Koristelhevä

Kasvata satokasveja puutarhassa ja parvekkeella – käytä tilaa kekseliäästi

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Kasvata-satokasveja-puutarhassa-ja-parvekkeella

Kasvata satokasveja puutarhassa ja parvekkeella. Tilaa löytyy aina, kun katsot tuttuja kulmia uusin silmin. Lue artikkeli ja poimi vinkit, miten saat lisättyä hyötykasveja muuallekin kuin keittiöpuutarhaan.

Katso pihaa uusin silmin

Jos puutarha on jo valmis ja keittiöpuutarhalle ei ole tilaa, löytyy paikkoja myös vanhojen istutusten lomasta. Jos kuitenkin päätät tehdä kasvimaan tai lavatarhan, valitse sille paikka erityisen aurinkoiselta paikalta. Mikään ei estä istuttamasta satokasveja kukkapenkkeihin ja pensasistuksiin. Hedelmäpuut sopivat pensaiden lomaan, ja rentoon monilajiseen aidanteeseen voi upottaa marjovia kasveja ja hedelmäpuita. Kukkapenkkiin sujahtaa helposti koristeellisia lehtikaaleja ja latva-artisokkia. Reunusta istutukset erilaisilla matalilla hyötykasveilla. Älä unohda tunkiota ja kompostia: siellä viihtyvät kurpitsa, kesäkurpitsa ja raparperista taitettu jakotaimi. Hyödynnä myös hukkanurkat, joita jää usein varaston tai autotallin taakse. Katso täältä miten kekseliään kulman Kanelia ja kardemummaa-blogin Maria on rakentanut autotallin taakse.

Hyviä reunakasveja:

  • mansikka
  • kuukausimansikka
  • oregano
  • timjami
  • rosmariini
  • laventeli
  • iisoppi

Hyödynnä puutarhan rakenteet

Puutarhan rakenteet mahdollistavat erilaisia kasvatuspaikkoja hyötykasveille. Ohjaa pergolaan tai säleikköön köynnöstäviä keittiöpuutarhan kasveja kuten papuja, ruusupapuja ja tuoksuherneitä. Oleskelualue saa mukavasti varjoa, kun istutat tukevan pergolan kulmiin viiniköynnökset. Satoa tulee runsaasti! Katso rakenteita uusin silmin. Moneen paikkaan saa nyörien ja koukkujen avulla lisättyä paikkoja amppeleille. Niissä viihtyvät hyvin amppelitomaatit, mansikka ja yrtit.

Tutustu kasveihin! Amppeleihin, ruukkuihin ja avomaalle on jalostettu useita lajikkeita useista eri hyötykasveista.

Kasvata satokasveja puutarhassa ja parvekkeella

Patiolle ja terassille on tarjolla runsaasti erilaisia kasvatusastioita. Mikään ei estä tekemästä puusta kookkaita istutusaltaita itse, jos haluat ruukkupuutarhalle yhtenäisen ilmeen. Kokeile ruukkuissa, laatikoissa ja säkeissä chilejä, perunoita, avomaalle tarkoitettuja tomaatteja, yrttejä, salaatteja, raparperia ja lehtikaalia. Patiolle on suunniteltu erikseen pienempiä lajikkeita kookkaista kesäkeittiön kasveista. Tällainen on esimerkiksi kesäkurpitsa ’Patio Star F1’. Suuriin ruukkuihin voi istuttaa pieniä puita ja rungollisia marjapensaita. Kaikki ruukkupuutarhaan sopivat hyötykasvit käyvät yhtä hyvin myös parvekkeelle.

Haluatko olla omavarainen?

Kuuntele myös Puhetta puutarha-podcastin Omavaraisuus-sarjan aiemmin ilmestyneet osat. Ensimmäisessä osassa tutustutaan keittiöpuutarhaan ja hyötykasveihin. Toisessa osassa paneuduttiin hedelmä- ja marjatarhaan.

Kasvata-satokasveja-puutarhassa-ja-parvekkeella
Satoisa lehtiselleri tuottaa satoa niin ruukussa kuin avomaallakin.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli