Ananaskirsikan kasvatus on helppoa ja palkitsevaa. Yksikin taimi tuottaa satoa mukavasti. Taimet voi esikasvattaa itse tai ostaa alan puutarhamyymälästä. Taimia myydään nimellä ananaskirsikka ja karviaiskoiso. Lue artikkelista helpot ohjeet kasvatukseen!

1. Ananaskirsikan kasvatus – esikasvatus
Ananaskirsikan siemenet kylvetään helmi–huhtikuussa. Paina siemenet kevyesti mullan pintaan, sillä siemenet itävät valossa. Käytä kasvatukseen kylvö- ja taimimultaa tai esimerkiksi esikasvatukseen tarkoitettuja sammalanappeja. Pidä kylvös lämpöisessä paikassa (n. 22–25 astetta) itämiseen saakka. Kylvös hyötyy muovikannesta tai rei´itetystä kelmusta. Siirrä kylvös itämisen jälkeen viileämpään paikkaan (n. 18–20 astetta). Pidä kylvös tasaisen kosteana. Kouli taimet omiin ruukkuihinsa, kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät. Karaise taimet varovasti ennen lopullista ulos siirtoa. Ananaskirsikkaa voi kasvattaa esimerkiksi suojaisella parvekkeella, terassilla tai kasvihuoneessa.
Esikasvatus on antoisaa puuhaa. Satoa on luvassa loppukesästä.
2. Istuta taimet
Istuta taimi isoon ruukkuun tai kasvatusastiaan. Taimesta tulee iso, joten ruukku saa olla reilu (noin 40 cm halkaisija). Salaojita ruukku, ja lisää päälle ravinteikasta puutarhamultaa. Istuta taimi niin, että koko juuripotti peittyy mullan alle. Kasvi saa hyvän lähdön, kun lorautat kunnolla vettä istutuskuoppaan. Painele multa hellästi käsin juurenniskan ympäriltä. Varaa taimelle tuki ja sido kasvi hellästi kiinni tukeen.
Jos hyötykasvien kasvatus innostaa, kuuntele ja lue aiemmin ilmestyneet podcast sekä artikkeli aiheesta. Artikkelissa on runsaasti vinkkejä esimerkiksi parvekekasvatukseen!
3. Tee varastolannoitus
Ananaskirsikan kasvatus onnistuu helposti, kun teet taimille varastolannoituksen. Se huolehtii kasvin koko kesän ravinnetarpeesta ja lannoitteen määrää ei tarvitse arvailla. Kasvi hyödyntää lannoitetta varastosta oman tarpeensa mukaan. Käytä varastolannoitukseen kiinteää luomulannoitetta, josta ravinteet vapautuvat vähitellen kasvin käyttöön. Tee istutuksen jälkeen taimen viereen syvä kuoppa. Annostele kuoppaan lannoitetta noin pari kourallista. Lannoitteen määrä saattaa vaihdella hieman merkin mukaan. Lue varuiksi ohje myös lannoitepurkin kyljestä. Peitä kuoppa mulla. Kastele kasvualusta lopuksi huolellisesti.

4. Huolehdi kastelusta
Ananaskirsikan kasvatus on pikkutaimivaiheen jälkeen pitkälti kastelua. Kasvi juo paljon. Jos nestetasapaino ei ole kunnossa, lehdet nuupahtavat helposti. Kunnon kastelun jälkeen kasvi korjaa ryhtinsä. Kosteustasapainon ylläpito on helpointa suuressa muovisessa ruukussa, joka ei kuivahda helposti.

5. Kerää satoa
Ananaskirsikan marjat alkavat kypsyä heinäkuussa. Kypsyminen kestää noin 7–10 viikkoa, ja marjat kypsyvät osissa. Marja muodostuu lyhdyn näköisen verholehdistä muodostuneen kotelon sisään. Verhiö on aluksi vihreä. Marja on kypsä kerättäväksi, kun kotelo on kellastunut, ja marja irtoaa helposti varrestaan. Marjat kestävät parin viikon varastoinnin ja niitä voi myös pakastaa.

8 kommenttia artikkeliin ”Ananaskirsikan kasvatus – helpot ohjeet”
Jee, vihdoin hyvä ja selkeä artikkeli ananaskirsikan kasvatuksesta kuvien kanssa, tätä on kaivattu <3 Omat taimet kasvaneet nyt kuukauden ja päässeet hyvään vauhtiin. Jostain luin, että tätä voisi sitten jatkossa lisätä myös lehdistä, kun on yhden kerran siemenestä kasvattanut ja osa on onnistunut saamaan satoa myös monivuotisesti. Tutkimusmatka tähän alkaa siis!
Onko ananaskirsikka raakana tai puolikypsänä myrkyllinen. Yritän kypsyttää ulkona kasvaneet marjat sisällä ja käyttää omenahilloon. Kiitos vastauksesta.
Hei, ananaskirsikan hedelmät on käsitykseni mukaan hyvä syödä vasta kypsänä.
Hei, millaisessa lämpötilassa jo istutettujen taimien tulisi olla? Mietein, että onnistuuko Ananaskirsikan kasvatus kokonaan sisällä, jos hankkii kasvilampun ja huolehtii sopivasta lämpötilasta?
Normaali sisälämpötila on taimille riittävä. Sen kanssa ei tarvitse pelata sen kummemmin. Kasvivalosta on selvästi hyötyä esikasvatuksessa. Kasvatusastia kannattaa lisäksi sijoittaa valoisaan paikkaan.
Minun ananaskirsikaan on tullut paljon varkaita pitääkö ne poistaaa?
Minun ananaskirsikaan on tullut paljon varkaita pitääkö ne poistaaa?
Hei, minulla on ruukussa valtoimenaan kasvava ananaskirsikka. miten saan sen tuottaman marjoja ja olisiko aiheen leikata pensasta? voiko sen vielä kesäksi ulos?