Koristelhevä

Kasvata yrtit itse | Podcast #72

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

yrtit-ruukkupuutarhassa-versoileva

Kasvata yrtit kotona ja puutarhassa. Kevät on hyvää aikaa aloittaa taimikasvatus ikkunalaudalla. Kesäkuussa jatketaan keittiöpuutarhassa, kasvihuoneessa ja parvekkeella. Yrttien kasvattaminen on helppoa ja hauskaa. Sopeutuvaiset yrtit saa kukoistamaan hyvin monenlaisissa paikoissa.

Esikasvatus vai suorakylvö

Miltei kaikki yksivuotiset yrtit hyötyvät esikasvatuksesta. Loppukeväästä aloitettu esikasvatus varmistaa kookkaan sadon. Esikasvatusaika vaihtelee 4–8 viikkoon lajista riippuen. Yrttejä voi kasvattaa suorakylvönäkin, mutta kasvu on usein heikompaa avomaalla. Jouduta kasvua niin pääset korjamaan satoa jo keskikesällä. Helpoimmalla pääsee kuitenkin suorakylvettävien yrttien kanssa. Tärkeintä on rikaton, ravinteikas, kalkittu ja läpäisevä maa. Yksivuotiset yrtit kylvetään toukokuussa. Monivuotiset yrtit kylvetään keväällä tai syksyllä. Muista, että osa yrteistä vaatii kylmäkäsittelyn. Tällainen on esimerkiksi saksankirveli. Sen vuoksi se kylvetään jo syksyllä ulos.

Jos haluat kasvattaa yrttejä sisällä, on paras kylvöaika helmi–maaliskuun taitteessa. Alkuvuodesta taimet hyötyvät lisävalosta. Jos tarkoitus on esikasvattaa ulos meneviä yrttejä, tutustu silloin oikeaan kylvöaikaan. Pitkän esikasvatuksen vaativia lajeja ovat: rosmariini, laventeli ja sitrusheinä. Niiden kasvatus alkaa jo helmikuussa. Lyhyen esikasvatuksen vaativien lajien kylvö aloitetaan puolestaan huhtikuussa. Esikasvata esimerkiksi basilika, sitruunamelissa, mäkimeirami, iisoppi, kyntelit, mintut, ryytisalvia, timjami ja yrtti-iiso.

Listasta näet helposti mitkä yrteistä voi suorakylvää. Yv tarkoittaa yksivuotista yrttiä, mv tarkoittaa monivuotista yrttiä.

Suorakylvä avomaalle

 • persilja (yv)
 • tilli (yv)
 • kesäkynteli (yv)
 • maustekirveli (yv)
 • korianteri (yv)
 • anis (yv)
 • lipstikka (mv)
 • venäjänrakuuna (mv)
 • aitokissanminttu (mv)
 • mäkimeirami (mv)
 • saksankirveli (kylvä syksyllä, vaatii kylmäkäsittelyn)

Kasvata yrtit keittiöpuutarhassa

Yritit ovat kiitollisia kasvatettavia. Ne sopeutuvat yhtä hyvin ruukkuun, kasvimaalle tai keittiöpuutarhan laatikkoon. Yhteistä yrteille on, että ne viihtyvät yhdessä. Puutarhamyymälöiden tanakat taimet sopivat erityisen hyvin ruukkupuutarhaan. Taimet ovat kauniita ja niistä saa samantien satoa. Pienisiemenisiä yrttejä voi kylvää suoraan keittiöpuutarhan laatikkoon tai laakeaan astiaan. Avomaalle sopivat hyvin esimerkiksi tilli ja persilja. Tärkeintä on pitää maa tasaisen kosteana itämisen ajan.

Yrtit ovat monikäyttöisiä ruoanlaitossa. Kokeile yrttejä myös virkistäviin hoitoihin ja omatekoiseen kosmetiikkaan. Raikastavan jalkayrttikylvyn ohjeen löydät täältä.

Hyödynnä yrttejä monipuolisesti

Kasvata yrtit kokeillen ja ennakkoluulottomasti. Vieraampaan yrttiin tarttuu helpommin, kun se kasvaa omassa keittiöpuutarhassa. Parasta itsekasvatetuissa yrteissä ovat aina tuoreet vihreät, joita voi kipaista nopeasti pihalta. Hyödynnä yrttejä ruoanlaiton lisäksi koristeluun ja juomiin. Esimerkiksi sitruunamelissa on täydellinen raikastaja vesikannuun. Satoisista yrteistä voi tehdä myös saippuoita ja muuta kosmetiikkaa. Jos yrtti ei ole niin omaan makuun, on kasvi kuitenkin aina kaunis katsella!

Yrtit maustavat veden miedosti ja tekevät kauttauksesta juhlavan.

4 kommenttia artikkeliin ”Kasvata yrtit itse | Podcast #72”

 1. Teidän podcast on paras! Olen niin innoissani, kun löysin tämän, koska teidän kuuntelu on parasta viihdettä ikinä. En keksi mitään muuta podcastia/kirjaa/leffaa/tv-sarjaa/jne minkä parissa voi sekä oppia, rentoutua, fiilistellä että inspiroitua. On myös mahtavaa, että podcastin yhteydessä on blogikirjoitus upeine kuvineen ja linkkeineen. Kiitos kun teette tätä!

  Vastaa
 2. Hei, voisin kommentoida ihan samaa kuin Pauliina. Tykkään todella paljon ja opin uutta ja olen kovin inspiroitunut kaikesta tästä. Podcastissa mainittiin lannoitus, voisitteko vinkata mikä olisi hyvä tuote siihen?
  Marie

  Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli