Koristelhevä

Biojätteen kompostointi lämpökompostorissa – Näin onnistut! – Podcast #122

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

biojätteen kompostointi

Biojätteen kompostointi on erinomainen tapa kierrättää keittiön orgaaniset ruuantähteet ja ruuanlaiton yhteydessä syntyneet orgaaniset ainekset. Kompostointi on tapa hyödyntää biojätteet ravinteikkaaksi mullaksi. Biojätteen kompostointi lämpökompostorissa on lisäksi mainio ekoteko, mikä vähentää biojätteen kuljetuksesta ja käsittelystä syntyviä ympäristöpäästöjä. Ympärivuotinen kompostointi helppoa ja antoisaa kun tietää parhaat vinkit kompostointiin.

biojätteen kompostointi

Biojätteen keräämiseen tarkoittu astia täyttyy nopeasti ruuantähteistä ja hedelmien kuorista

Erillinen biojäteastia helpottaa kompostorin hoitoa. Sangallisella astialla on helppo viedä biojätteet kompostoriin

Miten lämpökompostorin käyttö aloitetaan?

Lämpökompostori on suunniteltu keittiöstä syntyvän biojätteen kompostointiin. Sen jyrsijäsuojattu rakenne, paksut eristävät seinänä ja kätevät täyttö- ja tyhjennysluukut tekevät siitä helppohoitoisen ja pieneenkin pihaan sopivan. Uuden lämpökompostorin paikka kannattaa valita läheltä luonnollisia kulkuväyliä, näin kompostoriin on helppo viedä kompostijätteet myös lumisena talvena.

Lämpökompostorin käyttöönoton yhteydessä kompostorin pohjalle lisätään 10 – 20 sentin kerros kompostinkuiviketta. Tämän jälkeen keittiössä syntynyttä biojätettä kuljetetaan säännöllisesti kompostin ravinteeksi. Kun kompostoriin on kertynyt 30 – 50 litraa biojätettä kompostori käynnistyy itsestään ja alkaa lämpenemisvaihe. Lämpökompostorin etuseinässä olevasta lämpömittarista voi kätevästi seurata lämpötilan nousua. Kompostorin pitäisi lämmetä hyvinkin 30 – 50 asteeseen. Biojätteen viennin yhteydessä on hyvä lisätä myös ⅓ biojätteen määrästä kuiviketta kompostoriin. Kuivike sitoo liiallista kosteutta ja tekee kompostoinnin olosuhteet ihanteelliseksi. 

Käyttöönoton vaiheet:

  • Lisää kuiviketta kompostorin pohjalle 10 – 20 cm
  • Kuljeta biojätettä säännöllisesti kompostoriin
  • Lisää 1/3 biojätteen osuudesta kuiviketta
  • Möyhennä kompostoria tarvittaessa
lämpökompostori

Lämpökompostori kannattaa sijoittaa katoksen alle, lähelle keittiötä.

kompostorin hoito

Kompostorin säännöllinen hoito pitää kompostorin hajuttomana ja lämpimänä.

Mitä lämpökompostoriin voi laittaa?

Biojäte on eloperäistä elintarvike- ja puutarhajätettä. Kompostoriin voi siis laittaa kaiken keittiöstä syntyvän elintarvikejätteen. Elintarvikejätteisiin luetaan kaikki hedelmien, juuresten kuoret, kananmunan kuoret, kahvinporot ja muut elintarvikkeiden tähteet kuten pilaantunet ruuat, kuivuneet leivät ja liha sekä kalatuotteet. 

Mitä pienempinä paloina biojäte kompostoidaan sen nopeammin kompostointi tapahtuu. Muista siis rutistaa kananmunan kuret, pilkkoa pilaantuneet hedelmät ja juurekset ja muut suurehkot ruuantähteet. 

biojätteen kompostointi

Kananmunan kuoret ja suuret tähteet kanttaa pilkkoa ennen kompostointia

biojäte kanamunankuoret

Murskatut kanamunankuoret kompostoituvat nopasti muun biojätteen seassa

Kompostoriin ei voi laittaa tuhkaa, tuhka sekoittaa kompostorin pH-tason. Ravinteikas tuhka kannattaakin hyödyntää sellaisenaan puutarhan maanparannukseen.

Miten biojätteen kompostointi onnistuu lämpökompostorissa?

1. Säännöllinen hoito ja huolenpito

Lämpökompostori vaatii säännöllistä hoitoa ja huolenpitoa. Ruuantähteitä kannattaa viedä kompostoriin useamman kerran viikossa. Pienikin uusi erä biojätettä tuo uutta energiaa kompostointiprosessiin ja aktivoi toimintaa. 

2. Muista lisätä ⅓ kuiviketta

Biojätteen lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä kuivikkeen käytöstä. Kuiviketta ladotaan kerroksittain biojätteen kanssa. kuivikkeen tehtävänä on huolehtia kompostorin PH-tasosta, ravinne- sekä kosteustasapainosta. Kuivike estää kompostia myös tiivistymästä liikaa. 

3. Möyhintä ilmavoittaa ja nopeuttaa kompostointia

Lämpökompostorin mukana tulee möyhennin. Möyhennin on tarkoitettu kuivikkeen ja biojätteen sekoittamiseen.  Möyhentämällä voi huolehtia myös kompostorin ilmavoittamisesta ja riittävästä hapen saannista.

Kiinnostaako sinua Oman mullan valmistaminen? Aiemmin ilmestyneessä podcastissa ja artikkelissa käsitellään tarkemmin oman mullan valmistamista ja pureudutaan puutarhajätteen kompostointiin.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli