Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Hyasintti kukkii pitkään ja kauniisti

Helppohoitoinen ja edullinen hyasintti on joulun ajan suosikkikukka. Sen suosio perustuu kauniin täyteläisiin kukkiin ja huumaavaan tuoksuun. Hyasintit saapuvat kauppoihin varhain marraskuussa ja niitä on saatavilla aina jouluun saakka. Oikeanlaisella hoidolla hyasintti kukkii pitkään ja kauniisti.

hyasintti ja jouluruusu
Valkoiset hyasintit ja jouluruusut toimivat upeasti samassa ruukkuryhmässä. Kumpainenkin viihtyy yöt viileässä.

Klassisen kaunis hyasintti

Hyasintin historia juontaa Suomessa aina 1600 -luvulle saakka. Silloin hyasintti oli yleellinen ja harvan tavoitettavissa oleva ihanuus. Sittemmin 1900 -luvulla hyasintista muotoutui koko kansan saavutettavissa oleva joulukukka. Se lukeutuukin joulutähden rinnalla suomalaisen joulun suosituimpiin kukkiin. Monelle sen voimakas tuoksu tuo tuulahduksen lapsuuden jouluista. Hyasintin kauneus piilee sen tanakassa kasvutavassa. Sangen lyhytvartinen ja täyteläisesti kukkiva hyasintti sopii erinomaisesti niin yksittäiskasviksi kuin ryhmäkasviksi ruukkuun. Sammal, pienet havut ja kävyt toimivat upeasti hyasinttiasetelman somisteiksi.

hyasintti ja koristeomenat
Oranssin väriset koristeomenat saavat valkoiset hyasintit loistamaan. Kylmän ja lämpimän liitto luo asetelmaan kivasti jännitettä.

Hoida oikein ja nauti pitkästä kukinnasta

Kukkakaupasta hankittu nupuillaan oleva hyasintti avautuu kodin lämmössä nopeasti. Viileä eteistila tai lasitettu parveke saa nuput avautumaan hittasti ja kukinnan kestämään pitkään. Päivisin kukan voi siirtää ilahduttamaan sisätiloihin, mutta yön pimeydessä kasvi kannattaa viimeistään viedä viileään. Sipulikasveihin lukeutuvan hyasintin muhkea sipuli toimii vesivarastona. Suurin murhe koituu yleensä liikakastelusta. Tällöin varsi venähtää helposti liian pitkäksi ja raskas kukinto saattaa murtaa varren poikki. Kastelun tarve on hyasinteilla lähes olematon. Vain mullan reunusosia voi hitusen kastella tarvittaessa, mutta sipulin päälle ei kaadeta vettä.

Vinkit hyasintin hoitoon:

  • Kastele äärimmäisen niukasti
  • Pidä kukkaa mahdollisimman paljon viileässä
  • Hyasintti viihtyy myös hajavalossa
  • Leikkaa liian pitkäksi venähtäneet kukinnot leikkokukiksi maljakkoon
koristeomenat
Luonnonmateriaalit ja kauniit koristeomenat toimivat kauniisti hyasinttiasetelmien koristeina.

Luonnonmateriaalien hyödyntämisestä joulukukka-asetelmissa voit lukea lisää Versoilevan artikkelista: Koristele joulukukat luonnonmateriaaleilla.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: