Maria Kesänen

Maria Kesänen

Helppo ja nopea raparperipaistos

Raparperi on ehdoton kevään herkku, sillä sen sato kypsyy aikaisin. Ensimmäiset raparperit päästään poimimaan usein jo toukokuun alkupuolella. Helppo ja nopea raparperipaistos antaa pääroolin kevään kuningattaren ainutlaatuiselle maulle. Päälle tuleva rapea muruseos rouskuu mukavasti hampaissa. Satokauden edetessä laajennetaan reseptirepertuaaria.

raparperi keväällä
Raparperin pitkä satokausi alkaa jo keväällä.

Maan vielä ollessa lumen peitossa ja monien muiden kasvien uinuessa talviunta, raparperi alkaa jo puskea ensimmäisiä pulleita silmujaan kohti kevätaurinkoa. Eikä aikaakaan, kun upeat puna-vihreät lehtiruodit venähtävät pituutta samalla, kun näyttävä lehdistö levittäytyy vehreänä sille varatulle alueelle. Raparperia voi nauttia läpi koko kasvukauden aina aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

raparperin-varsia
Raparperi on maukkaimmillaan heti alkukaudesta, kun lehtiruodit ovat mehukkaita ja raikkaita.

Rapaperi on tavattoman monipuolinen kasvi ja sen satoa voi hyödyntää niin leivonnaisissa, mehuissa, hilloissa kuin ruoanlaitossakin. Lisäksi raparperi on äärettömän helppohoitoinen ja lähes pakollinen hankinta esimerkiksi mökkipuutarhaan. Se kasvaa ja viihtyy vuodesta toiseen ilman sen kummempaa hoitoa.

kevään-ensimmäinen-raparperipaistos
Helppo ja nopea raparperipaistos valmistuu yksinkertaisista aineksista.

Raparperikausi aloitetaan simppelillä paistoksella, joka valmistuu helposti myös perheen pikkuväen kanssa. Reseptiä tuplaamalla tai triplaamalla sekä valmistuastiaa suurempaan vaihtamalla saat makoisan herkun vaikkapa talkooporukalle. Paistos sopii monelle, sillä se on vegaani ja gluteeniton. Samalla ohjeella toki valmistuu raparperipaistos myös tavallisista vehnäjauhoista.

raparperi-murupaistos
vegaaninen-raparperipaistos

Resepti: Raparperipaistos

munaton, maidoton, gluteeniton

Raaka-aineet:

1 l raparperinpaloja
1/2 - 1 dl sokeria (raparperien kirpeyden mukaan)
voiteluun vegaanista margariinia
Päälle:
100 g vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon leivontamargariini)
1 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper Fin Mix)
1 dl mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Valmistusohje:

  • Levitä raparperinpalat voidellun uunivuoan pohjalle ja ripottele päälle sokeria. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  • Nypi pehmeä rasva, sokerit, jauhot, mantelirouhe ja kardemumma murumaiseksi seokseksi. Levitä seos raparperinpalojen päälle.
  • Jatka paistoksen kypsentämistä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes paistos on saanut hieman väriä pintaan ja raparperit tuntuvat pehmeiltä.
  • Tarjoa raparperipaistos lämpimänä (vegaanisen) vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.
Vinkki: Raparperinpaloja voi laittaa ihan reilun kerroksen, sillä ne painuvat kasaan paistuessaan. Raparperi muhii ihanan hillomaiseksi sokerin kanssa.
Vinkki: Raparperit ovat mehukkaimmillaan alkukesästä. Voit silloin halutessasi vähentää sokerin määrää.

4 kommenttia artikkeliin ”Helppo ja nopea raparperipaistos”

    • Raparperi sopii kaveriksi monelle kasville, en suoranaisesti löytänyt sille huonoja kasvikumppaneita ollenkaan. Kumpaanuuskasvitaulukoissa on mainittu hyviksi kumppaneiksi mm. herne, kaalit, palsternakka, papu, pinaatti, salaatti ja tomaatti.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email