Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Kasvihuoneen versoileva syksy

Versoileva syksy on erilainen katsojasta riippuen. Minulle se on ennen kaikkea ruskaa, höyryävä teekuppi, syyskukkia, kynttilöitä ja villasukkia. Rakastan metsäretkiä koiran kanssa. Kun pihakiireet helpottavat, alkaa vuoden maanisin askarteluvaihe. Teen havuköynnöksiä ja -palloja, kransseja ja seppeleitä. Näperrän mieluiten ulkona raikkaassa ilmassa ja pidän sotkun kodin ulkopuolella. Katoksen lisäksi kaipaa tuulelta suojaa. Kasvihuone on kuin tehty tätä varten. Sadekin on on vain viehättävä lisä, kun tietää pysyvänsä kuivana.

kasvihuone_versoileva
Maatiililattia on helppo pitää siistinä. Se tekee kasvarista monikäyttöisen. Kun tomaattilaatikot on vihdoin tyhjennetty ja viety varastoon, on tilaa yllin kyllin tuoleille ja pöydälle.

Valoja ja kynttilöitä

Kasvihuoneen suojassa on hyvä polttaa kynttilöitä. Parasta on, että ne voi jättää kasvariin kunhan muistaa puhaltaa liekin sammuksiin. Hämärä tulee koko ajan aikaisemmin ja lisävalo on silloin tarpeen. Ruukutuspöydällä on tilaa varastoida ylimääräisiä kynttilöitä. Tikutkin pysyvät kuivana, vaikka ollaan ulkona.

Hommasin kasvihuoneeseen uudet aurinkokennovalot. Kasvariini ei tule sähköä, enkä ole pitkien johtojen ystävä. Pieni kenno on helppo piilottaa katon rajaan. Pallot ovat kauniit myös päiväsaikaan. Tuikkivat valot ja tunnelmalliset kynttilät virittävät jouluintoilijan juuri sopivaan tunnelmaan.

Aurinkokennovaloihin ei tarvita sähköä. Pieni kenno kerää energiaa, joka riittää hyvin valosarjalle.

Kierrätyskukkia ja paljon vihreää

Kasvit voivat kasvarissa hyvin syksylläkin. Suojaa ja lämpöä riittää yhä. Parasta on, että kasvit eivät mene limaisen näköiseksi taivasalla. Keräsin syksylle sopivia kasveja kesän istutuksista. Kaveriksi ei tarvinnut hommata kuin kanervia. Vihvilä on monivuotinen koristekasvi, joka siirtyy kasvihuoneesta vierasmökkiin marraskuussa. Parvekelaatikoista löytyi monta käyttökelposta murattia, kun petuniat matkasivat kompostiin. Hopealanka on upea keväästä syksyyn.

Suurin osa kasveista on vihreitä. Se kelpaa hyvin. Kasvihuoneen ulkopuolella kukkivat kymmenkunta suurta daaliaa ja pitkä penkillinen auringonkukkia. Marraskuun lopulla hommaan pihtakuusen. Kasvihuoneen talvea ei taida enää tulla ilman sitä.

Versoileva syksy kuuluu meille kaikille. Jaa iloa ja oma kuvasi instassa tunnuksella #versoilevasyksy, jotta muutkin löytävät sen. Jaamme kuvia instastoryssa ja tägäämme kuvaajaan. Lue myös muiden Versoilevien artikkelit siitä mistä heidän versoileva syksynsä syntyy.

Marian maailman parhaan omenahillon löydät täältä.
Lue Johannan vinkit minimalistiseen kranssiin.
Ihastu Sannan syksyiseen parvekkeeseen.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: