Koristelhevä

Iloa puutarhasta | Podcast #134

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

iloa-puutarhasta-versoileva

Iloa puutarhasta riittää ympäri vuoden! Vaikka kasvukausi keväästä syksyyn on kiihkeintä kuopsutteluaikaa, riittää talvellekin hommaa. Huilaamisen ohessa on kerrankin aikaa inspiraatiolle ja uusille suunnitelmille. Myös ongelmien ratkomisen pariin ehtii kerrankin. Kuuntele Versoilevan Puhetta puutarhasta -podcastin vauhdikas Q&A -jakso, jossa vastataan kaikkeen taivaan ja maan väliltä. Poimi artikkelista myös inspiraatiota tulevaan kasvukauteen!

Suunnittele piha huolella

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pätee myös puutarhaan. Kun koko pihan tärkeimmät toiminnot, istutusalueet ja kulkuväylät ovat mielessä jo paikallaan, on toteuttaminen helpompaa – varsinkin, jos rakennat pihaasi itse ja paloissa. Muista edetä pihan perältä kohti sisäänkäyntiä, niin ettei perukoille jää mitään suurta rakennettavaa. Näin piha säilyy ehjänä myös kaivinkoneen tarpeessa.

Valitse kasvit aina kasvupaikan mukaan niin saat kukoistavan puutarhan ja pääset hoidon kanssa helpommalla. Kasvien kirjo on valtava, oli kyseessä sitten metsäpuutarha, kivikko, perennapuutarha tai varjotarha. Jokaiselle löytyy taatusti jotain! Alla olevista linkeistä saat lisää inspiraatiota suunnitteluun.

Ruokaa puutarhasta

Keittiöpuutarha pitää pintansa puutarhasuosikkina. Lavatarhan tai kasvihuoneen avulla saa roppakaupalla iloa puutarhasta. Hyötytarha voi nykyään olla iso tai pieni ruukkupuutarha parvekkeella. Tärkein asia on oman ruoan kasvattaminen ja elämysten metsästys. Iloa puutarhasta saa jo pienistäkin annoksista. Alla olevista linkeistä saat inspiraatiota hyötytarhan perustamiseen.

Puutarhan monivuotiset kasvit

Miten perustaa perennapenkki, kuinka saada puutarhan monivuotiset kasvit kukoistamaan? Alla olevasta vinkkilistasta löydät monta tarpeellista ohjetta puutarhan monivuotisten kasvien hoitoon, kukkapenkkien perustamiseen ja kasvien valintaan.

Onnea ruukkupuutarhasta

Kesäkukat ja muut yksivuotiset kasvit ovat puutarhan sokeri. Kuorruta parveke, terassi, patio ja oleskelualueet ihanilla ruukkukasveilla. Mahdollisuuksia on monia. Helpointa on ostaa kasvit joka vuosi uudestaan, taitava talvettaa ison osan ruukkukasveista. Ota haltuun kikat, joilla ruukkupuutarha kukoistaa ja talvetus onnistuu alla olevan vinkkilistan avulla.

Lisää kasveja – DIY

Kasveja voi lisätä monella tapaa. Kokeile pistokaslisäystä niin pihalla kuin sisällä. Lue ohjeet ja onnistu erikoisempienkin kasvien kanssa.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli