Koristelhevä

Vinkkejä siementilauksiin EU:sta | Podcast #66

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Vinkkejä-siementilauksiin-EU:sta

Kaipaatko vinkkejä siementilauksiin EU:sta? Päivitetty kasvinterveyslaki pisti monen ostopaikat- ja suunnitelmat uusiksi. Mutta mistä polemiikki juontaa? Laissa on kyse ennen kaikkea kasvinterveysasetuksessa säädetyistä toimenpiteistä kasvinterveysriskien hallitsemiseksi ja kasvintuhoojien leviämisen estämiseksi. Kasvinterveysylainsäädäntö uudistui 14.12.2019. Sillä on isot vaikutukset monen kotipuutarhurin ja innokkaan esikasvattajan harrastukseen. Jatkossa siemeniä ja muita kasvin osia saa tilata vain EU:n sisältä. Muutoksesta eteenpäin valvonta-asetuksessa annetaan yhdenmukaiset säännöt kasvinterveyden valvonnalle koko EU:n alueella. Brexitin myötä Englannista siementen tilaaminen ei ole mahdollista.

Jatkossa puiden, perennojen, kesäkukkien, hyötykasvien ja viherkasvin siemeniä voi tilata vain EU-alueelta. Jatkossa kasveja, kauniita siemenkotia ja tai muita kasvin osia ei saa tuoda matkamuistona kaukomatkoilta. EU:n ulkopuolelta tuodut siemenet ja kasvit tarvitsevat jatkossa kasvinterveystodistuksen ja kaikki istutettavaksi tarkoitetut kasvit tarvitsevat kasvipassin. Jatkossa kasveja kuljettavat lähinnä ammattilaiset.

auringonkukan-esikasvatus-siemenet
Auringonkukkia on moneen lähtöön, ja lajikkeita useita eri värsisiä.

Parhaat siementen ostopaikat

Hyväksi havaittuja ja valikoimaltaan laajoja paikkoja on useita EU:n sisällä jatkossakin. Suosituimpia ja tunnetuimpia ovat saksalainen Jellitto, irlantilainen Seedaholic ja ruotsalainen Impecta. Uusia verkko-ostospaikkoja löytyy, kun kirjoitat sanan siemen + shop haluamallasi kielellä. Tähtää maihin, joissa puutarhakulttuuri kukoistaa. Esimerkiksi saksaksi hakusana on ’der Sahmen’ ja tanskaksi ’frø’. Osa verkkokaupoista löytyy englanniksi, kuten ihana tanskalainen siemenkauppa Copenhagen Seeds.

Vinkkejä-siementilauksiin-EU_versoileva
Siemenestä kasvatus kannattaa. Tarjolla on laajempi valikoima lajikkeita. Kuvassa Auringonkukka ’Ice Cream’.

Ota latinankieliset nimet haltuun

Kansainvälinen kasvikieli on latina. Suurin osa siementen tarjoajista kirjoittaa tuotteisiin myös latinankieliset nimet. Tästä on iso apu erityisesti silloin, jos tiedossa ei ole kasvin nimeä esimerkiksi englanniksi. Hyvä apu kasvi-latinaan on uusin painos Viljelykasvien nimistöstä, josta löytyy ajantasaisin tieto. On hyvä huomioida, että osa latinankielisistä nimistä on välillä kirjoitettu kaupoissa väärin tai kyseessä on jo päivittyneen kasvin vanha latinankielinen nimi. Erityisen käytännöllinen latinankielinen nimi on silloin, kun etsit tutun lajin erikoisempia lajikkeita. Tarjolla on usein muitakin kuin mitä Suomen valikoimasta löytyy. Jos tiedät, että laji menestyy Suomessa, on lajikkeilla hyvät mahdollisuudet kukoistaa pihallasi. Kokeile esimerkiksi tyräkkejä, ritarinkannuksia, kaunopunahattuja, akileijoja ja salkoruusuja. Googlaa ja ihastu!

Vinkkejä-siementilauksiin-EU_versoileva
Esikasvattamalla säästää paljon erityisesti kalliimmissa kesäkukissa. Kuvassa kesäpäivänhattu ’Cherry Blossom’.

Kaipaatko vinkkejä siementilauksiin EU:sta – Näitä tilataan!

Ulkomailta kannattaa metsästää erikoisuuksia ja edullisia suurpakkauksia. Suunnittele kokonaisuus väriteeman, kasvupaikan tai sommitellun istutuksen mukaan. Lue Johannan värikoodatut vinkit siementilauksiin. Inspiroidu upeista kuvista ja lajikekirjosta. Tätä kohti mennään taas kovaa vauhtia!

kelloköynnös-esikasvatus-versoileva
Haluatko aloittaa esikasvatuksen ajoissa? Kokeile esimerkiksi helmikuussa kylvettävää kelloköynnöstä.

Tässä vielä lyhyt katsaus 14.12.2019 uudistettuun Kasvinterveyslakiin.

3 kommenttia artikkeliin ”Vinkkejä siementilauksiin EU:sta | Podcast #66”

 1. Niityn tai kedon perustamiseen kannattaisi mieluummin suositella suomalaisia siemeniä, niitä löytyy aivan hyvät valikoimat (heikoin kuvin kylläkin) monesta eri verkkokaupasta. Jos niityn perustaa suomalaista faunaa varten niin pitäisi floorakin olla kotoperäistä, perennapuutarhassa prioriteetit voivat sitten olla toiset.

  Vastaa
 2. Hei, kiitos kiinnostavasta podcastista! Olen tilannut jo vuosia siemeniä Jelittolta ja heidän sivunsa ovat myös englanniksi. Monet ammattilaiset, kuten Stauden Stade tai Peter Korn suosittelevat Jelitton siemeniä. Saksalaisista siemenkaupoista Jelitton perennapuoli on laajin. Pienempi valikoima, mutta edullisia ja reilut annoskoot löytyvät Saatgut Vielfalt. Saksasta löytyy myös Magic Garden Seeds englanniksi.

  Viime vuosina olen kiinnostunut yhä enemmän ja enemmän kivikkokasveista, puurajan yläpuolisista vuoristokasveista. Tsekistä löytyy kovatasoista kivikkopuutarhaosaamista ja sellaisia yhdenmiehenyrityksiä, jotka keskittyvät vuoristokasvien siementenkeruuseen mitä ihmeellisimmistä paikoista. Wildflowerseeds.eu on kauniit kuvat, super edulliset hinnat ja runsaat annoskoot. Ensi talvena taidan tilata myös alpine-seeds.comista.

  Toivottavasti teillä on kylvökset hyvin itäneet kuumuudesta huolimatta. Aurinkoa ja sopivasti sadetta puutarhaanne!

  T: Liisa Virta

  Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli