Koristelhevä

Englantilainen puutarha | Podcast #25

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Englantilaisissa puutarhoissa on sitä jotakin ja vielä vähän enemmänkin. Tämän kertaisessa podcastissa Kati ja Johanna keskustelevat englantilaisten puutarhojen tunnuspiirteistä ja kasvivalinnoista. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella. Podcasttoiveet voit jättää tämän artikkelin kommentteihin.

Väri- ja kasviyhdistelmät

Harkitut ja harmoniset väriyhdistelmät sekä erilaiset taidokkaasti yhdistellyt kasvimuodot ovat tyypillisiä englantilaisten puutarhojen perennaistutuksille. Kevyen sinisen violetit pallolaukat, ritarinkannukset, siperiankurjenmiekat sekä virginiantädyke luovat viileän harkittuja sävyjä, jotka nousevat korkeuksiin. Kellertävän limevihreää tarjoilee vuorostaan erilaiset tyräkit ja jättipoimulehti. Suloista vaaleanpunaista tarjoilevat ruusut, täyteläiset pionit ja luppiot. Perennat ja yksivuotiset kukkaset kasvavat sulassa sovussa huolella kantatuissa ja hieman kaarevasti muotoutuvissa, nurmialueita reunustavissa kukkapenkeissä.

Englantilainen puutarha
Ritarinkannukset ja luppiot muodostavat kauniin väricombon.
Englantilainen puutarha
Limevihreä luo taustaa kasveille.
Englantilainen puutarha
Siperiankurjenmiekkoja
Englantilainen puutarha
kylmää ja lämmintä
Englantilainen puutarha
Akilleijojen runsautta
Englantilainen puutarha
Tulikukkien suloisuutta

Rakenteet luovat ryhtiä

Englantilaiseen puutarhaan kuuluvat myös erilaiset kokonaisuutta ryhdistävät rakenteet. Vaalean sävyin tai tummalla vihreällä maalatut obeliskit, trellikset ja pylväät patsaineen toimivat puutarhan katseenvangitsijoina ja kiintopisteinä. Kiviset muurit korostavat tilan intimiyttä ja luovat puutarhaan kauniita tiloja. Puutarhaa ympäröivät muurit muodostavat alueelle myös omanlaisensa pienilmaston ja vähentävät tuulien vaikutusta.

Englantilainen puutarha
Vaaleaksi maalatut rakenteet luovat ryhtiä ja kontrastia puutarhaan.

Hyvinhoidetut käytävät ja siistit nurmialueet

Rikkaruohottomat ja hyvinhoidetut murskekäytävät viimeistelevät englantilaisen puutarhan ilmeen. Punertava murske luo luonnollista tunnelmaa puutarhaan ja riittävän suuri murskekoko on helppohoitoisempi kuin esimerkiksi tiivis kivituhka. Englantilaisten puutarhojen viehätys piilee runsauden, rentouden, selkeyden ja äärimmilleen viedyn siisteyden yhdistelmässä. Rennoille ja jopa ryöpsähteleville istutusalueille luo kontrastia tasaiset ja viimeistellyt nurmialueet, huolelliset kanttaukset sekä puhtaat murskekäytävät.

Englantilainen puutarha
Huolella haratut ja rikattomat käytävät viimeistelevät ilmeen.
Englantilainen puutarha
Pitkiä käytäviä voi lyhentää jakamalla ne osiin.

2 kommenttia artikkeliin ”Englantilainen puutarha | Podcast #25”

  1. Olipa mielenkiintoinen artikkeli ja podcast! Kuulisin mielelläni lisääkin englantilaisesta puutarhasta. Myös ajatuksianne vanhan pihan kunnostamisesta olisi kiinnostavaa lukea. Esim. vinkkejä kuinka paimentaa villiintyneet perennat keskeltä nurmikkoja takaisin istutusalueille tai kannattaako vanhat rikkaruohottuneet penkit suosiolla pistää uusiksi vai yrittää kitkemällä saada kukat uudelleen kukoistamaan rikkojen tilalle.

    Vastaa
    • Olipas kiva kuulla, että podcast ja artikkeli olivat mieleesi. Kiitos kovasti hyvistä aihe-ehdotuksista. Meillä onkin kevään mittaan tulossa juttua mm. kukkapenkkien perustamisesta nurmialueille niin voisimme ottaa perennapenkkiaiheesi siihen mukaan. Ja vanhoissa pihapiireissä on vaikka mitä pelastettavaa ja vaalittavaa uuden rakentamisen lisäksi.

      Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli