Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kasvihuone

Kasvihuone tuottaa parhaimmillaan runsaasti satoa ja toimii viihtyisänä oleskelutilana. Uusimmassa podcastissa keskustelemme kasvihuoneen käyttömahdollisuuksista, kerromme miten tilasta otetaan hyöty irti ympäri vuoden ja annamme vinkkejä kasvihuoneen suunnitteluun ja rakentamiseen. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella.

kasvihuone
Musta Juliana kasvihuone luo ryhtiä puutarhaan ja pihapiiriin.
kasvihuone
Vanhan puuvajan päätyyn rakennettu, puurunkoinen kasvihuone.
kasvihuone
Kapeat, tasalevyiset ikkunaruudut olivat suosittuja Viktoriaanisissa kasvihuoneissa.

Hyötykasvit kasvihuoneessa

Tomaatit, pitkät kurkut, basilikat, chilit, melonit ja monet muut hyötykasvit nauttivat kasvihuoneen pienilmastosta ja lämmöstä. Kasvukausi alkaa suojaisassa huoneessa jo varhain keväällä ja jatkuu myöhäiseen syksyyn, lähes pakkasten tuloon saakka. Huolellisella eristyksellä ja pienellä lisälämmittimellä kasvukautta voi jopa hieman pidentää.

Kasvihuoneessa on useita erilaisia mahdollisuuksia kasvattaa hyötykasveja. Erilaiset ruukut ja altaat helpottavat maa-aineksen kosteuden säätelyä ja vapauttavat lattiapinta-alaa muuhun käyttöön. Perinteinen kasvihuoneen reuna-alueita kiertävä kasvuallas ja paksu multakerros takaavat hyvät kasvuolosuhteet, mutta nipistävät tilaa muusta käytöstä. Uutta kasvihuonetta suunniteltaessa onkin hyvä pohtia mitä kasvihuoneelta odottaa, millaiseen käyttöön sen haluaa valjastaa ja miten monikäyttöinen sen toivoo olevan? Näihin kysymyksiin vastaamalla saa pitkälti kiinni siitä, millainen kasvihuone olisi itselle paras vaihtoehto.

Tomaatin kasvatus
Tomaatit rakastavat kasvihuoneen lämpöä.
tomaattien kasvatus
Kasvihuoneessa voi kasvattaa useampaa eri tomaatti lajiketta.

Kasvihuone tunnelmallisena keitaana

Viime vuosien aikana kasvihuoneista on yhä enenevässä määrin tullut myös viihtyisiä, leppoisan oleskelun ja yhdessäolon paikkoja. Kauniit koriste-esineet, erilaiset kangasviirit, pitsiverhot ja oleskeluryhmät luovat kasvihuoneeseen kesäkeitaan tuntua ja rohkaisevat työnteon lomassa hetkeksi nauttimaan arjesta ja levähtämään. Kaunis ruukkuryhmä kasvihuoneen sisäänkäynnin yhteydessä luo kutsuvuutta ja korostaa oleskelutilan luonnetta. Tämän vuoden puutarhatrendeissä näkyy hyötyviljelyn ja helppohoitoisuuden lisäksi rauhoittumista, nautiskelua ja leppoisaa oleilua.

Lähestyvä syksy houkuttelee sytyttämään kynttilöitä, ripustamaan tunnelmallisia kausivaloja ja istahtamaan hetkeksi kupposelle kuumaa teetä. Kasvihuone luo suojaa tuulelta ja viileneviltä illoilta. Syksytunnelmia löytyy lisää Kasvihuoneen versoileva syksy artikkelista.

kasvihuone
Kasvihuone toimii erinomaisesti myös oleskeluun.

viihtyisä kasvihuone
Kangasviirit lepattavat kauniisti kasvihuonetta tuuletettaessa.
Kasvihuoneen edusta
Erilaiset ruukut luovat viihtyisyyttä ja kutsuvat astumaan sisään kasvihuoneeseen.

Kasvihuone perennojen esikasvattamona

Hyötykasvien ja oleskelun lisäksi kasvihuonetta voi hyödyntää monella muullakin tavalla. Yksi tällainen mahdollisuus on perennojen ja leikkokukkien esikasvatus. Etenkin, jos haluaa eksoottisempia lajikkeita voi perennat kasvattaa itse siemenistä. Esikasvatuspuuhat voi aloittaa varhain huhtikuulla ja kylvöksiä voi huoletta tehdä kesäkuulle saakka. Kasvihuoneen suojatussa tilassa pienistä taimista on helppo huolehtia ja niiden varttumista mukava seurata. Tulevan kevään siementilauksia voi huoletta suunnitella jo nyt, sillä loppukesän siemensato kypsyy jo kovaa vauhtia ja siemenkauppojen valikoimat uudistuvat.

Perennojen kasvatus siemenestä
Kasvihuoneen suojassa on mukava esikasvattaa ja koulia perennan taimia.
Perennojen esikasvatus
Kasvihuoneen lattiatilaa voi tarvittaessa hyödyntää pikkuisten taimiruukkujen säilytykseen.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli