Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Helppohoitoiset mehikasvit eli sukkulentit

Mehikasvit ovat erikoisia ja kauniita aavikkokasveja. Aavikkon kasvuolosuhteet ovat luoneet mehikasveista vähällä kastelulla pärjääviä, ja niiden nahkeat, paksut lehdet sekä varret toimivat vesivarastoina. Mehikasvit toimivat kauniina yksittäiskasveina tai useamman kasvin ryhminä. Niiden olemus huokuu urbaania ja modernia henkeä.

sukkulentit eli mehikasvit
Mehikasvit viihtyvät huokoisessa kaktus- tai mehikasvimullassa.

Näin onnistut mehikasvien kanssa

Mehikasviostoksilla kannattaa pureutua huolella kasvien valintaan. Hyväkuntoiset ja kauniit lehdet kertovat kasvin terveydestä ja voinnista. Nahistuneet ja huonokuntoiset lehdet voivat olla merkki juuriston viottumisesta, liiallisesta kastelusta tai kasvituholaisista. Hyväkuntoiset mehikasvit istutetaan huokoiseen, mieluiten savi- tai betoniruukkuun, jossa on reiät pohjassa liiallisen veden valumiseksi. Huokoinen ruukku haihduttaa vettä myös ulkopinnallaan ja saa näinollen mehikasvit viihtymään. Jos ruukussa ei ole valumavedelle reikää, pitää ruukku salaojittaa hyvin ruukkusoralla tai kivillä. Kasvualustaksi valitaan hiekkapitoinen, kuohkea ja ilmava kaktusmulta. Kuohkea multa pysyy ilmavana ja mehikasvien herkät juuret saavat riittävästi happea. Istutusvaiheessa mehikasveja käsitellään varoen, sillä niiden pienet juuret ovat alttiita viottumaan käsiteltäessä.

Istutetut mehikasvit sijoitetaan valoisaan paikkaan kasvamaan. Ruukkua kannattaa käännellä säännöllisesti, jotta kasveista kasvaa tasaisen tuuheita. Mehikasvit kurottautuvat valoa kohden ja ilman ruukun kääntelyä kasveista tulee helposti toispuoleisia. Suoraa auringonpaahdetta on syytä kuitenkin välttää, sillä se voi viottaa lehtiä ja aiheuttaa niihin rusehtavia laikkuja. Kasvualusta kastellaan kerran viikossa kasvukauden ollessa parhaimmillaan. Kasteluvesi kaadetaan mehikasvin juurelle. Syksyllä ja talvella kasteluväli saa venyä pidemmäksikin. Liiallinen kastelu mädännyttää helposti juuret ja lehdet alkavat nahistumaan.

Mehikasvit
Pikkiriikkiset mehikasvit tarvitsevat vain vähän multaa.
sukkulentit eli mehikasvit
Yhdistelemällä erilaisia pieniä mehikasveja saa aikaan kiinnostavan kokonaisuuden.

Istutuksen viimeistely koristemurskeella

Yksittäiskasvin tai kasviryhmän voi viimeistellä koristemurskekerroksella tai kauniilla koristekivillä. Mehikasvien eksoottinen kauneus korostuu etenkin vaaleita murskeita vasten ja tällöin myös kasvin muoto piirtyy kauniisti esiin. Koristemurske voi hankaloittaa kastelutarpeen havaitsemista. Murskeen alla olevaa multapintaa kannattaa kokeilla välillä sormella tunteakseen kasvualusta kastelutarpeen.

koristemurske
Mehikasvi-istutuksen voi viimeistellä välimerelliseen tyyliin valkealla murskeella.
mehitähdet eli sukkulentit
Yhdistelemällä saman sarjan eri kokoisia ruukkuja ja erilaisia mehitähtiä saa aikaan yhtenäisen kokonaisuuden.

Mehikasvien ulkoilutus kesällä

Kesäkuun puolenvälin paikkeilla vuorokauden lämpötila on noussut yleensä niin korkealle, että mehikasvi-istutukset voi siirtää ulos terassille tai parvekkeelle. Muutamalla ruukulla voi elävöittää upeasti muita istutuksia tai yksittäisestä ruukusta saa hienon katseenvangitsijan vaikka parvekkeen pöydälle. Suora auringonpaahde saattaa polttaa nahkeita lehtiä, joten kevyt hajavalo on parasta mehikasveille. Helppohoitoiset ja kauniit kasvit herättelevät helposti myös keräilyvietin ja vuosien saatossa kokoelma voi karttua erikoisemmilla lajikkeilla.

Versoilevan arkiston vihersisustusjutut tarjoilevat lisää viherkasvi-inspiraatiota ja uusia ideoita.

2 kommenttia artikkeliin ”Helppohoitoiset mehikasvit eli sukkulentit”

  1. Aivan ihanan näköinen kokonaisuus. Mistä tuo matalampi ruukku on? Onko tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön?

    Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: