Maria Kesänen

Maria Kesänen

Jouluruusut puutarhassa

Jouluruusut ovat joulunajan suloisia ruukkukukkia. Onnekkaat saavat nauttia näistä kaunottarista myös kevätpuutarhassa. Jos siis olet onnistunut pitämään oman joulukukkasi hengissä, istuta se kevään tullen puutarhaan. Oikeanlaisessa paikassa pääset nauttimaan herkän kukan kauneudesta vuosiksi eteenpäin.

tarhajouluruusu-molly's-white
Tarhajouluruusu ’Molly’s White’.

Jouluruusu ei nimestään huolimatta ole sukua ruusuille, vaan se kuuluu leinikkikasvien heimoon. Eri jouluruusujen risteymiä kutsutaan tarhajouluruusuiksi. Näiden risteymien myötä on löytynyt entistä talvenkestävämpiä lajikkeita, jotka talvehtivat myös Suomessa. Parhaiten ne menestyvät eteläisessä Suomessa, runsaslumisilla alueilla. Mutta ainakin Savossa sijaitsevalla mökkitontilla jouluruusu on todistetusti kukkinut jo vuosia.

jouluruusu-hgc-silvermoon
Tarhajouluruusu ’Silvermoon’.

Jouluruusuja löytyy mahtava valikoima yksivärisistä monivärisiin ja yksinkertaisista kukista kerrannaisiin. Puutarhassa jouluruusut kukkivat keväällä. Ne viihtyvät lehtipuiden ja -pensaiden alla, jossa riittää valoa kukinnan aikaan. Myöhemmin kesällä ne saavat levätä lehvästön alla puolivarjossa.

jouluruusut
Helleborus torquatus.

Jouluruusut – hoito puutarhassa

  • Jouluruusut viihtyvät runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa.
  • Istuta jouluruusut lehtipuiden tai -pensaiden alle. Ne nauttivat valosta kukinnan aikaan keväällä, mutta viihtyvät kesällä hajavalossa.
  • Peittele jouluruusu talvella lumella tai havuilla.
  • Jouluruusu ei pidä siirtämisestä, vaan arvostaa kasvurauhaa pionien tavoin.
jouluruusu-sparkling-diamond-strain
Tarhajouluruusu ’Sparkling Diamond Strain’.
jouluruusu-pink-frost
Tarhajouluruusu ’Pink Frost’.

Tämän artikkelin jouluruusut on kuvattu suurkaupungin sykkeessä. Washington DC:n keskustasta löytyy upea mutkitteleva kuja, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin jouluruusulajikkeisiin. Kun rajaa katseensa maanpintaan, voisi hyvinkin kuvitella olevansa lehtimetsän siimeksessä.

jouluruusut
Jouluruusu on kevätpuutarhan herkkä kaunotar.
jouluruusukuja
Jouluruusukuja suurkaupungin sykkeessä, Washington DC.

Keltainen jouluruusu olisi erityisen iloinen piristys kevätpuutarhassa. Vaikka keltainen väri ei muuten miellyttäisikään, niin talven jälkeen se tuo kauan kaivattua väriä. Lisää keltaista kevätinspiraatiota löydät aikaisemmin julkaistusta Kevätkasvit loistavat keltaisina -artikkelista.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: