Valon lisääntyessä ja uuden kasvukauden lähestyessä viherpeukaloiden sormia alkaa syyhyttää. Pistokkaiden juurrutus on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Esimerkiksi yrttien ystävä voi kasvattaa basilikaa pistokkaista hyvinkin vaivattomasti.

Ruokakaupan yrttihyllyltä ostettu basilikaruukku tarjoaa hyvän startin kasvatuspuuhiin. Juuret alkavat kasvaa nopeasti ja yhdestä ruukkuyrtistä saa monta pistokasta. Vastaava toimii toki monen muunkin yrtin kanssa. Esimerkiksi minttujen tai sitruunamelissan kasvatus onnistuu pistokkaita leikkaamalla.
Basilikaa pistokkaista – tee näin
Valitse elinvoimaisen näköinen ruukkuyrtti. Leikkaa basilikasta versojen latvoja terävällä veitsellä. Poista versoista alimmat lehdet. Laita pistokkaat juurtumaan veteen ja jää odottamaan juurien ilmestymistä. Parin viikon kuluttua basilikan pistokkaissa on jo tuuheat juuret. Tämän jälkeen pistokkaat voi istuttaa multaan.

Vedessä juurtuvat pistokkaat ovat armollisia kasvattajalleen. Ne pärjäävät lasipurkeissaan, vaikka pistokkaita ei heti ehtisi istuttaa multaan. Huolehdi, että astiassa on riittävästi vettä. Pistokkaat viihtyvät valoisalla ikkunalla, mutta lasin takaa pistävästi porottava kevätaurinko voi olla turmiollinen. Siirrä siis pistokkaat ja taimet suojaan suoralta paahteelta.

Basilikan istutus ja karaisu
Istuta basilikan pistokkaat huoneenlämpöiseen multaan. Basilika on kaikin puolin arka kylmälle, joten anna mullan ensin lämmetä. Myöhemmin taimet tarvitsevat hellän karaisun eli ne totutetaan ulkoilmaan vähitellen, pari tuntia kerrallaan. Samalla herkät taimet on syytä suojata tuulelta, jotta ne eivät katkea. Taimia on myös hyvä varjostaa auringonpaisteelta. Basilikat voi siirtää lopulliselle kasvupaikalleen, kun yölämpötilat pysyvät + 10 asteen yläpuolella.

Basilikan latvominen
Basilikan latvominen takaa tuuhean taimen ja pitkän sadon, sillä kasvi tekee silloin jatkuvasti uusia lehtiä, eikä ala kukkia ennenaikaisesti. Basilika latvotaan leikkaamalla ylin lehtipari pois, jolloin kasvi kasvattaa uusia sivuversoja. Latvomista jatketaan läpi kasvukauden.
Ps. Vinkkejä basilikan siemenkasvatukseen löydät muun muassa aikaisemmin julkaistusta artikkelistamme Basilikan kasvatus.