Hunajaiset uunijuurekset ovat ihanan helpot valmistaa ja ovat aivan ehdotonta talviruokien kärkeä. Ruoka käy yhtä hyvin arkeen kuin joulumakujen kaveriksi juhlapöytään.

Uunijuurekset voi esivalmistella hyvissä ajoin. Ja mikä parasta, tänne voi sujauttaa myös jo hieman nahistuneita juureksia, sillä uunissa paahtaminen jalostaa niiden makua ja olemusta. Upeimman värisuoran saa itse viljelemällä, mutta myös kaupan vihannestiskeiltä on alkanut löytyä vähän erikoisempia lajikkeita.

Pieni hunajalisä antaa uunijuureksille jouluruoille tyypillistä makeutta. Makumaailma viimeistellään tuoreilla yrteillä. Klassinen rosmariini tai maukas timjami sopivat hyvin antamaan makua juurespedille. Hunajaiset uunijuurekset ovat täydellinen lisuke, joilla ruokkii edullisesti isommankin porukan. Uunijuurekset käyvät ateriaksi myös sellaisenaan, kun kyytipoikana tarjoaa pähkinöillä aatelisoitua salaattia ja rapeakuorista leipää.

Peruna, punajuuri ja porkkana kuuluvat moneen joulunajan herkkuun kuten rosolliin. Uunijuureksiin voi lisätä raaka-aineita omien mieltymysten ja puutarhan tai kaupan antimien mukaan. Tässä uuniin sujahti edellisten lisäksi myös maa-artisokkaa ja sipulia. Mausteiksi riittävät yrtit, oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Lisäpotkua saa, kun korvaa tavallisen oliiviöljyn chili- tai valkosipuliöljyllä. Viimeistele annos tuoreilla yrteillä ja laadukkaalla sormisuolalla.
