Heinäkuu puutarhassa on parhaimmillaan nautintoa, herkuttelua, lepoa ja pieniä puuhia. Puutarha on päässyt täyteen loistoonsa heinäkuussa ja kukinto on yleensä runsaimmillaan. Samaan aikaan alkaa kotipuutarhurin hyötytarha tuottaa satoa ja herkkuja. Lepo, nautinto ja pienet puuhat puutarhassa saavat kesän tuntumaan kesältä. Mutta mitä Kati ja Johanna puuhaavat heinäkuussa? Onko heinäkuu täynnä lepohetkiä vai työn melskettä? Kuuntele uusin podcast yllä olevalla soittimella.
Kastele ja lannoita heinäkuussa
Puutarhan pieniin puuhiin kuuluvat lannoittaminen ja kastelu. Ekologisuus toimii myös lannoituksessa. Keittiön kahvinpurut voi hyötykäyttää pensasmustikoiden ja hortenssioiden lannoittamiseen. Talousjätekompostorin palanut multa toimii maanparannukseen ja lannoitukseen. Kesäkukat kaipaavat sen sijaan järeämpää lannoitusta, johon käy vaikkapa kanankakkarakeet. Lannoituksen lisäksi kannattaa kerätä sadevettä talteen ja käyttää sitä kasteluun. Heinäkuun helteillä kastelu on monen kasvin elinehto. Kastelussa on syytä huolehtia reilulla kädellä. Mitä syvemmälle maahan vesi pääsee imeytymään sen syvemmälle kasvit juurensa kasvattavat. Pelkän pintamaan kastelu aiheuttaa juurien kasvamista maan pintaa kohden ja kasvi altistuu entistä enemmän kuivumiselle.



Mitkä perennat saavat levittäytyä, mitä pitää rajoittaa?
Heinäkuu puutarhassa on valintojen ja päätösten aikaa. Mitkä kasvit saavat siementää vapaasti ja mitkä kasvit ovat siementäessään uhka puutarhalle? Englantilaisista puutarhoista tuttu jättipoimulehti on kiitollinen kukkija ja toimii kauniina taustana monelle muulle kasville. Mutta sen levittäytyminen siementämällä on välillä jopa akressiivista. Jos jättipoimulehdet haluaa pitää kurissa puutarhassa on heinäkuu niiden kukintojen poistamisen aikaa. Pallolaukat ja unikot ovat kehittäneet myös tuleentuneet siemenet heinäkuussa. Halutessaan niiden voi antaa kylväytyä vapaasti ja kulkeutua pitkin puutarhaa.



Varmista ritarinkannusten toinen kukinta
Ritarinkannukset kukkivat kahteen kertaan, jos niiden ensimmäisen kukinnan poistaa heti kuihtumisen jälkeen. Myös kaikki tuule ja sateen kaatamat ritarinkannusten kukinnot kannattaa kiskoa maasta ja hyödyntää maljakossa leikkokukkina tai puutarhakompostissa maanparannusaineena. Poisnyhdettyjen kukkavanojen tilalle kasvaa nopeasti uudet ja toinen ritarinkannuksen kukinta kestääkin aina pakkasten tuloon saakka.


Huolehdi hyönteisten hyvinvoinnista
Hyönteisten ja pölyttäjien hyvinvointi on sydämen asia. Heinäkuu puutarhassa tarjoilee puutarhurille ihanaa perhosloistoa, jos puutarhan komposteista, risukasoista ja luonnonmukaisuudesta pitää huolen. Rennosti kasatut puutarhakompostit, risut ja sopiva villeys tarjoilevat hyönteisille suojapaikkoja, lämpöä ja ravintoa. Mitä suurempi hyönteiskanta puutarhassa on sen parempaa satoa puutarha tuottaa. Hyönteiset vaikuttavat myös lintukannan moninaisuuteen.



Heinäkuu puutarhassa on herkuttelua ja nautintoa
Ja mikä parasta? Heinäkuu on nautinnon, herkuttelun ja lokoilun aikaa. Puutarhan kukkaloisto tarjoilee silmänruokaa, tuoksuja ja tuoreita kukkakimppuja. Jokaisena päivänä voi hakea tuoreen kukkakimpun keittiön pöydälle, olohuoneeseen tai vaikkapa eteiseen toivottamaan tervetulleeksi kotiin tulijat. Kypsyvä marjasato on käden ulottuvilla ja ohi kulkiessa voi siemaista kourallisen kirsikoita, viinimarjoja, mansikoita tai pensasmustikoita. Omatekoinen jäätelö kruunaa heinäkuun marjanautinnon. Marian ihana kirsikkajäätelö vie kielen mennessään ja kesä se vasta kesälle maistuukin.

