Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Ämpäriperunat – helpot ohjeet!

ämpäriperunat_versoileva
Perunat onnistuvat yhtä hyvin saavissa kuin kasvimaalla.

Ämpäriperunat onnistuvat helposti missä vain. Kasvimaa ei ole tarpeellinen – riittää, että tarkoitusta varten löytyy riittävän iso ämpäri, saavi tai säkki. Ämpäriperunat voi sijoittaa terassille, parvekkeelle tai vaikka kasvihuoneeseen. Sadon valmistumisen nopeuteen vaikuttaa eniten lajikkeen valinta.

Ämpäriperunat – näin onnistut!

Valitse istutukseen riittävän iso astia, joka on mielellään ihan vähintään 10 litran kokoinen ämpäri. Tarkoitukseen myydään myös kasvatussäkkejä. Erilaiset isot astiat, kuten pyöreät ja kulmikkaat laastisaavit, sopivat tarkoitukseen mainiosti. Astian pohjaan on hyvä tehdä useampia reikiä. Ylimääräinen vesi poistuu reikien kautta. Käyttötarkoitukseen siistimpi vaihtoehto on umpinainen astia, joka on hyvin salaojitettu ruukkusoralla. Kastelun kanssa saa siitä huolimatta olla tarkkana. Ylikastelu ei ole perunalle hyväksi. Jos ämpäri sijaitsee avomaalla, on reikäinen saavi varmempi valinta.

Perunat pitävät hyvin läpäisevästä pohjasta. Lisää ämpäriin 20 senttiä hienoa hiekkaa (tai hiekkalaatikkohiekkaa) ja päälle 20 senttiä rikatonta puutarhamultaa. Suosi aikaisia lajikkeita, kuten Timo, Annabelle ja Siikli. Istuta siemenperunat noin kämmensyvyyteen. Tiivistä multa perunoiden päältä hellästi käsin painelleen. Kastele istutus niin, että se on tasaisen kostea, mutta ei vettynyt. Huomioi, että siemenperunoita ei tarvita montaa. 10 litran ämpäriin sopiva määrä on 2 siemenperunaa, isompaan laastisaaviin mahtuu 4–5 perunaa. Sitten vain kastellaan ja odotellaan.

Perunat vihertyvät jos ne saavat liikaa auringonvaloa multapinnan läpi. Jätä saaviin varaa multaamista varten. Lisää multaa kerros kesäkuussa, kun kasvusto on hyvässä kasvuvauhdissa. Näin vältät vihreät perunat.

Ämpäriperunoissa tärkeintä on elämyksellisyys. Kokeile kasvatusta myös lasten kanssa!

Kerää satoa

Ämpäriperunasatoon pätee sama kuin kasvimaalla kasvatettuihin perunoihin: ensin tulee vihreä kasvusto, sen jälkeen muodostuu sato. Toukokuussa maahan laitettu siemenperuna (aikainen lajike) tuottaa yleensä satoa aikaisintaan juhannuksena. Jos et tarvitse kerralla suurta kattilallista, voi satoa kerätä myös osissa. Tunnustele pinnan alta isoimmat perunat, ja anna kasvuston jatkaa sadon tuottamista. Näin saat maksimaalisen hyödyn. Vaihtoehtoisesti voi nostaa koko kasvuston kerralla ylös hieman myöhemmin.


Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: