Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Kasvata Pitahaya eli lohikäärmehedelmä siemenestä

Kasvata Pitahaya siemenestä ja saat hauskan viherkasvin. Hedelmää kutsutaan myös nimellä Pitaija, Pitaya ja lohikäärmehedelmä. Eksoottinen viherkasvi on suomalaiselta nimeltään tarhametsäkaktus. Lue vinkit helppoon kasvatukseen!

1. Ota siemenet hedelmästä

Pitahayan siemeniä saa helpoiten ostamalla ruokakaupan hedelmäosastolta lohikäärmehedelmän. Valitse mahdollisimman kypsä hedelmä. Tunnistat kypsän hedelmän tasaisesta tumman punaisesta väristä ja siitä, että hedelmän suomut ovat vihreitä tai ruskeita tai jopa kuivahtaneita. Kypsä hedelmä antaa hieman periksi, kun painat sitä sormella (kuten avokado). Punaisella hedelmällä on tyypillisimmin valkoinen hedelmäliha, mutta se voi olla myös punainen, kuten kuvassa. Yhdessä hedelmässä on valtavasti mustia pieniä siemeniä, jotka on helppo erottaa ja irrottaa. Ota avuksi hammastikku, ja nostele siemeniä kuivumaan talouspaperin päälle. Pieni määrä hedelmälihaa ei haittaa. Anna siementen kuivahtaa paperilla niin hedelmäliha on helpompi rapsutella pois.

lohikäärmehedelmä-siemenestä_versoileva

2. Kylvä pienet siemenet

Pitahayan siemenistä sanotaan usein, että kylvöprosentti on 100. Tältä se todella tuntuu – pienistä siemenistä tuntuu itävän lähes jokainen. Itäminen on myös nopeaa. Kylvä pienet siemenet taimi- ja kylvömultaan ja kasvatusnappeihin pintakylvönä. Pidä kasvusto tasaisen kosteana. Paranna mikroilmastoa läpinäkyvällä kannella tai kelmulla, jossa on muutama reikä ilmastointia varten. Aseta kasvuastia valoisalle paikalle. Jos kouliminen mietityttää, istuta siemenet suoraan jo lopulliseen ruukkuunsa. Kylvä siemenet silloin parin sentin välein, ettei ruukkuun tule tungosta.

3. Kouli pikkutaimet

Ensimmäisten sirkkalehtien jälkeen niiden välistä alkaa pilkottaa hyvin pieni kärki. Koska kyseessä on lamoava kaktus on ensimmäinen oikea lehti enemmän pitkä soiro kuin lehtipari. Nosta pikkutaimi juuren alta pikkulusikan pienellä päällä ja tartu taimea ainoastaan lehdestä. Hento varsi ei kestä otetta. Lohikäärmeen poikasilla on hyvin pienet juuret, ja taimet ovat terhakkaita. Pikkutaimet kestivät koulinnan hyvin myös jo ennen, kuin varsinaisen lähden kärki pilkotti sirkkalehtien välistä. Istuta pienet kaktukset viherkasveille tarkoitettuun multaan. Tein omilleni sekoituksen, jossa oli puolet köykäistä kaktusmultaa ja puolet viherkasvimultaa. Muista salaojittaa ruukku.

4. Hoida Pitahayaa

Ole kärsivällinen Pitahayan kanssa. Kasvu on alkuun hidasta. Kasvi saavuttaa kaktusmaisen habituksen ajan kanssa. Anna kasvualustan kuivahtaa kasteluiden välissä, jo heti pikkutaimesta saakka. Kasvata Pitahaya valoisalla paikalla tai avusta kasvua kasvivalolla. Anna kasville viherkasveille tarkoitettua lannoitetta kasvukaudella ja talvella vähemmän. Yleisin syy kasvin huonoon kasvuun on liian vähäinen valo ja liikakastelu.

Pitayhaya on valloittava amppelikasvi. Jos amppelikasvit ovat sinun juttusi, tutustu aiemmin julkaistuun artikkeliin, jossa esitellään 10 kaunista amppelikasvia.

Kuvassa Pitahaya noin kolmen–neljän kuukauden ikäisenä.

2 kommenttia artikkeliin ”Kasvata Pitahaya eli lohikäärmehedelmä siemenestä”

    • Lohikäärmehedelmiä myydään useissa ruokakaupoissa hedelmä- ja vihannesosastolla. Yhdestä hedelmästä saa valtavan määrän siemeniä. Siemenet ovat nuo mustat pisteet, jotka näkyvät kuvan halkaistussa hedelmässä.

      Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: