Koristelhevä

Ekologinen puutarha – 9 vinkkiä suunnitteluun|Podcast #128

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

alppiruusu-versoileva

Ekologinen puutarha ottaa huomioon myös luonnon ja sen tarpeet. Kukoistava luonnonmukainen puutarha syntyy helposti, kun noudatat suunnittelussa ja toteutuksessa muutamaa hyvää keinoa. Vaikutukset alkavat näkyä parin vuoden sisällä, kun piha vehreytyy ja hyönteisten sekä lintujen määrä lisääntyy.

1. Tee monilajinen aidanne tontin laidalle

Eri korkuisista pensaista koostuva aidanne tarjoaa paljon suojaa esimerkiksi hyönteisille, linnuille ja pienille nisäkkäille. Monilajinen kokonaisuus kukkii polveilevasti ja tarjoaa mettä pölyttäjille pitkään. Lisää monimuotoisuutta ja tee aidanteesta myös syvyyssuunnassa leveä. Istuta aidanteen eteen perennoja, koristeheiniä ja sipulikukkia. Näin saat polveilevan ja näyttävän kokonaisuuden, josta myös luonto kiittää.

2. Ekologinen puutarha vaatii hieman sotkua

Luonnonmukainen puutarha on loistava syy ottaa hieman rennommin. Älä kitke jokaista rikkaa. Tee kompostinurkkaukseen tilaa myös risukasoille, jotka voit jättää sinne hyvillä mielin. Älä haravoi kaikkea tai mitään syksyllä. Pidennä nurmikonleikkuun väliä ja anna nurmen kasvaa hieman pidemmäksi. Nämä on parhaita keinoja kutsua luonto kylään omalle pihallesi. Nauti villistä puutarhastasi. Sotkun vaalimisen ei tarvitse tarkoittaa kaaosta. Riittää, että koko pihaa ei puleraattu koko ajan paraatikuntoon.

Onko haaveissa perhospuutarha? Luonnonmukainen puutarha kutsuu myös perhosia, jos pihassa on ravintokasveja niin toukille kuin perhosille. Monipuolisia ravintokasveja perhosentoukille ovat nokkonen ja haapa.

3. Vähennä nurmikon määrää

Vihreä lyhyeksi leikattu nurmikko on luksustuote tämän päivän puutarhassa, jota ilmastonmuutoksen mukana tuomat hellekesät kurittavat. Hyvinvoiva nurmikko tarvitsee kastelua pysyäkseen vihreänä helteellä. Veden tuhlaaminen kasteluun ei ole kestävä ratkaisu. Nurmikosta ei ole pakko luopua kokonaan. Luonnonmukaisuutta saa pihaan, kun luopuu edes osasta nurmesta ja istuttaa tilalle pensaita, perennoja ja puita. Jäljelle jäävän nurmikon voi pitää hieman pidempänä, jolloin se ei tarvitse niin paljon kastelua.

Vehreä nurmikko vaatii helteellä kastelua. Luovu nurmesta osittain ja istuta tilalle monivuotisia kasveja. Jos sammal sopii luontaisesti pihaan, anna sen kasvaa nurmikon seassa.

4. Lisää pihaan vesielementtejä

Jos pihaan mahtuu, kannattaa pihaan rakentaa lampi, joka mahdollistaa vesi- ja kosteikkokasvit. Myös pienestä koristealtaasta on iloa esimerkiksi sudenkorennoille ja sammakoille. Ole iloinen, jos pihaasi saapuu kurnuttaja. Silloin tiedät, että suunta luonnonmukaisuuteen on oikea. Pieneen pihaan voi lisätä lintualtaan tai muun pienen vesiaiheen.

5. Minimoi valon määrää

Valoilla on tärkeä merkitys pihan turvallisuuden, käytännöllisyyden ja ulkonäön kannalta. Liioitella ei kuitenkaan kannata. Suurella valon määrällä yöaikaan on negatiivinen vaikutus muun muassa lepakoihin ja joihinkin lintuihin. Suosi valaistuksessa ajastimia ja liiketunnistimia. Piha voi olla valaistuna yöaikaan vain osittain. Jätä yöksi esimerkiksi talon seinävalaisimet päälle, ja katkaise valo pihan perältä. Näin puutarhaan syntyy suurempi hämärä alue.

6. Luovu myrkyistä

Monet kasvinsuojeluaineet ovat todellista myrkkyä luonnon monimuotoisuudelle. Rikkojen hävittämiseen tarkoitetut aineet tuhoavat paljon muutakin mennessään. Useat aineet myös jäävät maaperään pitkäksi aikaa. Käytä hyvin harkiten, jos ollenkaan, myös tuholaistorjuntaa. Kitke käsin ja suosi luontoystävällistä tuholaistorjuntaa. Hyvällä asenteella selviää pitkälle. Muutama liljakukko tai muu ruokaileva ötökkä ei maata kaada. Kasvivalinnoilla voi vaikuttaa paljon siihen, miten kasvit pihalla voivat. Hyvinvoivat kasvit kestävät tuholaisten hyökkäykset parhaiten.

7. Kompostoi

Kompostoinnilla on paljon hyviä vaikutuksia pihan luonnonmukaisuuskertoimiin. Maatuva kasvijäte tarjoaa elinolosuhteet monelle bakteerille, hajottajalle ja sienelle. Jäte saadaan kierrätettyä omalla pihalla kokonaan, ja lopputuloksena on omaa multaa! Mikä sen hienompaa!

porkkanat-versoileva
Keittiöpuutarhan ja pihan vihreä jäte, kuten naatit, muuttuvat mullaksi kompostorissa.

8. Suosi luonnonmukaisia materiaaleja

Pihan rakentamiseen tarvitaan paljon muutakin kuin kasveja. Kiinnitä huomiota tuotteiden hiilijalanjälkeen, ympäristöystävällisyyteen ja tuotantomaahan. On hyvä muistaa, että jo kuljetuksista syntyy iso määrä päästöjä. Siksi lähellä tuotettu tuote on usein parempi vaihtoehto. Tee ekologisia valintoja aina, kun mahdollista – oli kyse sitten rakennusmateriaaleista, kasveista tai kasvualustoista.

Käsittelemätön puu lahoaa ajan kanssa puutarhassa. Laho luo elinolosuhteita monelle hyönteiselle ja linnulle. Siksi pihaan kannattaa jättää myös kolopuita ja korkeita kantoja, jos vain mahdollista. Lahoavalla materiaalilla voi myös tehdä koristeita ja reunoja. Lahopuutarha voi olla myös koko pihan idea.

9. Rakenna luonnon ehdoilla

Tutustu tonttiisi ja rakenna puutarha, joka sinne luontaisesti parhaiten sopii. Mäntymetsän keskelle saa upean metsäpuutarhan, paahteiselle tontille kivikon ja paahdepuutarhan. Paikan mukaan valittu kasvi kukoistaa parhaiten. Hyvinvoivat kasvit kasvavat suuriksi. Silloin ne palvelevat luontoa parhaiten.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ekologinen puutarha – 9 vinkkiä suunnitteluun|Podcast #128”

  1. Kiitos kiinnostavasta podcastista! Tehkää jakso ruukkupuutarhasta kaupunkipihassa. Millaista multaa etenkin isoihin altakasteluruukkuihin. Mitä tehdä mullalle syksyllä (miten sitä voisi kierrättää seuraavalle vuodelle), kun altakasteluruukku pitää tyhjentää talveksi. Mitä kaikkea ruukussa voisi kasvattaa. Etenkin hyötykasvit kiinnostavat!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli