Maria Kesänen

Maria Kesänen

Basilikan kasvatus

Hurmaavan tuoksuinen basilika kruunaa salaatit, pastat ja pizzat. Se on monipuolinen yrtti ja sopii myös leivontaan. Basilikan kasvatus on helppoa ja antoisaa, sillä satoa saa korjattua pitkin kasvukautta.

isolehtinen basilika
Suurilehtinen maustebasilika ’Dolce Fresca’ sopii loistavasti peston valmistukseen.

Erityisen hyvältä basilika tuoksuu aamuauringon lämmittämässä kasvihuoneessa. Basilikaa ei turhaan suositella tomaatin kumppanuuskasviksi, onhan näiden makuliittokin lähes taivaassa kuulutettu. Basilikan voimakas tuoksu karkottaa tomaatin tuholaisia. Basilikan kukat puolestaan houkuttelevat paikalle pölyttäjiä.

Basilika ja tomaatti ovat oiva pari sekä kumppanuuskasveina että keittiössä.

Maultaan basilika on pehmeä ja aromaattinen. Lajikkeita löytyy thaibasilikasta vaniljabasilikaan ja kasvin lehtien väri ja koko vaihtelevat lajikkeen mukaan. Basilika on näyttävä yrtti, oli kyseessä sitten suurilehtinen ’Dolce Fresca’, tumman purppuranvärinen ’Dark Opak’ tai vaikka pensastava pikkubasilika ’Balkon Star’.

erilaiset-basilikat-kasvihuoneessa
Ylhäällä vasemmalla purppurabasilika ’Dark Opal’ sekä pikkubasilika ’Balkon Star’. Alhaalla vasemmalla vaniljabasilika ’Vanilla Spice’ vierellään kanelibasilika.

Basilikan kasvatus

Basilikan siemenkasvatus on melko vaivatonta. Esikasvatuksen voi aloittaa maalis-huhtikuussa. Basilikan ehtii kasvattaa siemenestä kasvihuoneessa myös toukokuussa. Kylvä siemenet silloin suoraan ruukkuun ja peittele ne yöksi hallaharsolla. Kasvihuoneen lämmössä suorakylvetyistä taimista tulee mukavan tanakoita, eikä niitä tarvitse erikseen karaista. Hallayön uhatessa basilikaruukku on parasta siirtää sisätiloihin tai peitellä huolellisesti kaksin-kolminkertaisella hallaharsolla. Hallaöitä tämä yrttien aatelinen ei kestä.

basilikan-kasvatus-siemenesta-kasvihuoneessa
Kylvämällä basilikansiemenet toukokuussa suoraan ruukkuihin kasvihuoneeseen saat tanakoita taimia.

Basilika rakastaa lämpöä ja viihtyy tuulelta suojassa. Kasvihuone, lasitettu terassin tai lämmin parveke ovat sille ihanteellisia kasvupaikkoja. Lämpimänä kesänä tämä hienohelma menestyy myös avomaalla. Nopeiten sadosta pääsee nauttimaan ostamalla siemenkasvatuksen lisäksi valmiita taimia.

Basilikan latvominen

Basilikan säännöllinen latvominen takaa tuuhean ja jatkuvasatoisen yrtin. Basilika latvotaan lehtiparin yläpuolelta. Korjaa satoa samaan tapaan pitkin kesää, niin latvominen tapahtuu puolihuomaamatta ja samalla estät kasvia kukkimasta ennen aikojaan. Kukinta on toki kaunis ja basilikan kukat syötäviä, mutta kukinta verottaa basilikan makua.

basilikan-latvominen
Säännöllinen latvominen takaa tuuhean yrtin.

Rakenna syötävän kaunis ruukkupuutarha erikokoisista ja -värisistä basilikoista. Saat iloa keittiöön ja silmänruokaa samasta paketista!

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: