Koristelhevä

Istuta sipulikukat syksyllä | Podcast #50

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

tulppaanit-maljakossa-versoileva

Hanki ja istuta sipulikukat syksyllä ja kevään kukkaloisto on taattu. Satsaa monipuolisuuteen niin kukinnasta saa nauttia pitkään. Sipulikukkia on tarjolla kaikenlaisiin olosuhteisiin erivärisinä ja -korkuisina. Tutustu myös ennestään tuttujen kukkien jalostettuihin lajikkeisiin. Näin sipulikukista saa kaiken irti.

istuta-sipulikukat-versoileva
Yhdistele tulppaaneista värisekoitus makusi mukaan. Tulppaanin kukat toimivat yksivärisenä, räikeänä tai rauhallisen kaksivärisenä istutuksena.

Sipulikukista on moneksi

Syksyllä istutettavia sipuli- ja mukulakasveja on lukuisia. Ensimmäiset kukat puhkeavat jo lumenrippeiden keskeltä, kun lumikellot ja talventähdet aloittelevat kukintaa. Laukat kukkivat pitkälle kesäkuuhun. Väliin mahtuu kokonainen kirjo erilaisia kukkia, kun jokaiselle kuukaudelle on omat lajinsa. Suurin osa sipuli- ja mukulakasveista käy aurinkoiselle paikalle. Myös varjoon riittää istutettavaa. Upota puiden katveeseen, pensaan juurelle tai talon varjoon narsisseja, kirjopikarililjoja, idänsinililjoja ja koiranhampaita. Tarkista aina ennen istutusta paikkasuositus niin saat sipuleista ja mukuloista kaiken irti. Tutustu myös jo ennestään tuttujen kukkien jalostetumpiin lajikkeisiin. Jalostuksella vaikutetaan esimerkiksi kukan kerroksellisuuten, korkeuteen, väriin ja koristeellisuuteen.

Istuta sipulikukat oikein

Hyvä nyrkkisääntö istutuspuuhassa on upottaa sipuli noin 3 kertaa sipulin kokoa syvemmälle. Tällä kaavalla kookkaat tulppaanin, hyasintin ja narsissin sipulit istutetaan noin 15 cm syvyyteen ja pikkusipulit 5–10 sentin syvyyteen. Kaikkein pienimmät sipulit voi painaa käsin mullan pinnan läpi. Kauneimman ryhmän saat, kun istutat vähintään 10–15 sipulia samaan paikkaan. Ryhmään voi sekoittaa erilaisia samaan aikaan kukkivia sipulikukkia.

Sipulikukat tarvitset ravinteikkaan hiekkamultaisen kasvualustan ja läpäisevän pohjan. Helpoimmalla pääset, kun istutat sipulit perennapenkkiin tai pensaiden juurelle, jossa multaa on jo valmiiksi reilusti. Minne vain sipuleita ei voi upottaa, jos haluaa runsaskukkaisen lopputuloksen. Osa sipuleista menestyy nurmellakin. Esimerkiksi krookus ja idänsinililja nousevat mainiosti nurmikon seasta. Savimaassa pärjää parhaiten narsissi. Metsäpuutarhaan voi istuttaa esimerkiksi koiranhampaita. Sipulikukista voi nauttia myös ruukkuun istutettuna.

Sipulikukat istutetaan vasta, kun maa on viilennyt. Se tapahtuu yleensä syys–lokakuussa.

Hoida sipulikukkia

Istutuksen yhteydessä maata voi parantaa sipulikukkalannoitteella, jossa on hidasliukoista typpeä. Voit haravoida hieman lehtiä istutusten päälle. Maatuvat lehdet parantavat kasvualustaa ja suojaavat kevätkylmältä. Kaikki sipulikukat hyötyvät kevätlannoituksesta, kun nuoret versot nousevat maasta ja nuppuja alkaa muodostua. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kanankakkaa. Leikkaa isojen sipulikukkien kuten tulppaanin ja narsissin kuihtuneet kukkavarret pois. On tärkeää, että lehdet saavat tuulentua rauhassa. Ne häiritsevät vähiten perennapenkin uumenissa.

keväinen-istutus-versoileva

4 kommenttia artikkeliin ”Istuta sipulikukat syksyllä | Podcast #50”

  1. Ihana podcast kevätsipuleista. Olin jo päättänyt että tänä vuonna himmailen sipuleiden ostamista. Katinkontit. Sipulikuume iski päälleensä. Kiitän.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli