Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Ihana amaryllis

Amarylliksen eli jaloritarinkukan kasvattaminen on helppoa ja palkitsevaa. Sen suuret ja näyttävät kukat ovat odottamisen arvoisia. Tämä odotus on suuri tapahtuma, sillä siihen kätkeytyy myös joulun odotus. Suuret sipulit ja runsas värivalikoima takaavat kullekin joulun odottajalle omanlaisensa väri- ja muotomaailman. Värivalikoimaa on aina valkoisesta, kermaan, hentoihin vaaleanpunertaviin, lohen sävyihin, pinkkeisin ja joulunpunaisiin. Kukkintojen muodot vaihtelevat niin kuin väritkin ja tarjolla on suurikukkaisia, kerrannaisia ja rimpsuterälehtisiä versioita.

amaryllis
Amarylliksen sipulivalikoimat ovat laajentuneet viime vuosina. Omien sipulieni värivalikoima kulkee valkoisesta hennon pinkkiin.

Sipuleiden säilytys, herättely ja istuttaminen

Amaryllisten sipulit saapuvat kukkakauppoihin syys-lokakuussa. Sipuleiksi kannattaa valita suurimmat ja terveimmät yksilöt, joilla on terveet ja hyvän näköiset juuret. Erityisen suuret sipulit kasvattavat monta kukkavanaa ja tekevät suuria kukkia. Jos kukkasipuleita joutuu säilyttämään kotona ennen istutusta on niille hyvä varata kuiva ja viileä (+5 °C – +7 °C) paikka.

Ennen istuttamista herättele sipulit kasvuvauhtiin. Laita sipulit vedellä täytetyn juomalasin päälle, siten että juuret pääsevät imemään vettä, mutta sipuli pysyy kuivana. Anna sipuleiden imeä itseensä vettä useamman tunnin ajan.

Amaryllikset pitävät kohtalaisen pienistä ruukuista. Ruukun koon voi valita siten, että sipulin kummankin reunan ja ruukun reunan väliin mahtuu pari sormea. Näin mullan saa kivasti tiivistettyä sipulin ympäriltä. Multana tulee olla erityisen hyvin vettäläpäisevää hiekan ja mullan seosta. Ruukun pohja tulee salaojittaa hyvin ruukunpalasilla tai kevytsoralla, jotta sipuli ei kärsisi liiallisesta vedestä. Istutettaessa sipulin juuret levitetään varoen multakerroksen päälle ja tämän jälkeen ruukkuun lisätään multaa niin, että 1/3 sipulista jää näkyviin. Lopuksi sipulia ympäröivä multa tiivistetään huolella ja ruukku voidaan viimeistellä esimerkiksi sammaleilla ja luonnon oksilla.

Amarylliksia kastellaan erityisen varoen, sillä kastelu tekee kukkavanasta hontelon.

Amaryllis
Amaryllikset rakastavat lämpöä. Lasikuvun suojissa on turvallista aloittaa kasvua.

Kukinnan ajoittaminen

Sipulin koosta riippuen kukinta alkaa 3 – 5 viikkoa. Amaryllikset rakastavat lämpöä ja niiden kukinnalle paras lämpötila on jopa 25 °C – 27 °C. Lämpötilan avulla voi vaikuttaa sipulien kukintanopeuteen. Mitä lämpimämpää sen nopeammin kukkavanat kehittyvät ja sen vankempia ja tanakampia ja vahvempia niistä tulee. Jos kukintaa haluaa siirtää myöhemmäksi tulee istutettu sipuli siirtää 8 °C – 10 °C lämpötilaan. Sipuleita voi istuttaa myös porrastetusti ja siten pidentää kukkaloistoa vaikka marraskuulta kevään ensimmäisiin kuukausiin saakka.

Amaryllis
1700-luvulla alkoi Eurooppaan saapua sipulikasveja Etelä Afrikasta

Amarylliksen kasvattaminen maljakossa

Amaryllikset voi kasvattaa myös erikseen amarylliksia varten suunnitelluissa maljakoissa. Näitä sipulimaljakoita on runsas valikoima suurimmissa kukkakaupoissa. Maljakon idea on se, että maljakon yläosa pitää sipulin kuivana ja vain juuriosaan laitetaan vettä. Ennen kuin laitat sipulin kasvamaan maljakkoon herättele sipuli samoin ohjein kuin multaan istutettava sipuli. Herättelyn jälkeen voit poistaa huonokuntoisia juuria ennen maljakkoon laittoa. Täytä maljakon alaosan vesisäiliö noin puoleen väliin, niin että juuret ulottuvat veteen, mutta itse sipuli pysyy kuivana. Tämän jälkeen siirrä maljakko lämpimään ja valoisaan paikkaan. Ei ihme, että 1800-luvulta on useita maalauksia, joissa amarylliksia tai hyasintteja kasvatetaan maljakoissa takan edustalla.

amaryllis
Mitä lämpimämmässä amaryllis saa kasvaa sen lyhyempi ja vankempi sen kukkavarresta muodostuu.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: