Syötävät kukat eivät ole uusi keksintö. Kautta aikain suuhun kelpaavat kukat ovat koristaneet keisarien ja kuninkaallisten pöydän antimia. Ruusu makeutti leivonnaisia ja raikasti suun. Myös orvokki oli yläluokan suosiossa. Laaja kukkavalikoima on ollut kautta historian sivun kokkien tiedossa. Kasveja käytettiin lääkkeiden lisäksi monipuolisesti ruokaan ja leivonnaisiin.
Kukat ovat aina tuoneet ripauksen ylellisyyttä juhlapöytään, olivat ne sitten kimppujen tai syötävien muodossa. Erityisesti leivonnaisissa kukkien arvo on myös symbolinen. Vain hetken kukoistava kukinto muistuttaa kallisarvoisesta ajasta, joka hetken päästä on vain lämmin muisto.

Syötävien kukkien kasvatus
Vaikka kasvi ei itsessään olisi myrkyllinen, on hyvä muistaa, että taimistoilla on saatettu käyttää kasvunsäätely- tai torjunta-aineita. Varmin tapa saada tuoreita ja taatusti syötäviä kukkia, on kasvattaa ne itse. Ruukkupuutarhassa syötävät kukat kasvavat kesäkukkien tapaan. Pelargonit, verenpisarat ja orvokit kaunistavat koko kesän terassia tai parveketta. Juhlapäivänä koristeet kipaisee helposti läheltä.
Lohkaise keittiöpuutarhasta hieman tilaa myös kukille. Samettikukat, auringonkukat, ruiskaunokki, krassi ja kehäkukat toimivat myös tuholaisten karkottajina ja houkutuskasveina. Yrtit tuottavat syötäviä kukkia, jos niiden antaa kasvaa kyllin kauan. Kokeile mintun, basilikan, mäkimeiramin ja yrtti-iison kukkia. Yrttien kukinnot sopivat leivonnaisten lisäksi hyvin myös salaatteihin.
Muista aloittaa esikasvatus hyvissä ajoin. Sarviorvokki kylvetään jo tammi-helmikuussa. Pensasmaisiksi kasvavat kääpiösamettikukan siemenet upotetaan multaan maalis-huhtikuussa. Jos tilaa on rajallisesti, satsaa kasveihin jotka ehtivät kukkaan myös suorakylvöinä. Krassi, auringonkukka, kehäkukka, ruiskaunokki ja yrtit ovat nopeita.
Torilta ja taimistoilta saattaa saada myös luomutaimia. Tarkasta alkuperä aina ennen ostoa.

Syötävät kukat
- apila
- auringonkukka
- basilika
- kehäkukka
- kesäkurpitsan kukinnot
- krassi
- kurkkuyrtti
- laventeli
- malva
- minttu
- mäkimeirami
- orvokki
- päivänkakkara
- ruiskaunokki
- ruusu
- samettikukka
- syreeni
- yrtti-iiso
- verenpisara

Kerää kukkia
Syötävät kukat ovat parhaimmillaan tuoreena. Kerää ne mieluiten juuri ennen h-hetkeä. Jos tarvitset hieman varoaikaa, säilytä kukat lautasella jossa on tilkka vettä tai märän talouspaperin päällä. Jääkaapin viileys pitää kukat tuoreina juhlahetkeen.
Poista kukinnoista huonoksi menneet osat ja tarkista, että mukaan ei ole eksynyt ötököitä. Varren voi katkaista lyhyeksi tapiksi. Kokeile myös lehtiä koristeluun. Ruusun lehdet ovat erityisen kauniita, mintulla on valloittava tuoksu.
Tarkastele myös oman pihan puhtaita laitamia. Syötäväksi kelpaavat luonnonkukat ovat taatusti luonnonmukaisia. Maitohorsman yksittäiset pikkukukat, apila ja päivänkakkakara kelpaavat hyvin ruusujen ja laventeleiden kaveriksi.
Oletko innokas leipuri ja kotikokki? Katso myös Marian herkkuresepti: syksyinen kesäkurpitsasmoothie.