Koristelhevä

Kasvihuoneen kevätsiivous ja kunnostus | Podcast #82

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kasvihuoneen kevätsiivous

Kirkkaana hohtavat kasvihuoneen lasit ja ympärillä leijuva mäntysuovan tuoksu kertovat, että kasvihuoneen kevätsiivous on meneillään. Raikas tuoksu, hyvin tuuletetut tilat ja huolella puhdistetut rakenteet sekä kasvatusastiat ehkäisevät osaltaan kasvitautien ilmaantumista kasvihuoneeseen. Kevätsiivoukseen ja kunnostukseen onkin syytä panostaa kunnolla.

kasvihuoneen kevätsiivous
Vesiastiat ja ruukut pestään huolella mäntysuopaliuoksella ennen kasvukauden alkua.
Kasvihuoneen kevätsiivous
Kasvihuoneen kevätsiivous alkaa huolellisella pintojen ja rakenteiden pesulla.

Miksi huolellinen siivous on tärkeää?

Kasvihuoneen kevätsiivous laukaisee kevään kasvihuonekauden kunnolla aluilleen. Huolellisen tuuletuksen ja pesun yhteydessä ilma raikastuu, ja pinnoille tarttuneet pieneliöt ja kasvitautien aiheuttajat saavat kyytiä. Kostea ilma ja lämpö laukaisevat herkästi erilaisten sienien, sammaleen ja levän ilmestymisen rakenteisiin. Kevyt harjaus mäntysuopaliuoksella poistaa epäpuhtaudet tehokkaasti ja samalla kasvihuoneeseen levittäytyy mukavan raikas tuoksu. Siinä missä rakenteiden ja pintojen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää, on ruukkujen, kasvatusaltaiden ja vesiastioiden huolellinen puhdistus vielä astetta tärkeämpää. Kasvavan kasvin juuret ja ruukussa oleva multa on kosketuksissa ruukun epäpuhtauksiin ja näin monet kasvitaudit pääsevät leviämään. Esimerkiksi viheliäinen juuripolte siirtyy likaisten ruukkujen myötä seuraavaan kasviin. Likaisessa vesiastiassa vesi limottuu herkästi astian reunoille alkaa muodostua vihertävää leväkasvustoa.

Tomaatin taimet
Kasvualtaisiin vaihdetaan uusi multa joka vuosi.
Yrtit ja samettikukka
Tuoreessa, uudessa mullassa kasvit kukoistavat ja voivat hyvin.

Huolellisen pesun ja puhdistuksen jälkeen on aika pureutua kasvualustan kunnostukseen. Maavaraisissa kasvualtaissa yleisimmin riittää maan huolellinen muokkaus, peruslannoitus ja uuden multakerroksen lisäys. Uusi multakerros tuo kasvualustaan tuoreutta ja kalkki sekä kevätlannoitus tasapainottaa kasvualustan ravinnetasoa. Jos kasvualustaan on pesiytynyt kasvitautien aiheuttajia tällöin kasvualusta on syytä vaihtaa kokonaan. Erilaisiin kasvualtaisiin sekä ruukkuihin sen sijaan vaihdetaan uudet mullat vuosittain. Vanhan mullan voi näppärästi hyödyntää puutarhan istutusalueiden multakatteena.

Muistilista kasvihuoneen kevätsiivoukseen

  • Tuuletus
  • Ylimääräisten tavaroiden siivoaminen oikeille paikoille
  • Ikkunoiden, puu- ja metallirakenteiden sekä tiilien pesu mäntysuopaliuoksella
  • Rakenteiden kuntotarkastus
  • Maalaus ja kunnostus
  • Kasvualustan osittainen vaihto tai parannus
  • Ruukkujen, kasvatuslaatikoiden ja vesiastioiden pesu mäntysuopaliuoksella
  • Varjostusverhojen pesu ja ripustus
  • Kasvukauden aloitus

Lähtölaukaus kasvukauteen

Kasvihuoneen kevään huoltotöiden jälkeen on aika ripustaa puhtaat varjostusverhot paikoilleen. Kevään polttava auringonvalo saattaa vioittaa herkkiä taimia ja polttaa niiden lehtiä. Siksi varjostus on erityisen tärkeää etenkin aurinkoisilla paikoilla. Suurimpien yöpakkasten väistyttyä kasvihuoneessa voi aloittaa esikasvatuksen ja siirtää sisällä esikasvatetut taimet kasvihuoneen väljempiin tiloihin. Tomaatit ja muut herkät taimet voi tuoda kasvihuoneeseen kun lämpötila pysyttelee noin +15 asteen tietämillä. Taimien ja esikasvatuksen lisäksi kasvihuoneesta saattaa olla paljon iloa muutoinkin.Pieni oleskeluryhmä lisää kasvihuoneen käyttöastetta ja mikäpä on sen mukavampaa kuin istahtaa kevätpuuhien keskellä nauttimaan hetkeksi kättensä jäljestä ja ottaa vaikka kuppi kuumaa kahvia kasvihuoneen suojassa. Kasvihuone | Podcast #43 osassa on lisää juttua kasvihuoneista ja hyötykasveista.

Kasvihuoneen kevät
Yöpakkasten vielä vallitessa kasvihuonetta voi käyttää viileyttä kestävien kesäkukkien säilyttämiseen.
Viihtyisää oleskelua
Kesän mittaan koko kasvihuoneen ympäristö kutsuu viihtymään.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli