Koristelhevä

Daalioiden hoito ja kukinta | Podcast #45

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

värikkäät-daaliat-versoileva

Heinäkuussa alkaa varsinainen daalioiden hoito ja kukinta, joka jatkuu pitkälle syksyyn aina ensimmäisiin pakkasöihin saakka. Esikasvatetuista daalioista saa usein nauttia jo heinäkuun puolella. Suoraan maahan istutetut daaliat ehtivät mukaan karkeloihin pari viikkoa myöhemmin. Poimi artikkelista parhaat vinkit, joilla saat daaliasi menestymään.

daaliat-versoileva
Daaliat ovat syyskesän kaunottaria, jotka kukkivat ensimmäisiin pakkasöihin saakka.

Istuta ja hoida

Daaliat rakastavat lämpöä, mutta kärsivät paahteesta. Paras paikka löytyy suojaisan seinustan, suuren pensaan tai muun suojan vierestä. Aurinko saa daalian kukkimaan runsaasti, mutta kasvi menestyy myös puolivarjossa. Hyvä kasvualusta on parannettu noin 40 sentin syvyydeltä. Kasvi tarvitsee ravinteita läpi kesän. Hyvä lähtö kasvuun syntyy kompostimullalla ja kevätlannoitteella parannetusta kasvualustasta. Vaihtoehtoisesti daalian voi istuttaa suureen ruukkuun. Yksi juurakko tarvitsee halkaisijaltaan vähintään 20 senttiä leveän ruukun. Muoviruukku pidättää kosteutta parhaiten.

Istuta juurakot niin, että ne peittyvät mullalla 5–10 sentin verran. Huomioi, että edellisvuoden kasvutynkä on ylöspäin. Kastele juurakot huolella istutuksen yhteydessä. Varmin aika ulosistutukselle on kesäkuun 10. päivän jälkeen, kun hallan vaara on ohi. Kylmää kaihtavat daaliat voi istuttaa ulos jo toukokuussa, mutta taimet pitää suojata yöksi hallaharsoilla, jos tiedossa on kylmää.

Daaliat tarvitsevat kastelua läpi kesän. Tämä korostuu erityisesti ruukkudaalioilla, jotka kuivahtavat herkästi. Kastele kerralla runsaasta ja annan multapinnan kuivahtaa kasteluiden välissä. Daaliat hyötyvät kesäkukkalannoitteesta, jonka voi sekoittaa kasteluveden sekaan. Lisäravinne on tarpeen viimeistään silloin, kun taimi alkaa muodostaa nuppuja. Daalioiden hoito ja kukinta on kivaa puuhaa ja seurattavaa syyskesän puutarhassa.

daaliat-versoileva
Kasvihuoneen takaseinä antaa ulkopuolella kasvaville daalioille suojaa.

Istuta daaliat ryhmäksi

Daalioiden hoito ja talvetukseen nosto on helppoa, kun istutat daaliat omaksi ryhmäksi. Silloin muiden kasvien juuria ei tarvitse varoa, kun kaivat juurakoita ylös syksyllä. Daaliat hyötyvät yhtenäisestä ravinnerikkaasta pohjasta. Taimet tulee myös kasteltua paremmin, kun daaliat kasvavat suurena ryhmänä. Muista jättää taimille tilaa kasvaa. Isoista lajikkeista tulee varsin rotevia. Myös juurakko kasvaa kesän aikana. Kaiva ne syksyllä varovasti istutusleveyttä hieman kauempaa. Kuuntele Versoilevan parhaat talvetusvinkit aiemmin ilmestyneestä podcastista.

Isossa ryhmässä daaliat saavat tukea toisiltaan. Useamman taimen mikroilmasto on lämpimämpi, ja korkeat lajikkeet eivät kaatuile niin helposti. Tukeminen saattaa olla silti tarpeen. Hyvä kokonaisuus syntyy eri kokoisilla lajikkeilla. Istuta matalat yksilöt reunalle ja korkeimmat istutuksen keskelle tai taakse.

Daalioiden kaveriksi sopivat muut mukulakasvit, jotka nostetaan syksyllä ylös. Kuvassa tuoksumiekkalilja ja pieni pompon-daalia.

Laaja lajikekirjo

Daalioita on moneen makuun. Pidemmälle jalostettuja daalioita löytyy kaiken kirjavina erilaisilla kukinnoilla. Värejä löytyy punaisen, keltaisen, valkoisen, violetin, oranssin eri variaatioina. Erityisesti pehmeät, vaaleat ja hieman murretut sävyt ovat tällä hetkellä suosiossa. Lajikkeita on jopa satoja. Kaikilla daalioilla on pysty ja pensastava kasvutapa. Korkeus ja vaihtelee lajikkeesta riippuen. Matalimmat lajikkeet ovat vain 20–30 sentin korkuisia, kun taas korkeimmat yksilöt huitelevat metrin korkeudessa. Lehdistön väri voi olla vihreä tai tumman punertava. Kaunis ja mehevä lehdistö pysyy kauniina läpi kesän.

Kukintoja on moneen makuun ja niiden muodot vaihtelevat suuresti. Pompon-, mignon-, kaktus ja pallokukintojen lisäksi lukemattomat sävyt ja väriyhdistelmästä tekevät lajista yhden lajikerikkaimmista puutarhakasveista.

Juurakoita on tarjolla yleensä keväisin. Innokkaimmat harrastajat tilaavat erikoisempia lajikkeita jo syksyllä. Katso esimerkiksi ruotsalaisen Lökar och knölar-verkkokaupan tarjonta.

2 kommenttia artikkeliin ”Daalioiden hoito ja kukinta | Podcast #45”

  1. Saitteko te tilattua Lökar och Knölarista? Missään ei lue paljonko toimituskulut ovat ja kun siirryn ostoskoriin, se onkin tyhjä.Onko muilla ollut tätä ongelmaa?

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli