Koristelhevä

Ekologinen joulu | Podcast #104

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

ekologinen joulu

Ekologinen joulu on tietoinen valinta. Monet helpot ja samalla ylelliset valinnat voivat ohjata joulun ekologisuutta. Hyödyntämällä lähituotantoa ja paikallisuutta niin ruuassa, palveluissa kuin lahjoissa on yksi osa kestäviä valintoja. Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla valinnoillaan ja päätöksillään, tinkimättä kuitenkaan estetiikasta, ylellisyyden ja juhlavuuden tunnusta. Nappaa siis vinkit omaankin jouluusi!

Suosi lähellä tuotettua

Ekologinen joulu syntyy helpoiten suosimalla lähellä tuotettua. Paikalliset tuoreet vihannekset, juurekset, leivonnaiset ja lihatuotteet ovat ensi askel ekologisempiin valintoihin. Samalla kun tuet paikallista tuotantoa tuet myös paikallista hyvinvointia. Mikä parasta niin joulun herkkuihin voi hyödyntää myös oman keittiöpuutarhan sadon niin marjoista tehdyt hillot kuin tuoreet juurekset ja hedelmät. Oikeanlaisella säilytyksellä myös oma sato ilahduttaa jouluna. Marian ihanat Hunajaiset uunijuurekset joulupöytään -artikkelista löydät oivan reseptin jouluvalmisteluihin.

Lähellä tuotettuun ruokaan liittyy oleellisesti myös puhtaus ja aitous. Pohjolan pitkän kesän aikana kasvaneiden juuresten ja marjojen aromikas maku on myös omiaan korostamaan joulupöydän antimien herkullisuutta.

Ruuan lisäksi myös lukuisat joulukukat kasvavat paikallisissa kasvihuoneissa. Paikalliset joulukukat eivät ole matkanneet pitkin Euroopan teitä vaan ne ovat helposti noudettavissa ihan kotikulmilta. Samalla tulee tuetuksi paikallista työtä. Pukinkonttiin voi myös sujauttaa lahjakortin oman kaupungin tai kylän hierojalle, kosmetologille tai kampaajalle. Ihania lahjoja ovat myös erilaiset suunnittelupalvelut kuten vaikkapa lahjakortti sisustussuunnittelijalle, puutarhasuunnittelijalle tai personaltrainerille. Lapsille ihania lahjoja ovat uudet yhteiset harrastukset, retki yötaivaan alle makuupussien kanssa tai eväsretki talviselle laavulle. Monesti yhdessä vietetty hetki jää muistoihin paremmin kuin käärepapereihin käärityt lahjat.

lähituotanto, ekologinen joulu
Oman maan sato on ehdottomasti parasta joulupöytään.
Kotimaiset punajuuret
Kotona valmistetut jouluiset kasvisruuat ovat maukkaita.

Tee itse ja ilahduta omatekoisella

Omatekoisuus on 2020 -luvun yleellisyyttä. Suloiset alpakkavillasukat lämmittävät mieltä vielä lahjasesongin jälkeenkin tai itse tehty nukkekoti säilyy parhaimmillaan sukupolvelta toiselle. Itse tehdyn nukkekodin voi vaikka yhdessä tapetoida ylijäämätapeteilla tai rautakauppojen vanhaksi menneiden tapettikirjojen näytteillä. Itse ommeltu kauppakassi tai eväskassi on tervetullut lahja niin nuorelle kuin aikuisellekin. Kassin voi täyttää kätevästi vaikkapa jouluherkuilla.

Monet jouluvalmistelut voi myös tehdä itse. Ekologinen joulu voi syntyä omatekoisilla koristeilla. Lehdistä leikatut kuvat ja yli jääneet koristeelliset paperit voi hyödyntää joulukoristeisiin, joulukalentereihin ja -kortteihin. Lisäksi askartelu ja yhdessä tekeminen luovat muistoja ja mielekästä yhdessä tekemistä. Tee itse joulukalenteri | Podcast #60 löydät ideoita omatekoisiin kalentereihin.

joulukoriste ekologinen joulu
Itsetehdyt joulukoristeet ilahduttavat.
ekologinen joulu
Omatekoista joulukalenteria voi käyttää seuraavanakin jouluna.

Tee kestäviä valintoja

Kestävät valinnat ovat osa ekologisuutta. Lahjoissa laadukkaat materiaalit ja tuotteen kestävyys ovat monesti parempia kuin lukuisat heikkolaatuiset lahjat. Lahjat kannattaa myös hankkia tarpeen mukaan. Lahjan saajalta kannattaakin vaikkapa kysäistä mitä hän todellakin tarvitsi ja mistä hänelle olisi aidosti hyötyä. Hakuammuntana ostetut lahjat saattavat monesti osua harhaan ja kerryttää ylimääräistä ja tarpeetonta tavaraa kaappeihin.

Kestäviä valintoja voi tehdä myös joulupöytää valittujen kangasservettien ja mehiläisvahakynttilöiden kautta. Kauniit ja laadukkaat kangaservetit ovat yleellisiä ja juhlavia, lisäksi oikein hoidettuina ne kestävät vuodesta toiseen. Mehiläisvahakynttilät puolestaan ovat luonnon omaa tuotetta, mikä uusiutuu. Joulukuusen hankinnassa kannattaa hetki seisahtua miettimään onko järkevää valita ulkomailta tuotettu jalopuu vai suosia paikallista, kotimaista joulupuuta. Vyvä valinta jouluun ovat myös erilaiset ruukkuhavut, jotka oikeanlaisella hoidolla voivat säilyä vuodesta toiseen upean näköisenä. Parhaimmillaan ruukkuhavun voi hyödyntää joulun jälkeen ulkona koristamassa vaikka sisääntuloa.

mehiläisvaha kynttilät
Tavallisia kynttilöitä ekologisempi vaihtoehto on mehiläisvahakynttilät.
joulupuu
Perinteisen joulukuusen sijaan voi ruosia ruukussa kasvavaa pikkuhavua.

Nauti yhdessäolosta

Joulun ajan ehdottomasti paras asia on yhdessäolo. Jouluvalmistelut sujuvat stressittömästi kun perhe yhdessä laittaa valmisteluja. Yhdessä tekemällä joulun toteuttamiseen voi löytyä myös aivan uudenlaisia tulokulmia. Myös pukinkontista löytyvät seurapelit ovat kestäviä valintoja. Niiden seurassa voi viettää monta hauskaa yhteistä hetkeä.

Elämyksellisyys luo muistoja ja voi tuntua houkuttelevalta. Rohkelikoimmat voivat testata miltä joulu tuntuu pimeällä laavulla nuotion äärellä ja makuupusseissa nukkuen tähtitaivaan alla. Aivan nurkan takaa voi löytyä jokin kiehtova tapa viettää joulu toisin kuin aiemmin.

ekologinen joulu
Yhdessä leivotut piparkakut ovat joulun ajan parhautta.
ekologinen joulu
Joulun koristeet syntyvät helposti hyödyntämällä kotimaisia kukkia ja kierrätysmateriaaleja.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli