
Herukat ja karviaiset – varmasatoiset marjapensaat
Herukat ja karviaiset ovat pitkäikäisiä ja talvenkestäviä marjapensaita. Herukat hyötyvät hyvästä hoidosta, mutta tuottavat satoa vaatimattomallakin kasvupaikalla. Karviainen on herukkaa hieman vaateliaampi kasvualustan suhteen. Karviainen tekee isomman sadon, mitä paremmin se on istutettu. Istuta herukoita ja karviaisia aurinkoiselle ja mielellään tuulensuojaiselle paikalle. Hyvä kasvualusta on tuore, runsasmultainen ja hyvin läpäisevä. Kukin pensas tarvitsee parannettua kasvualustaa noin 50 sentin syvyydeltä. Paranna kasvupaikkaa rikattomalla puutarhamulla ja marjalannoitteella. Myös komposti sopii hyvin maan parantamiseen.
Myös karviainen kuuluu samaan Ribes-sukuun kuin herukat ’Lepaan punainen’ on perinteinen ja suosittu lajike.
Karviaiset
- Hinnonmäen keltainen I–V
- Lepaan punainen I–V
Herkuttele herukoilla – lajikkeita joka makuun
Herukoita löytyy useaa väriä ja sitäkin useampaa lajiketta. Puna- ja mustaherukat ovat yleisimpiä. Niiden lisäksi tarjolla on myös valkoisia, vaaleanpunaisia ja vihreitä herukoita. Useita lajikkeita myydään myös rungolliseksi leikattuna. Ne sopivat hyvin pieneen pihaan tai thermo-ruukkuun parvekkeelle. Marjatarhan lisäksi herukat sopivat hyvin myös koristeistutuksiin. Yhdistä herukoita koristepensaiden kanssa tai tee tiivis sekaistutus herukoista. Kauniit herukat toimivat hienosti myös vapaasti kasvavana aidanteena. Tuulensuojainen sijainti edesauttaa pölytyksen onnistumista.
Herukat ovat tarkkoja lannoitteen määrästä. Liika typpi saa herukan puskemaan tavallista enemmän lehtiä sadon kustannuksella. Suosi herukoille marjalannoitetta. Muista noudattaa oikeaa annoskokoa.
Viherherukan maku muistuttaa etäisesti mustaherukkaa. Punaherukoissa riittää lajikkeita valittavaksi. Mustaherukan lajikkeet kypsyvät hieman eri tahtiin. Valkoherukan marjat ovat vaaleita ja läpikuultavia.
Ota sato talteen! Kuuntele ja lue aiemmin ilmestyneet Puhetta puutarhasta -podcastjakso ja artikkeli, jossa Kati ja Johanna jakavat säilöntävinkkejä.
Mustaherukka ’Pohjan Jätti’ on kookas marjoiltaan. Valkoherukat muistuttavat maultaan punaherukoita. Maku on kuitenkin punaherukkaa pehmeämpi ja vähemmän hapokas.
Mustaherukat
- Big Ben I
- Hedda FinE I–IV
- Marski FinE I–V
- Melalahti I–IV
- Mikael FinE I–VI
- Mortti FinE I–VI
- Pohjan Jätti I–IV
- Öjebyn FinE I–V
Viherherukat
- Venny FinE I–IV
- Vilma FinE I–IV
Punaherukat
- Jonheer van Tets I–III
- Punahilkka I–II
- Punainen Hollantilainen FinE I–V
- Rotes Wunder Katri FinE I–IV
Valkoherukat ja vaaleanpunaiset herukat
- Lepaan valkea FinE I–V
- Piikkiön Helmi I–V
- Valkoinen Hollantilainen I–V
- Valkoinen Suomalinen I–V
- Vaaleanpunainen herukka ’Aili’