Maria Kesänen

Maria Kesänen

Kalorama – kauniita kaupunkipihoja

Kaupunkilomalla kannattaa ihastella keskustan puistoja ja julkisia puutarhoja, sekä tietenkin kasvitieteellisiä keitaita. Nämä ovat yleensä ilmaisia ja avoinna varsin joustavasti. Vielä monipuolisemman kuvan alueen puutarhakulttuurista saa suuntaamalla keskellä asuinalueita. Kalorama on yksi Washington DC:n kuuluisimmista kaupunginosista, jossa on voi ihastella kukoistavia kaupunkipihoja.

kaupunkipiha-köynnösportti

Kalorama – kauneutta ja kuuluisuuksia

Kaloraman kaupungiosa sijaitsee pari kilometria ydinkeskustasta luoteeseen. Tämä on suosittu sunnuntaikävelykohde, sillä alue on varsin rauhallista, talot kauniita ja pihat upeita. Kaupunginosa on vaurasta ja täällä voi viehättävien kaupunkipihojen lisäksi nähdä myös kuuluisuuksia, sillä Kalorama on koti muun muassa entiselle presidenttiparille Barack ja Michelle Obamalle. Kotiosoite on yleisesti kaikkien tiedossa, mutta alueella on luonnollisesti ympärivuorokautinen vartiointi. Lisäksi alueella sijaitsee monien maiden suurlähetystöjä.

Kaupunginosan monista vaikutusvaltaisista asukkaista huolimatta Kalorama onnistuu olemaan kutsuva ja tietyllä tapaa maanläheinen alue. Ohikulkijoita tervehditään ystävällisesti. Vain kadunkulmissa seisovat salaisen palvelun ajoneuvot kertovat, että kyseessä ei ole mikä tahansa naapurusto.

puita pienessä pihassa

Pienen tilan hyötykäyttöä

Kaloramassa talot ovat suuria ja pihat pieniä, ollaanhan pääkaupungissa. Etupihojen jokainen mahdollinen kulmaus on hyödynnetty. Kookkaita puita näkee hämmästyttävän paljon, ne kasvavat lähes taloissa kiinni. Yleiskuva on runsas ja rehevä, sillä upeasti kerrostettu kasvillisuus pehmentää asvalttiympäristöä.

Puiden, pensaiden, perennojen ja köynnösten käyttö on monipuolista. Värejä käytetään rohkeasti. Kukkivat puut ovat täällä tärkeässä roolissa, aivan kuten koko Washington DC:n alueella. Ikivihreitä kasveja käytetään paljon, joten maisema on viihtyisä myös talvella.

puita pienessä pihassa
kalorama
kukkivat-puut

Pihat ovat usein jyrkkiä, mutta onnistuneilla kasvivalinnoilla näkymät ovat koristeellisiä ja reheviä. Maanpeittokasveja käytetään runsaasti. Ne viihtyvät hyvin puiden ja pensaiden varjossa. Istutukset tehdään jalkakäytävän reunoille asti, joka pehmentää kivielementtejä ja tuo vihreän aivan lähelle.

Yksittäiset pensaat ja pensasaidat ovat leikkausta kestäviä. Tämä helpottaa kasvien pitämistä pieneen pihaan sopivan kokoisina. Muotoonleikatut pensaat ja pikkupuut ovatkin täällä varsin yleisiä ja sointuvat kauniisti talojen arkkitehtuuriin.

kalorama
kalorama-kallis-kaupungosa

Erilaiset köynnökset kiipeilevät talojen julkisivuilla ja ovat näyttävä pari tiiliseinää vasten. Vihreä lehtiseinä ei vielä paljoa tilaa, mutta luo nopeasti rehevän vaikutelman.

kalorama-muotoonleikattu-aita
murattiköynnös-seinällä

Koristeelliset istutukset, ihaltava tilankäyttö ja näyttävät talot leimaavat niin Kaloraman kuin muidenkin Washington DC:n kauniiden kaupunginosien ilmettä. Ja mikä parasta, mukaan tarttuu aina ideoita myös kotipihaan kokeiltavaksi.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: