Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Hurmaavat raparperihuupat

raparperihuuppa
Pinjankäpykoriste on kaunis yksityiskohta huupan kannessa

Raparperihuupat ovat lähtöisin Viktoriaanisen aikakauden Briteistä. Kauniin kellomaiset raparperihuupat ovat paksua ja painavaa terracottaa. Jokaiseen huuppaan kuuluu kansi, josta pääsee katsomaan huupan suojissa kasvavien raparperien tilannetta.

Raparperihuuppa
Raparperihuupat ovat noin 50 cm korkeita terracotta ruukkuja
Raparperihuupat
Jokaisessa huupassa on valmistajan leima

Raparperihuupat suojaavat valolta

Raparpereja kasvatetaan pimeässä, terracottahuupan suojissa tai suurissa pimeissä halleissa fotosynteesin rajoittamiseksi. Pimeässä kasvatetut raparperit eivät viherry laisinkaan vaan varsi muodostuu ohueksi, pehmeäksi ja väriltään valkoiseksi tai heleän vaaleanpunaiseksi. Raparperin lehti jää minikasvuiseksi ja keltaiseksi. Tällä menetelmällä raparperien oksaalihappopitoisuus madaltuu ja raparperit saavat miedosti makean ja hienostuneen maun. Myös raparperin rakenne ja suutuntuma on toisenlainen kuin valossa kasvaneen. Tätä jopa yleellistä herkkua on tarjoiltu Brittein hoveissa aina Viktoriaanisesta ajasta lähtien. Nykyään Britit kasvattavat tällaista raparperia suurissa, pimeissä halleissa, joista sato korjataan kynttilän valossa.

raparperihuupat
Joidenkin raparperihuuppien reunassa on koristekuvioita

Raparperien kasvattaminen ja korjuu

Siperiasta kotoisin olevat raparperit ovat kylmään ilmastoon tottuneita ja vaativat kylmän kauden tuottaakseen satoa. Raparperit tarvitsevat syvämultaisen ja ravinteikkaan maan kasvaakseen. Raparpereja istuttaessa on hyvä huomioida taimien määrä. Raparpereja tulisi kasvaa kaksinkertainen määrä siihen verrattuna mitä aikoo hyötykäyttää, sillä raparpereista suositellaan otettavan vain puolet niiden tuottamista varsista sadoksi. Näin taimet keräävät voimia tuottaa satoa seuraavanakin vuotena. Sato korjataan kiskomalla varret juuresta irti. Varsien leikkaamista ei suositella.

Jos mielii kokeilla raparperihuuppien käyttöä niin taimien tulisi olla vähintään kaksi tai kolme vuotta vanhoja. Raparperihuuppa asetetaan kevättalvella, ennen kasvun alkua raparperijuurakon päälle. Kasvu lähtee vauhtiin päivien lämmettyä. Kannesta voi käydä välillä tirkistelemässä missä vaiheessa kasvu on. Kun raparperit ovat kasvaneet riittävän suuriksi ne työntävät kantta pois huupan päältä. Pimeässä kasvatettu taimi tarvitsee seuraavan kasvukauden lepoa ja kasvua normaalisti taivasalla. Jatkuva huupan käyttö lisää riskiä kasvitauteihin ja tämän takia välivuosi on hyvä muistaa.

Mistä raparperihuuppia voi tilata?

Raparperihuuppia ei toistaiseksi ole ollut Suomessa saatavilla. Puutarhaharrastajien kimppatilaukset Briteistä tai Hollannista ovat olleet varteen otettava vaihtoehto huuppien hankkimiselle. Näin rahtikulut ovat pienentyneet reippaasti. Lisää aiheesta löytyy pääasiassa netistä googlettamalla forced rhubarb tai huuppia löytää googlettamalla rhubarb forcer.

Raparperihuupat
Raparperihuuppien koossa ja muotoilussa on aavistuksen eroja. Paras huuppa on riittävän painava ja tukeva.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hurmaavat raparperihuupat”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: