Maria Kesänen

Maria Kesänen

Joulukuusen hoito – vinkkejä kuusen säilymiseen

Aito joulukuusi tuo tullessaan ihanan metsäisen tuoksun ja jouluisan tunnelman. Joulukuusen hoito on helppoa, mutta pari perusasiaa on syytä muistaa, jotta kuusen saa säilymään kauniina mahdollisimman pitkään.

joulukuusi-metsäkuusi

Joulukuusen sulatus

Joulukuusta hankittaessa tulee kiinnittää huomiota sekä säähän että kuusen säilytyspaikkaan ennen kuusen paraatipaikalle tuontia. Kaadettua kuusta voi säilyttää esimerkiksi kylmässä autotallissa tai parvekkeella. Jos kuusi tuodaan sisätiloihin pakkasesta, anna kuusen sulaa mahdollisimman hitaasti. Sahaa rungosta pari senttiä pois ja aseta kuusen tyvi vesiämpäriin. Sulata kuusta 1-2 vuorokautta ja suihkuttele neulasia pari kertaa kylmällä vedellä. Silloin neulaset säilyvät kuusessa pidempään.

Jos ulkolämpötila on plusasteilla, kuusta ei tarvitse erikseen sulattaa. Mutta muista silloinkin leikata kuusen tyveen uusi imupinta ennen kuusen asettamista jalkaansa.

perinteinen-joulukuusi

Joulukuusen hoito ja kastelu

Aseta kuusi sisätiloissa mahdollisimman etäälle lämmönlähteistä. Viileä ja vedoton paikka olisi kuuselle kaikkein paras. Lämpimässä ja kuivassa tilassa neulaset alkavat karista herkästi.

Tärkein asia joulukuusen hoidossa on riittävä kastelu. Joulukuusen tyven leikkauspinnan tulee olla vedessä koko ajan. Varmista siis, ettei kuusenjalka pääse välillä tyhjenemään! Vedenkulutus on suurinta parin ensimmäisen vuorokauden aikana. Muista tarkista kuusenjalan vesitilanne riittävän usein, sillä vesitila on yleensä aika pieni.

joulukuusen-hoito

Kuusen poisvienti

Kuusi on helppo viedä pois sisätiloista suuren pressun tai vaikkapa ison lakanan avulla. Rullaa kulkuväylällä olevat matot syrjään, kaada koristeista tyhjennetty kuusi pressun päälle ja kanna ulos kaverin kanssa tai vedä perässäsi yksin. Pressu tai lakana on helppo ravistella puhtaaksi neulasista ulkona.

Laadukas kuusi jatkaa elämäänsä vielä joulun jälkeenkin. Kauniina säilyneen kuusen voi nostaa ulos tuomaan iloa ulkotiloihin. Tai leikkaa oksat talteen oksasaksilla ja käytä havuja arkojen kasvien suojaamiseen.

joulukuusi_joulun_jälkeen

Jos vielä mietiskelet, millaisen joulupuun tänä vuonna hankkisit, kuuntele aikaisemmin julkaistu podimme aiheesta. ”Joulupuu vai metsäkuusi” -podcast ja artikkeli löytyvät täältä.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: