Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Talvetettavien kasvien tautiriski

Talvetettavien kasvien tautiriski on todellinen. Siksi talvihoito kannattaa. 1-2 perusteellista hoitokertaa lisäävät kasvien hyvinvointia ja vähentävät tautiriskiä. Myös kevään vastaanottaminen on helpompaa, kun kasvit ovat jo valmiiksi siistissä kunnossa.

Kastele, siisti, tarkasta – talvetettavien kasvien tautiriski vähenee

Talvetettavien kasvien tärkein hoitotoimenpide on kastelu. Kasteluväli on useimmiten 2–4 viikkoa paikasta riippuen. Mitä lämpimämpi paikka, sitä tiheämpi kasteluväli. Helmikuusta eteenpäin kastelun tarve kasvaa. Kasvit hyötyvät siitä, että ne tarkastetaan parin viikon välein läpi talven. Näin vältytään tautien villiintymiseltä. Tartu aina toimenpiteisiin, jos huomaat taudin merkkejä, kuten ötököitä tai laikkuija kasveissa. Eristä tai poista sairastunut kasvi kokonaan, jotta se ei tartuta muihin kasveihin.

Kasvit hyötyvät kunnon siistimistalkoista. Kasveja voi leikellä jo, kun ne matkaavat talvetukseen. Leikkaa ainakin kukat, jotta ne eivät verota kasvien voimia. Monet talvetettavat kasvit kuivahtavat syksyn aikana. Erityisesti pelargoneihin tulee runsaasti kuivia lehtiä. Leikkaa kuivuneet kasvin osat pois. Kunnon siistimistalkoot parantavat kasvin hyvinvointia. Tautitarkastukset on helpompi tehdä siisteille kasveille. Ilmava kasvi ei ole myöskään niin altis sairastumaan. Kevään mullanvaihto on helpompi suorittaa valmiiksi siistille kasville.

Lue tarkemmat ohjeet pelargonien talvetukseen täältä.

pelargoni_ripsiäiset_versoileva
Joskus on järkevistä hankkiutua sairastuneesta kasvista kokonaan eroon, ennen kuin tauti leviää muihin kasveihin.

Hoivaa isoille kasveille

Pienet puut kuten laakeripuu, oliviipuu, sitruspuut ja viikunat on helppo talvettaa, mutta kasvit ovat alttiita taudeille. Yksi yleisimmistä taudeista on kilpikirvat ja villakilpikirvat. Tarkkaile kookkaita kasveja. Opettele tarkastusrutiini, jonka myötä opit tunnistamaan taudit. Tutki lehdet päältä ja alta, kiinnitä huomio myös lehtihankoihin. Tarkkaile ilmestyykö kasviin tai multaan ötököitä. Kilpikirvojen häätö on mahdollista, mutta se vaatii sitkeyttä, aikaa ja eristystilat. Kilpikirvat viihtyvät lehtihangoissa, mistä ne pääsevät yllättämään ja lisääntymään. Jos kilpikirvat pääsevät villiintymään: poista ensin vahapeitteen suojaamat kilpikät. Kasvia saattaa joutua leikkaamaan paljonkin. Sen voi tehdä myös osissa. Pese kasvi huolellisesti. Vaihda kasvin multa ja ruukku. Viimeistele torjunta pyretriiniä sisältävältä suihkeella tai puikoilla. Hoito joudutaan usein uusimaan toistamiseen.

Vaikka talvetettavat kasvit eivät yleensä kastelua tarvitse, voi kookkaiden pikkupuiden vedentarve yllättää. Kastele harvoin ja runsaammin kerralla. Kuvan isommat kalamondiini ja laakeripuu hörppäävät vettä kerralla lähes litran verran (noin joka 4 viikko). Ruukun pohjalla on hyvä olla salaojitus ja reikä ylimääräistä vettä varten. Lue pienten puiden tarkemmat hoito-ohjeet täältä.

Kuvan kalamondiinit ja laakeripuu saivat kilpikirvatartunnan vuosi sitten. Kasvit olivat täysin laikuilla. Sitkeällä hoidolla kasvit ovat tervehtyneet, mutta ovat yhä jatkuvat seurannan alla. Kun pilkkuja ilmestyy lehtiin, on aika aloittaa uusi pyretriinikierros ja leikata sairastuneet lehdet pois. Lue lisää Versoilevan Kati Jukarainen talvetuspuuhista blogista.

Tunnista yleisimmät kasvitaudit

  • Kehrääjäpunkki eli vihannespunkki: Ohuet seitit lehtien alapinnalla, putoilevat kellastuneet lehdet
  • Villakilpikirva: Pumpulimaiset laikut lehtien lehtihangoissa. Yleinen pienillä talvetettavilla puilla.
  • Kilpikirva: Kohoavat ruskeat laikut kovapintaiset lehtien pinnoilla sekä kasvien varsilla. Yleinen pienillä talvetettavilla puilla. Haastava häätää.
  • Harsosääski: Musta lentävä hyönteinen (2–3mm mittainen), joka liikkuu vaappuvasti.
  • Ripsiäinen: Ripeäliikkeinen pieni ötökkä (1–2mm mittainen) imee nestettä kasvisoluista. Tämä näkyy vaaleina läikkinä lehdissä.
  • Harmaahome: Harmaata nukkaa kasvien lehdillä. Home mädättää usein kasvien osia.
  • Härmä: kuvia valkea peite kasvien lehdillä ja kukilla. Iskee helposti huonovointiseen kasviin. Yleinen begonialla.

2 kommenttia artikkeliin ”Talvetettavien kasvien tautiriski”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: