis
Roikkuvat amarylliksen kukat tuovat juhlavaa tunnelmaa joulupöytään.

Erilaisia amarylliksia

Amaryllisvalikoimat ovat uskomattomia. Maailmalta löytyy kirkkaan punaisia, tumman viininpunaisia ja hempeän vaaleanpunaisia amarylliksiä. Vaaleita versioita löytyy erityisesti valkoisesta, kellertävästä ja vihertävästä. Erikoisemmat amaryllikset ovat persikanvärisiä. Kukat ovat täyteläisen kerrottuja tai yksinkertaisen ylväitä. Runsas valikoima tarjoilee keräilijälle erikoisuuksia ja jouluintoilijalle juurikin omaan jouluun sopivia sävyjä. Alla olevassa Pinterest taulussa hieman maistiaisia amaryllisten laajasta kirjosta.

punainen amaryllis
Hehkuvan punainen amaryllis ja kuivatut appelsiinin siivut luovat joulun tuntua.
Amaryllismaljakko
Maljakossa kasvavan amarylliksen voi koristella saniaisilla tai maitohorsmilla.

2 kommenttia artikkeliin ”Amarylliksen kasvatus | Podcast #61”

 1. Amaryllis on kyllä upea joulukukka, ja jokaiselle varmasti löytyy suosikki. Minä pidän eniten perhosamarylliksistä, taitavat kukkia helpoiten uudelleen.

  Vastaa
  • Amarylliksissa on jotain ylväyttä ja totisesti jokaiseen makuun löytyy varmasti jokin ainutlaatuinen ihanuus. Pitääkin googlettaa tuo perhosamaryllis oitis =) Kiitos vinkistä

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli