Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

7 vinkkiä: Jouluvalot puutarhaan

Viritä jouluvalot pihaan jo marraskuussa, kun ulkona on pimein aika vuodesta. Valoista saa nauttia silloin koko talven. Jouluvalot tuovat iloa niin asukkaille kuin ohikulkijoille. Joulutunnelma syntyy pihalle ripauksella säihkettä ja valoa.

jouluvalot-versoileva
Jouluvalot tuikkivat kauniisti lehdettömässä katsurassa.

1. Korosta pihan parhaita puolia

Jouluvalot korostavat kauniisti pihan parhaita puolia. Ripusta valosarjoja ja lyhtyjä rakennuksiin, puuvartisiin kasveihin ja pysyviin rakenteisiin. Valot ovat erityisen tärkeitä lähellä taloa, sisäänkäynnissä ja näkymälinjoilla sisältä ulos. Koristele näkymä ainakin olohuoneen ja keittiön ikkunoiden eteen. Näin valoista saa nauttia myös sisällä.

2. Suunnittele jouluvalot osana kokonaisuutta

Yhdistele jouluvaloja kekseliäästi. Valoja on nykyään tarjolla monenlaisia. Perinteisten valosarjojen lisäksi tarjolla on verkkoja, lednauhoja, riippuvia valoja, eläin- ja koristefiguureja ja valopuita. Suunnittele valoista kokonaisuus, jolloin piha näyttää erityisen kivalta.

jouluvalot-versoilva
Ihanat pallovalot valaisevat kasvihuoneen.

3. Suosittu valopuu sopii jokaiseen pihaan

Valopuut kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Tarjolla on erikokoisia puita erilaisilla valoilla. Oksat ovat useimmiten taivuteltavia. Laita puu ruukkun ja piilota johto ruukun taakse. Erityisen kaunis valopuu on rakennusten edessä.

Pudistele lunta pois välillä valopuun alta, jotta se ei hautaudu lumeen ja taivu painon alla.

4. Muista myös kynttilät

Täydennä pihan jouluvalaistusta kynttilöitä, joita voi asettaa perinteisiin lyhtyihin tai vaikka lumipallolyhtyihin. Jäälyhdyt ilahduttavat pitkään kovilla pakkasilla. Jouluksi voi varata isommat pihakynttilät, jotka palavat monta tuntia. Pitkä rivi kynttilöitä toivottaa hyvää joulu naapurustolla. Kynttiläpadan lisäksi voi sytyttää myös jätkänkynttilän, joka sopii erityisen hyvin vanhan talon pihaan. Kynttilät ovat kauniita alustoilla sellaisenaan puutarhan katetuissa tiloissa. Avotulen kanssa on hyvä olla aina itse paikalla.

Adventtikynttilät kuuluvat joulun odotukseen. Katso vinkit kauniisiin adventti-asetelmiin aiemmin ilmestyneestä Versoilevan artikkelista.

5. Valaise oleskelupaikka ja polut

Valoilla on esteettinen ja toiminnallinen merkitys. Myös talvella voi hyvin pitää oleskelupaikan siivottuna lumesta. Mikä sen ihanampaa kuin nauttia kuppi kuumaa kauniisti valaistulla terassilla. Poluilla kulkeminen on helpompaa ja turvallisempaa, jos pihassa on valot. Jouluvalot ovat erityisen tärkeät, jos pihassa niukasti muuta valaistusta.

6. Jouluvalot korostavat yksityiskohtia

Mikä sinun pihassasi on kaikkein kaunein kohta? Onko se lempipuusi, koristeellinen pergola tai kasvihuone? Valaise ja nauti tärkeästä yksityiskohdasta myös talvella. Muista valaistuksella koko perhettä. Voit valaista esimerkiksi lasten lumiveistokset lyhdyillä tai valoilla ja tunnelma on taattu!

7. Valaise kasvihuone, pergola tai paviljonki

Mikä sen ihanampaa kuin valaista puutarhan kesärakennukset koristevaloilla. Niistä nauttii niin sisä- kuin ulkopuolella. Laita pallovaloja kasvihuoneeseen, valoketjuja pergolaan ja perinteiset sähkökyntteliköt paviljongin ikkunoihin.

jouluvalot-versoileva

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: