Koristelhevä

Avoimia puutarhakohteita Suomessa | Podcast #30

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

puutarhakohteet

Kotimaa on pullollaan toinen toistaan kiinnostavampia puutarhakohteita. Teimme podcastin aiheesta ja siinä pureudumme tarkemmin muutamiin Eteläisen Suomen kohteisiin. Kohteiden sijainnit näet alla olevasta kartasta. Podcastin voit vuorostaan kuunnella yllä olevalla soittimella.

Puutarhakohteet
Kartassa näkyy muutamia Eteläisen Suomen puutarhakohteita. 1. Eija´s Garden, 2.Mustila Arboretum, 3. Mustion linna, 4. Arboretum Magnolia, 5. Lepaan puisto ja 6. Hatanpään arboretum.

Seitsemän mukavaa puutarhakohdetta

Kotka – Tampere -Lohja akselilla on varsinainen puutarhakohteiden Bermudan kolmio. Tällä alueella puutarhaintoilija on suorastaan vaarallisilla vesillä, sillä alueelta löytyy lukuisia upeita kartanopuistoja, arboretumeita ja muita kiehtovia puutarhakohteita. Jokainen kierretty puutarhakohde synnyttää uutta intoa, uusia tarpeita ja ideoita.

puutarhakohteet
Mustilan arboretumissa voi tutustua moniin eri kasveihin

puutarhakohteet
Mustilan puutarhamyymälässä on tyylillä valittuja tuotteita

Kotkan puistot, Eija´s Garden ja Arboretum Mustila

Aloitamme tämän puutarhakohdekierroksen Kotkasta. Eittämättä Suomen yhdestä kutkuttavimmasta puutarhakaupungista. Kunnianhimoinen uurastus puutarhojen eteen on tuottanut kaupunkiin kymmeniä ihania puisto- ja puutarha-alueita. Redutti-Kotkan vanhanajan tunnelmaa huokuvassa yrttitarhassa on reilu sata yrtti- ja maustekasvia. Muototarhan luotisuorat murskekäytävät ja rondellit luovat toisenlaista puutarhamiljöötä Sibeliuksenpuistoon ja Sapokan vesipuisto muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden merenlahden tuntumaan.

Puolen tunnin ajomatkan päästä Kotkasta sijaitsee Englantilaistyyppinen puutarha Eija´s Garden. Puutarha koostuu lukuisista toisiinsa nivoutuvista puutarhatiloista. Näiden tilojen tunnelmat vaihtelevat ja puutarhassa vierailija voi tuntea puutarhojen sopukoissa intiimiä ja jopa hieman maagistakin tunnelmaa. Pienen lammen ympäri kulkeva polku johdattelee pieneen hyötytarhaan ja metsätarhaan, raunioille ja metsän siimeksestä löytyvälle tunnelmalliselle huvimajalle.

puutarhakohteet
Mustion linnan mailla on lukuisia klassisia patsasaiheita

puutarhakohteet
Upeat goottihenkiset tallirakennukset ja ikiaikainen köynnöshortenssia Mustion linnan puutarhassa

Elimäellä sijaitseva Mustilan Arboretum löytyy reilu 30km ajomatkan päästä edellisestä kohteesta. Mustilan Arboretum on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto. Puiston rakentaminen on aloitettu 1902 ja siellä onkin nähtävillä lukuisia täysikasvuisia puita ja pensaita. Tunnetuimpia ovat Mustilan keväisin kukkiva magnolia ja erilaiset alppiruusut ja atsaleat.

puutarhakohteet
Näkymää Arboretum Magnoliasta Lohjalta

Arboretum Magnolia ja Mustion linna

Helsingin länsipuolelta löytyy 2003 perustettu Arboretum Magnolia. Lohjanjärven rannalla sijaitseva puulajipuisto on perustettu polveilevaan maastoon. Puistossa on runsaasti erilaisia lehtipuita ja erityisen suosittuja ovat syksyiset ruskakierrokset. Hyvin hoidettu ja kauniita yksityiskohtia sisältävä arboretum on auki erillisinä yleisöpäivinä.

Lohjanjärven vastakkaisella puolella sijaitsee kulttuurihistoriallinen Mustion linna tarjoilee vierailijalle palan englantilaista maisemapuutarhaa, upeita näkymälinjoja, maisemia ja runsain mitoin patsaita. Alue tarjoilee puutarhakierroksen lisäksi erinomaiset ruokailumahdollisuudet ja mukaansatempaavan museokierroksen 1700-luvun lopulla rakennettuun Mustion linnaan.

Puutarhakohteet
Kauniit yksityiskohdat pysäyttävät katseen Magnolian polkujen varsilla

puutarhakohteet
Hyvin hoidetut istutusalueet ja heinät syksyisessä Magnoliassa

Lepaan puisto ja Hatanpään arboretum

Matkamme viimeiset puutarhakohteet löytyvät Helsingistä Tampereelle kulkevan Valtatie 3:sen läheisyydestä. Lepaan kartanon puiston ehdoton nähtävyys on komea säleikköpuu eli espalier. Tyrvänässä sijaitsevan Lepaan kartanon historia ulottuu keskiajalle saakka. Kartanon viimeinen yksityinen omistaja Karl Packalen testamenttasi tilansa valtiolle. Testamentin ehtona oli puutarhakoulun perustaminen alueelle. Puistoalueet perustettiin 1910 ja Lepaan puutarhakoulu aloitti toimintansa 1912.

Viimeinen puutarhakohde löytyy aivan Tampereen keskustan tuntumasta. Hatanpään kartanon alueen puutarhat ja puistot huokuvat historian havinaa aina 1700-luvun lopulta. Hyvin hoidettu kartanopuutarha ja sen välittömään läheisyyteen 1970-luvulla perustettu arboretum tarjoilevat kauniita näkymiä, levähdyspaikkoja, magnolioiden kukintaa ja ruusujen ihanuutta. Arboretumin kiemurtelevien käytävien varsilla on huolella kyltitettyjä perennaistutuksia ja lehtipuita sekä pensaita.

Etsitään hyviä puutarhakohteita!

Me täällä Versoilevassa olemme kiinnostuneita lukuisista muistakin puutarhakohteista. Pienet, suuret, kuuluisat, vähemmän tunnetut, erikoiset tai historialliset kohteet kuuluvat kiinnostuksen kohteisiimme. Jos Sinulla on ”takataskussasi” joitakin hyviä kohteita, kuulisimme niistä mielellämme lisää. Tulevan kesän aikana aiomme kiertää kiinnostavissa puutarhakohteissa ja esitellä niitä myös täällä.

Puutarhakohteet
Hatanpään kartanopuisto on kesäisin erityisen kaunis
puutarhakohteetr
Levähdyspaikka Hatanpään arboretumin alueella. Tuolilta avautuu näkymä pyhäjärjelle.

10 kommenttia artikkeliin ”Avoimia puutarhakohteita Suomessa | Podcast #30”

  • Kiitos vinkistä. Tämä Ilolan Arboretum onkin kohtuullisen matkan päässä. Olen paljon kuullut kehuja paikasta, mutta toistaiseksi en ole vielä ehtinyt käymään. Pitääkin ottaa to-do listalle.

   Vastaa
 1. Kauniita kohteita kaikki! Ainoastaan Hatanpää on tuttu monista vierailuista. Täällä Pohjanmaalla on tosi kaunis avoin puutarha Lapualla, Jokilaakson matkailupuutarha. Vanhojen upeiden talojen ympärillä on puisto ja alueelta löytyy myös ruusupuisto ja laaja keittiöpuutarha ihan joen rannalla.

  Vastaa
  • Kiitos palautteesta =) Pitääkin googlettaa tuo Jokilaakson matkailupuutarha ja laittaa paikka korvan taakse, jos siellä suunnilla liikuskelee, niin pitänee piipahtaa tutustumassa. Kiitos kovasti vinkistä.

   Vastaa
 2. Podcastista on jo pari vuotta aikaa, mutta joku voi vielä lukea tätä. Pietarsaaren Koulupuutarha on upea ja myös Aspegrenin puutarha Roselundin alueella. Voi hyvin vierailla vaikka molemmissa samana päivänä.

  Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli