Koristelhevä

Helppohoitoiset ja monipuoliset tyräkit | Podcast #58

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

tyräkit

Tyräkit sopivat niin kasviharrastustaan aloittavalle kuin pidemmälle edenneelle kasvikeräilijälle. Monipuolinen kasvisuku tarjoilee jännittävän ja vivahderikkaan kattauksen erilaisia kasveja, joita yhdistää helppohoitoisuus ja viehättävyys. Uusimmassa podcastissa pureudumme tyräkeihin ja haaveilemme suvun erikoisuuksista. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella tai Spotifyssä.

tyräkit
Pylvästyräkkiä on helppo lisätä latvapistokkaista.
Tyräkit
Nukkatyräkin parivuotiaat taimet ovat kaunislehtisiä ja terhakoita.

Tyräkit nauttivat valosta ja läpäisevästä kasvualustasta

Tyräkkien helppohoitoisuus yllättää kerta toisensa jälkeen. Kun kasvualusta on vettäläpäisevää, kaktusmultaa tai itse tehtyä rouheaa maa-ainesta, tyräkit viihtyvät siinä. Kesäisin kasteluntarve on tiheämpää ja tyräkkejä voi kastella noin kerran viikossa, talvisin harvemmin. Tyräkit lukeutuvat mehikasvien sukuun ja niiden runkorakenne on omiaan varastoimaan vettä. Tyräkit kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan, muttei aivan suoraan auringonpaisteeseen. Tosin tyräkit eivät ole herkimpiä viherkasveja talven hämäryydelle vaan selviävät hyvin myös vähän etäämmällä ikkunan välittömästä läheisyydestä.

tyräkit
Tyräkit vaativat kesäisin viikottaista kastelua. Talvella kasteluväli on harvempi.
lyhtytyräkki
Trendikäs lyhtytyräkki on pylvästyräkkiä rotevampi ja näyttävämpi.

Monipuolinen suku tarjoaa erikoisuuksia

Edistyneempää viherkasviharrastajaa viehättää erikoisuudet. Tyräkkien suku tarjoilee erikoisimmillaan hopeanhohtoisia Euphorbia lactea variegata White Ghost tyräkkejä. Niiden kasvumuoto muistuttaa lyhtytyräkin ja pylvästyräkin kasvutapaa, mutta on huomattavasti yksinkertaisempi. Viuhkamainen euphorbia cristata muodostaa pylväiden sijaan viuhkamaisen latvuston. Suvun yksi erikoisimmista kasveista on kuolleeksi kasviksikin tituleerattu Euphorbia Platyclada. Sen maanläheinen väritys ja pitkä, longertava kasvutapa saa sen näyttämään menehtyneeltä, vaikka lähempää tarkasteltuna kasvi on hyvinvoipa ja elinvoimainen.

euphorbia platyclada
Kuolleeksi kasviksi kutsuttu tyräkki on erikoinen viherkasvi, jonka väritys on kirjava ja maanläheinen.

Pistokkaista saa helposti uusia taimia

Tyräkkien lisääminen on helppoa, kunhan oikeat niksit ovat tiedossa. Kasvisuvulle ominaispiirteistä on allergisoiva valkoinen tai kellertävä maitiaisneste, jota vuotaa kasvin rungosta pistokkaita otettaessa. Latvapistokkaiden leikkuupinnan annetaan arpeutua huolella, ennen pistokkaiden juurrutusta. Versoilevan aiemmassa Pylvästyräkin nuorentaminen ja pistokkaat -artikkelissa kerrotaan yksityiskohtaisemmin tyräkkien pistokaslisäämisestä. Pistokaslisäyksen lisäksi osaa tyräkeistä voi helposti lisätä siemenistä. Nukkatyräkin ampumat siemenet saattavat itää naapurikukankin ruukussa ja sirkkalehtisiä pikkutaimia voi siirtää helposti omiin ruukkuihinsa varttumaan.

Nukkatyräkin pistokkaat
Nukkatyräkillä on monta lempinimeä. Tuhmapoika, pahapoika, merimiehen syrjähyppy ja seksipalmu viittaavat tyräkin tapaan ampua siemeniään pitkin huonetilaa.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli