Koristelhevä

Kasvata viiniköynnös | Podcast #4

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

zilga_versoileva

Eksoottinen viiniköynnös kasvaa hyvin Suomessa. Suurin osa lajikkeista on talvenkestäviä vain eteläisimmässä Suomessa I-II-vyöhykkeillä. Oikea lajike, hyvä talvisuojaus ja paikan valinta saavat viiniköynnöksen kukoistamaan myös avomaalla. Arimmat lajikkeet sopivat vain kasvihuoneeseen. Suomessa kestävin lajike on Zilga, joka menestyy IV-vyöhykkeellä asti.

viinikoynnos_avomaalla_versoileva
Viiniköynnös on voimakaskasvuinen köynnös. Kuvan 3-vuotias Zilga on jo useamman metrin mittainen.

Istuta viiniköynnös oikein

Istuta viiniköynnös avomaalle tai kasvihuoneeseen. Jos päädyt ulkosalle, valitse lämmin paikka mieluiten etäläiseltä tai lounaiselta rinteeltä. Vesi ei saa seistä juuristolla. Hyvä paikka on suojaisa ja lämmin. Köynnös tarvitsee aina tuen, pergolan, portin tai seinustan jota vasten kasvaa.

Tee köynnökselle neliön muotoinen kuoppa, jonka halkaisija on 40 senttiä ja syvyys 50-70 senttiä. Varaa köynnökselle runsasravinteista ja rikatonta puutarhamultaa. Joukkoon sekoitetaan kevät- tai syyslannoitetta istutusajankohdasta riippuen. Köynnös kasvattaa juuriston jopa metrien syvyyteen, joten alla ei saa olla kalliota tai routaeristeitä. Tämä on hyvä huomioida erityisesti kasvihuoneessa. Jos istutat useamman köynnöksen, on sopiva riviväli noin kaksi metriä ja taimiväli 1-1,5 metriä. Varaa riittävästi tilaa, jotta sato saa kunnolla valoa.

viinikoynnos_zilga_versoileva
Rypäleitä on vaaleita ja tummia. Ne voivat myös kypsyessään vaihtaa väriä. Tumman Zilgan marjat ovat aluksi heleän vihreitä.

Viiniköynnöksen leikkaus

Vahvakasvuinen viiniköynnös hyötyy leikkauksesta. Leikata ei voi milloin vain. Köynnöstä leikataan tyypillisimmin kesällä, syksyllä ja mahdollisesti talvella. Huhti-toukokuussa kasviin ei kosketa. Silloin kasvi vuotaa runsaasti mahlaa. Leikkaus huonoon aikaan heikentää kasvia ja kutsuu tauteja pesiytymään. Jos köynnöksellä on tilaa runsaasti, ei leikkaus ole pakollinen. Leikkaus parantaa kuitenkin ilmavuutta, joka puolestaan ehkäisee kasvitaudeilta. Kasvi on levossa lehtien putoamisesta huhtikuulle. Silloin kasvin voi leikata vapaasti.

Tärkein leikkaus on kesäleikkaus, joka tehdään heinäkuun lopussa. Sen tarkoitus on saada köynnös keskittymään sadon kypsyttelyyn pituuden venyttämisen sijaan. Kun rypäletertut ovat ilmestyneet, leikataan oksat niin, että tertun jälkeen oksaan jää noin kuusi lehteä.Leikkaa aina solmun kohdalta. Se rasittaa köynnöstä vähiten. Samalla kertaa poistetaan myös terttuja varjostavia lehtiä sekä viimeiseksi tulleet pienimmät tertut. Köynnös keskittyy silloin vain suurimpien terttujen kypsyttelyyn. Köynnöksen lehtihangoista poistetaan varkaita samaan tapaan kuin tomaatilta.

Syysleikkauksen tarkoitus ei ole varsinaisesti typistää kasvia vaan auttaa viiniköynnöstä tuuleentumaan. Ensimmäiset hallayöt saattavat vaurioittaa kasvia. Kun oksien päitä typistää hieman, kasvu pysähtyy ja ravinteet virtaavat kasvin silmuille ja juuristoon. Leikkaus auttaa erityisesti nuorta köynnöstä parin ensimmäisen talven aikana. Leikkauksen jälkeen köynnös kasvaa paksuutta. Paksurunkoisempi köynnös talvehtii varmemmin. Ero on merkittävä.

Kun köynnöksellä on ikää, haetaan rungolle muotoa. Avomaakasvatuksessa ja aroilla lajikkeilla pensastava kantaversomalli lisää talvenkestävyyttä. Runko on silloin hyvin lyhyt, korkeintaan 30-sentin korkuinen. Rungosta lähtee oksia, joista versoo köynnös kevään tullen. Myös oksat leikataan lyhyiksi talvea vasten. Riittää kun jätät noin viisi silmua per oksa. Matala köynnös on helppo suojata talvea vasten.

kasvihuone_juliana_versoileva
Viiniköynnös on upea köynnöstävä satokasvi keittiöpuutarhaan laatikkotarhan ja kasvihuoneen kaverina. Kasvata köynnös kasvihuoneessa, tukea, porttia tai pergolaa vasten.

Viiniköynnöksen talvi

Viiniköynnös on syytä suojata. Mitä arempi lajike on kyseessä sitä tärkeämpää suojaus on. Leikkaa oksia reippaasti. Laske köynnös alas ja suojaa runko ja oksat talvelta. Viiniköynnöksen voi suojata pakkaspeitteellä, kuorikkeella, hamppukatteella, havuilla tai hiekalla. Turve tiivistyy ja kerää kosteutta herkästi. Siksi se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Kosteus kutsuu kasvitauteja. Älä hätäile suojauksen kanssa vaan seuraa säätiedotteita. Liian aikaisin tehty suojaus kastuu syyssateissa likomäräksi. Kun ensimmäiset hallayöt saapuvat on aika kaivaa suojaukset esiin.

viinikoynnos_zilga_versoileva
Suuri köynnös tekee valtavan sadon. Tummat rypäleet kutsuvat keräämään.

Lue myös Katin herkkuresepti ’paahdetut viinirypäleet’  100% outdoor-blogista.

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli