Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Habitare 2019 | Hyggekimput ja huonekasvit

Habitare 2019 oli lämmin tuulahdus pehmeitä ja täyteläisiä sävyjä, osastoilla näkyviä hyggekimppuja ja kauniita viherkasveja. Vaikka varsinainen hyggeily on pikkuhiljaa väistymässä ja tilalle on saapumassa erilaiset yhteisöllisyyttä korostavat suuntaukset, oli silti lukuisilla osastoilla kodikkuutta ja hyggehenkeä luotu niittymäisillä ja rennoilla kukka-asetelmilla. Koristeheinät, luonnonmateriaalit ja kuihtumisen estetiikka yhdistyi pääasiassa pastellin sävyisiin leikkokukkiin.

Habitare 2019

Heinät, kuivakukat ja pastellin sävyiset leikkokukat

Tuuheat ja pörröiset koristeheinät olivat näyttävästi esillä monilla messuosastoilla. Niiden luonnonmukaiset beigen ja rusehtavan sävyt korostuivat erityisen kauniisti varsinkin puuterimaisia roosan sävyjä ja pehmeitä saven sävyjä vasten. Tunnelma oli monella osastolla lempeän levollinen ja kodikas. Leikkokukkina näkyi täyteläisiä artisokan kukkia, vaaleanpunaisia protean kukkia, olkikukkia, kuivaneita ruusuja ja morsiusharsoa. Olisiko siis tämä syksy pyhitetty kodeissakin ihanasti kuihtuville ja pitkään maljakossa viipyileville kukkakimpuille?

habitare 2019
habitare
hyggekimppu
koristeheinät
hyggekimppu
koristeheinät

Huonekasvit

Huonekasvit valtaavat tänäkin vuonna koteja. Erikoisemmista ja haastellisista huonekasveista on tullut statussymboleja. Kotoisat ja helpot huonekasvit luovat vuorostaan viihtyisää ja rentoa tunnelmaa. 80- luvulta tutut maijat näkyvät eri muodoissaan. Silkkimaijat komeilevat suurilla lehdillään ja rehevyydellään. Kapealehtisemmät maijat luovat graafista tunnelmaa ja toimivat kauniina yksityiskohtina samoin kuin vaikkapa yksittäinen kultaimarre. Ruukuissa näkyy myös rentous. Keraamiset ruukut näyttävät käsintehdyiltä ja niissä on rusehtavapilkullinen tai vihertävä, eläväpintainen lasite. Täydellisyyden kaipuu on selvästikin väistymässä luonnollisuuden, kierrätetyn ja käsin tehdyn vallatessa tilaa.

Habitare 2019, viherkasvit
Yksittäinen kultaimarre on näyttävä yksityiskohta lipaston päällä.
viherkasvit
Luonnonmateriaalit näkyivät koreissa ja terracotta yksityiskohdissa.
viherkasvit
Helmivikkakot rennosti roikkumassa kasvihyllä.

habitare 2019
Miten olisi omat kasviterraariot rivissä keittiön hyllyllä?

habitare 2019
Silkkimaijat, erilaiset opuntiat ja mehikasvit sopivat kauniisti yhteen.

Habitare 2019 johdattelee pohtimaan mielentiloja

Habitare 2019 toi luoksemme tuulahduksen lämpöä, pehmeyttä ja suloista kauneutta. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen nostavat päätään. Innolla odotan miten tämä tulee näkymään puutarhaan, viherkasveihin ja leikkokukkiin liittyvinä ilmiöinä. Miten julkisten rakennusten viihtyisyyteen panostetaan viherkasvikeitaiden, viherkasvien vaihtopisteiden, kattopuutarhojen tai jonkin muun vastaavan avulla. Tuleeko viherkasvien hoitoloita, joihin voi viedä rakkaat kasvinsa hoitoon pidemmän reissun ajaksi? Tai miten kukkavallankumous saa kadunvarret kukoistamaan? Elämme mielenkiintoisia aikoja ja selvästikin jokin on muuttumassa.

Viime vuoden Habitaren viherkasveihin ja kimppuihin voit tutustua Habitare 2018 vihersisustajan silmin -artikkelista.

viherkasvit

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: