Sanna Rasku

Sanna Rasku

Banaani – eksoottinen kesäkukka

Banaani on eksoottinen kesäkukka, joka viihtyy loistavasti esimerkiksi lasitetulla terassilla.

Banaani on yksi makeimpia eksoottisia kesäkukkana ja viherkasvina kasvatettavia kasvejamme. Se on erittäin näyttävän näköinen pikkupuu, joka menee samaan kategoriaan ulkonäkönsä puolesta trooppisten palmujen kanssa. Jos siis haluat todella näyttävän kasvin esimerkiksi terassille, suuntaa puutarhamyymälässä banaanihyllylle – eikun viherkasviosastolle (saattaa löytyä myös kesäkukkien lomasta), ja hommaa eksoottinen kesäkukka!

Näyttävä ja nopeakasvuinen komistus

Banaania tekisi mieli kutsua puuksi – koska siltä se näyttää – mutta todellisuudessa se on ruohokasvi. Sen lehdet ovat komean vihreät ja kokoa niillä on helposti puoli metriä ja ylikin. Banaanit ovat paitsi näyttäviä, myös hauskoja kasvatettavia ja lapsillekin mielenkiintoinen kosketus luontoon. Ne ovat nimittäin hyvin nopeakasvuisia, jolloin lapsikin huomaa kasvua tapahtuneen hyvin nopeasti. Lisäksi kookkaiden lehtien alle lasten on kiva mennä vaikka piilooon. Nopeakasvuisuuden lisäksi banaani tekee tyvelleen pieniä uusia banaanipuun alkuja. Siitä ne voi siirtää uuteen ruukkuun.

Banaanin lehdet ovat komeat ja näyttävät. Alimmaisia lehtiä voi karsia pois niiden ränsistyttyä.

Helppohoitoinen tapaus

Banaani pitää lämmöstä, joten loistava kasvupaikka sille on esimerkiksi kasvihuone tai lasitettu terassi. Menestyminen myös ihan ulkona on erinomainen. Huolehdi riittävän isosta ruukusta, koska banaanin vedentarve on melkoinen. Mitä isompi ruukku, sitä harvemmin kasvia tarvitsee kastella. Pienessä ruukussa ja todella lämpimässä paikassa kasvia voi joutua kastelemaan joka päivä, joskus parikin kertaa päivässä. Isossa ruukussa multatilaa on enemmän ja se pidättää hyvin vettä. Ei ole myöskään ollenkaan tavatonta, että banaanille joutuu vaihtamaan isomman ruukun kesä edetessä. Mullaksi käy hyvin esimerkiksi kesäkukkamulta, jossa on jo valmiina ravinteita. Alalehtiä voi poistaa sitä mukaa kun ne alkavat ränsistyä. Lehtiä voi käyttää vaikka kattausten koristeluun, koska ne kestävät kohtuullisen hyvin kuivana olemista esimerkiksi juhlien ajan.

Talvetus viileässä

Banaani on siitä myös hauska kesäkukka, että siitä saattaa saada kasvin myös seuraavaksi kesäksi. Sen voi koittaa siirtää sisätiloihin talveksi, mutta kaikista paras paikka olisi noin 10 asteinen huone, jossa olisi hieman valoa. Esimerkiksi kellari, autotalli, viherhuone tai kuisti saattaisivat saada banaanin viihtymään talven yli. Kastelua vähennetään pimeän talvikauden ajaksi huomattavasti.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: