Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Amsterdam ja parhaat puutarhakohteet

Amsterdam tarjoaa puutarhaharrastajalle nähtävää ja koettavaa koko kesäkauden, vaikka tulppaanit kukkivat vain keväällä. Kaksi helpointa ja ehdottomasti käymisen arvoista kohdetta ovat kasvitieteellinen puutarha Hortus Botanicus ja kukkatori.

Kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee helpoiten raitiovaunulla tai polkupyörätaksilla. Matka ei ole mahdoton kävellä, ja ohessa näkee kaupunkia keskustaa laajemmalti. Pois kannattaa jäädä kohdassa Waterlooplein. Amstardamin eläintarha on myös hyvä maamerkki. Se on lähes vieressä.

Hortus Botanicus
Hortus Botanicus tarjoaa nähtävää sisällä ja ulkona. Amsterdamille tyypillinen vanha ja rouhea tiilirakennus kätkee sisäänsä kivan matkamuistomyymälän, josta et taatusti lähde tyhjin käsin.

Hortus Botanicus on kasviharrastajan taivas

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha on yksi maailman vanhimmista ,ja paikka on perustettu jo vuonna 1638. Puutarha tuotti alunperin lääkekasveja, jotka olivat tärkeitä ruttoepidemiaa vastaan taisteleville lääkäreille. Puutarhan uumenista löytyi jo silloin kasveja, jotka olivat täysin vieraita muualla Euroopassa. Puutarhasta kasvit levisivät hiljalleen muihinkin maihin. Yksi näistä kasveista oli kahvi.

Hortus Botanicus on viihtyisä ja hyvin hoidettu puutarha. Pieniä kujia pitkin voi aistia vuosisatoja vanhaa puutarhahistoriaa. Kaunis tiilirakennus on jykevä tausta vehreälle pihalle. Kasvien lisäksi nähtävää on pienissä kasvihuoneissa, joissa voi käydä ihastelemassa kasvien lisäksi  perhosia. Kasvitieteellinen ulottuu myös  sisätiloihin, joissa on laaja valikoima kuivan paikan kasveja. Pieni puoti kannattaa katsastaa myös. Kotiinvietävää löytyy taatusti.

Kasvitieteellisen puutarhan liput maksavat aikuiselta 9 euroa ja lapselta hieman vähemmän. I Amsterdam-kortilla sisään pääsee ilmaiseksi. Puutarha on auki päivittäin klo 10-17.

Hortus Botanicus
Hortus Botanicus on hyvin hoidettu pieni puutarha. Keskieurooppalaiseen tyyliin paikka ei juuri kuki vaan pääosassa ovat muotoonleikatut pensasaidat, lehtimuodot ja yltäkylläinen vehreys.

Amsterdam ja kukkatori

Toinen vierailun arvoinen kohde on kukkatori. Se sijaitsee aivan Amsterdamin keskustassa, Munt Towerin (Munttoren) vieressä. Jos kuljet raitiovaunulla, pois jäädään Muntpleinin kohdalla. Tori kelluu veden päällä, mutta sitä tuskin huomaa. Iso kanaali muistuttaa siitä, että ollaan aivan veden äärellä. Tori on yksi värikkäimmistä paikoista, joita Amsterdam tarjoaa. Pitkässä jonossa kulkevat kojut näkee kaikki kerralla, kun kävelee kadun päästä päähän.

Kukkatori Amsterdam
Kukkatorilla on valtavasti edullisia leikkokukkia. Ne ovat ihana vieminen kotiin, kun noudat kimpun kotiinlähtöpäivänä.

Torilla myydään leikkokukkia, kimppuja, viherkasveja, tuliaskrääsää ja ennen kaikkea kukkasipuleita- ja juurakoita. Ne ovat hyvässä kunnossa ja laadukkaita. Isoimmat mukulat ovat lähes pään kokoisia. Erityisesti tulppaanivalikoima on laaja. Tarjolla on myös erikoisempia lajikkeita. Hinnat ovat lähes samaa tasoa joka kojussa. Hintatietoinen katsastaa kuitenkin ensin koko torin läpi. Valikoima, suurpakkaukset ja hinnat vaihtelevat hieman. Tulppaanin sipuleita on myynnissä koko kasvukauden. Ei vain syksyllä.

Kukkatori Amsterdam
Kukkatorin paras anti ovat kukkasipulit. Tarjolla on erityisesti tulppanin sipuleita – myös erikoisempia lajikkeita. Sipuleiden lisäksi torilta löytyy hyvin juurakoita kotiinviemisiksi.

Kukkasipuleiden lisäksi mukava kotiinvieminen on suuri kukkakimppu. Niiden hinnat ovat vain murto-osan Suomen hinnoista. Kimppu kannattaa hakea kotiinlähtöpäivänä ja kantaa sylissä lennon ajan. Torin myyjät ovat tottuneita pakkaamaan kasveja, ruukkuja ja kukkia lentomatkaa varten, kun muistat vain mainita siitä.

Kukkatori Amsterdam
Miten olisi jättikimppu pioneita matkamuistoksi? Ei hullumpi idea!

Kukkatori on mukava nähtävyys ympäri vuoden. Joulun alla kojut täyttyvät joulukuusista ja -kransseista.

 

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: