Maria Kesänen

Maria Kesänen

Kalamondiini – helppo sitruspuu

Kalamondiini on pienen tilan kaunis ja helppo sitruspuu. Erilaiset sitrukset ovat yleisesti haastavan kasvatettavan maineessa, mutta kalamondiini on kasvattajalleen melko armollinen. Se ilahduttaa kiiltävillä lehdillään ja pirteänoransseilla pienillä, syötävillä hedelmillä. Kukkiessaan kalamondiinin sirot valkoiset kukat levittävät ympärilleen huumaavaa tuoksua.

kalamondiini

Kalamondiini tekee pieniä hedelmiä. Vihreät sitrukset muuttuvat kypsyessään kirkkaan oransseiksi. Hedelmien maku on erittäin kirpeä ja pyöreät hedelmät voi syödä kuorineen. Kalamondiini on siitä erikoinen kasvi, että se voi kantaa samaan aikaan sekä kukkia että satoa. Uusia hedelmiä kypsyy tasaiseen tahtiin. Pienikin puu voi kantaa yllättävän runsaan sadon. Yleensä tämä pikkusitrus kukkii kesäaikaan, mutta saattaa yllättää suloisella kukinnallaan parikin kertaa vuodessa.

kalamondiinin-hedelmiä

Sitruspuut nauttivat päästessään kesällä ulos. Ne viihtyvät yhtä hyvin kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella kuin suojaisalla seinustallakin. Syksyn tullen kasvi nostetaan sisätiloihin, mieluiten valoisaan ja viileään paikkaan. Kalamondiini selviytyy talvikaudesta myös normaalissa huoneenlämmössä, mutta hyötyy silloin lisävalosta. Kasvin lannoitus lopetetaan talvehtimisen ajaksi. Kastelu saa olla talvisaikaan niukkaa, älä kuitenkaan päästä sitrusta rutikuivaksi.

kalamondiini-ulkona

Vaikka kalamondiini näyttäisi hieman raaskulta talven jälkeen, se kyllä piristyy ulos päästyään. Vaihda multa kasvukauden alussa. Kasvia on hyvä lannoittaa keväästä syksyyn. Muista myös tarkkailla tuholaisia säännöllisesti. Mitä nopeammin pääset niitä torjumaan, sen varmemmin kasvi pelastuu.

kalamondiinin-talvetus

Erilaiset sitruspuut sopivat monenlaiseen tilaan ja tunnelmaan. Valikoima on laaja pienistä kääpiöpensaista suuriin rungollisiin sitruspuihin. Valitse ruukku tyylisi mukaan, oli se sitten graafinen, romanttinen tai luonnonmateriaaleja suosiva. Kiiltävälehtinen kasvi sopii näihin kaikkiin.

eri-kokoiset-kalamondiinit

Lue ja kuuntele lisää pienten eksoottisten puiden talvetuksesta Versoilevan artikkelista ja podista täältä.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: